web analytics

Blog

Parisian chic / del 2

29 april 2014,   By ,   0 Comments
Parisian Chic, tanklinne

Très, très casual and young looking look, ur Ines de la Fressange’s bok ”Parisian Chic”.

Det kan vara lite svårt att ringa in den franska chica stilen, så där med en gång. Det handlar mycket om en livsinställning, en attityd, där kläderna får symbolisera fransyskans hållning till livet.

Det ska se ut som om man inte lägger mycket tid på hur man ser ut, men det ligger mycket arbete bakom för att få till den där perfekta kombinationen av ofållad nonchalans och elegans, som någon så fint beskrev det. Stilen är smakfull, avspänd, smickrande, går att kombinera i oändlighet, och bygger mycket på kontraster. Det lyckade slutresultatet ska se spontant och oplanerat ut, och samtidigt alltså elegant.

De unga är ännu mer avslappnade i stilen än den äldre generationen, det räcker med ett tank-linne, ett par säckiga byxor, en herrkavaj och ett par converse eller pennyloafers, så är allt klart. En mix av maskulint och feminint. Fransyskan har ett utpräglat sinne för detaljer, och bär exakt så mycket smycken som behövs, aldrig för mycket. Hon bär aldrig mer än tre färger på en gång, och hon matchar en utsliten jeansjacka med en feminin chiffongblus, en kvinnlig kjol med ett par platta ballerinor. Smakfullt, balanserat och sensuellt, med kontraster som spelar mot, och bär fram varandra. Rufsigt hår till en feminin klänning, perfekt målade röda läppar till osminkade ögon, en cashmere-cardigan slängd över axlarna till festklänningen. Tufft mot mjukt, läder mot siden. Ja, det är en skön konst, och inget man lär sig på en kafferast.

julie delpy, vanessa paradise, audrey tatou

Skådespelerskorna Julie Delpy, Vanessa Paradise och Audrey Tatou, en trio tvättäkta fransyskor.

Olivia+Palermo+Johannes+Huebl+Capture+Their+i8am443SPd_l

Skådisen och modellen Olivia Palermo och hennes Johannes Huebl, i Les Tuileries i Paris. Trots sin avsaknad av franska rötter är Olivia här riktigt franskt klädd i sin döchica LBD, hennes sparsamma val av smycke, och lite charmigt, rufsigt hår. Très, très chic!

Ca Va de Soi at London Fashion Week 2012

Kläder från det kanadensiska märket Ca Va de Soi ringar in den franska basklädseln bra.

a4df7948e81c4244755c9ab8786a2e04

Skådespelerskan Audrey Tatou i cashmerejumper. Så franskt.

Fransyskan odlar sitt eget personliga varumärke. Hon är t.ex. mycket noga med sitt val av parfym. Den doft hon till slut väljer bär hon sedan troget år ut och år in, som en andra hud. Hon byter ibland, men inte som många andra landskvinnor, var och varannan dag. Åratal håller hon fast vid en och samma doft, och gärna då en fin gammal klassiker. Omgivningen kopplar därmed snart ihop varje fransk kvinna med en speciell doft. Så smart. Så sofistikerat. Lika konsekvent bär hon sina smycken, och särskilt ett speciellt smycke som hon alltid bär. Det blir hennes signum. Och många gånger får även frisyren samma signaturvärde. På så sätt nöts hennes personlighet liksom in, i den närmsta omgivningens medvetande. Och samtidigt, för varje år som går, pågår hos varje fransyska en förädling av hennes personliga stil. Bit för bit. Resultatet blir med tiden, på så sätt, väldigt stilsäkert.

Honnörsorden i parisiennens garderob är enkelhet och kvalitet. Fransyskan tänker framåt, och köper för lång tid framåt. Detta är ett god regel att följa; nästa gång du står i provrummet i färd med att köpa ett kvalitetsplagg, kan du fråga dig om du vill bära det här plagget om 5 år. Är svaret då ja, väljer du färgen med samma tanke, och då vinner oftast neutralen. Svart, beige, grått, vitt, vinrött, ostron, marinblått, kaki, eller brunt. Färger som alltid funkar. Det är inte tråkigt, det är smart! Du kan alltid addera starkare, ”roligare” färger till detta plagg som kommer att bli en stöttepelare, en riktig trotjänare i din garderob.

Är du begåvad med att vara slank. Bra! Det är nämligen en av grundförutsättningarna för att vara Parisian chic.
Icke slank? Ja, då får du kämpa det lite hårdare, till och med mycket hårdare, är jag rädd. Japp, det är ett tufft villkor, jag vet. Mais c’est la vie. Och tänk dig själv, det är knappast möjligt att se just chic ut, med en massa extrakilon dallrande runt midjan. Men ge inte upp. Vi kan alla göra vad vi kan, för att anamma lite Parisian chic.
Vill du satsa på slanka linjen på allvar, så kan du lära dig av fransyskan om hur hon gör för att hålla kilona i schack. Förutom att äta nyttigt, så äter hon väääldigt låååångsamt. Och det gör skillnad! Då hinner du känna vad maten smakar, och då infinner sig mättnaden snabbare. Du hinner också känna när du börjar bli mätt, och risken för okynnesätande är därför minimal. En fransyska tar heller aldrig om en portion.

En annan mycket, mycket viktig ingrediens för den som vill vara chic, stavas grooming. Och då är det strikta regler som gäller:

  • Lämna aldrig hemmet utan läppstift på! Du kan strunta i ögonen, om du måste, men munnen måste få sin omgång.
  • Håll makeupen enkel och elegant. Är munnen i fokus, håll övrig makeup enkel och minimal, är ögonen i fokus, håll munnen neutral och huden blek, är ögonen omålade lägg en varmare ton på huden. Och glöm inte att pudra blanka partier i ansiket.
  • Ta hand om dina naglar! Både tånaglarna och fingernaglarna. Alltid. Det finns inga ursäkter för den som vill vara chic. Naglarna måste vara välputsade, och inte för långa. Vill du inte ha en färg, som förslagsvis diorrött, så är den klassiska franska manikyren med blekt, blekt rosa alltid gångbart.
  • Putsa håret ofta och med jämna mellanrum, bär gärna en klassisk frisyr, och rufsa till håret om det blir för prydligt.
  • Och sist men inte minst, hata inte människor i ditt liv! Det syns i ditt ansikte, säger fransyskan.

I Frankrike går, avundsvärt nog, modet hand-i-hand med hela kulturen. Modet har, och har alltid haft långt tillbaka i historien, en framträdande plats, liksom litteratur, konst och andra uttrycksformer. Parfymbutikerna har sin självklara plats vid sidan av konstmuseerna, så att säga. De olika uttrycksformerna befruktar varandra. Och kulturen får i sin tur en stor uppmärksamhet vid sidan av politiken och ekonomin. Alla sidor behöver bejakas för ett välmående samhälle, tycks det franska folket resonera. Och det kan jag tycka är rätt sympatiskt, utan att för den skull vilja gå djupare in i resonemanget. Men kanske kan man få utbrista ett litet vive la France!?

Längtar du precis som jag till Paris nu, och behöver hjälp att komma i parisisk stämning?
Här kan du lyssna på ”Sous le ciel de Paris” med Mireille Mathieu. Hör på hennes rullande rrrrr och dröm dig bort till boulevarderna, i modets huvudstad!

I nästa blogginlägg listar jag plaggen som en Parisian chic inte kan vara utan.


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: