web analytics
lanvinfall36

Überelegans hos Lanvin, AW 2011. Foto: Vogue

Det finns ett franskt uttryck som säger ”Elegans är ålderns privilegium”. Det tycker jag gott man kan ha som paroll när man funderar över sin klädsel som 50+. Ju äldre, desto elegantare, är klokt att tänka. Den unga kvinnan behöver inte vara så elegant, det är charmigt och läckert det mesta hon sätter på sig. Men den äldre kvinnan klär inte längre i t.ex. punkiga uttryck, charmiga retrokläder, eller små tantiga handväskor och lustifika frisyrer (Inte ens Vivienne Westwood, om du frågar mig. Hon må vara rolig, men inte elegant.) Det lönar sig istället för den som inte är helt ung att satsa på elegansen.

parisiennes

Den franska kvinnans känsla för stil har beundrats i evigheter…

Och vad är då elegans? Den franska kvinnan vet. Till att börja med uppnår man elegans genom talrika misstag genom åren. Det är inget man hittar direkt.
Så här beskriver Geneviève Antonie Dariaux vad elegans är, författarinnan till kult-stil-boken ”Elegans” som utgavs första gången år 1964. (Rekommenderas, för den som inte har läst den än. Det finns en hel del intressant läsning, trots tiden som har gått, eller också läser man den på grund av tiden som har gått; som en underhållande studie i mode- och kvinnohistoria!)

Den franska stilgurun Geneviève Antonie Dariaux var elegant ända fram till slutet, 2012.

”Elegans är en sorts harmoni som påminner ganska mycket om skönhet, fast med den skillnaden att den senare för det mesta är en gåva av naturen och den förra oftast är resultat av en konst”.

Ordet elegans kommer ifrån latinets eligere som betyder att ”välja”. Och däri ligger konsten, att välja det som tillsammans i en outfit blir till en elegant helhet. Och det kan sannerligen den chica parisiennen. Se bara här…

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vilka beståndsdelar består då den chica, eleganta garderoben utav?
Enligt Ines de la Fressange är dessa 7 plagg de mest oumbärliga inköpen, i en fransk kvinnas garderob;

 • En herrkavaj, svart eller marinblå funkar alltid.
 • En trenchcoat, klassiskt beige med fördel.
 • En marinblå, finstickad yllepullover (gärna v-ringad)
 • Ett tank-linne, i neutral färg*  (*läs mer om neutrala färger i förra inläggen)
 • ”Den lilla svarta” ( LBD:n innefattar allt vad den franska stilen handlar om; elegans, enkelhet, chict och kvinnligt.)
 • Jeans, välj mörkblå, himmelsblå, svarta eller vita. Eller allihopa.
 • En skinnjacka, gärna ljusbrun.

Med färgerna vill jag bara tillägga att det såklart är en förutsättning att man passar i just de här färgerna, som Ines de la Fressange föreslår. Annars blir det ju inte ett dugg chict. Eller elegant. Är svart för hårt på dig t.ex. kan du ju försöka med grafitgrått, eller mullvad.
Jag skulle också vilja lägga till ett par saker till listan, några plagg som jag har förstått också är viktiga för parisiennen.

 • En cardigan av cashmere, gärna i en neutral färg
 • En svart pennkjol
 • En vit, klassisk skjorta
 • En ”mariniere”, dvs en blå-vit-randig sailortröja.
armor_lux_mariniere_white-etoile

Den klassiska randiga sjömanströjan ”la mariniere” med båtringning, var från början designad för att lättare identifiera sjömän om de föll överbord.

Med andra ord är garderoben väldigt, väldigt klassiskt. Den franska kvinnan känner sig inte tvingad till att köpa ”roliga” kläder. Hon litar på att det blir bra ändå, och hon låter klokt nog accessoarerna göra jobbet. Hon är noga med att välja chica och smakfulla accessoarer av god kvalitet, som skor, väskor och sjalar.

Apropå sjalar, vad är väl en mer franskt än sjalen eller halsduken som i en rörelse viras runt halsen för att sedan avslutas med en släng över axeln? En riktigt klichébild som faktiskt också stämmer med verkligheten. Kvinnor som män, i Frankrike, älskar sina sjalar, som med denna svepande rörelse blir rena sinnebilden för fransk, nonchalant elegans. Fastän man nu inte längre bär den slängd över axeln, i tid och otid, utan knyter den i mer eller mindre avancerade knutar.

Affiche Bruant

Halsduken i fokus på Henri de Toulouse-Lautrec’s klassiska affisch, Ambassadeurs: Aristide Bruant, c.1892

 

Följande 5 skor klarar sig parisiskan inte utan:

 • Ett par svarta ballerinor
 • Ett par svarta ridstövlar
 • Ett par svarta eleganta pumps
 • Ett par svarta pennyloafers
 • Ett par sandaler med öppen tå

 

En fransyska bär äkta smycken, och eventuellt ett eller annat trendigt nedslag. Hon bär aldrig ett uppseendeväckande halsband med örhängen på en gång, utan låter EN pjäs tala åt gången. Hon sminkar sig med lätt hand. Hon låter sig aldrig förfalla, inte ens hemma i tv-soffan. Bekvämt är inte lika med fult. Så vill du vara chic får du använda din fantasi, och köpa också de mest bekväma kläderna av god kvalitet. Och lägg alltid till ett vackert smycke! Även där hemma, till vardags.
Och glöm för all del inte att välja dina under med omsorg! Ju femininare du är klädd underst, desto sensuellare känner du dig. Logique a la parisienne!

8-4-YSL-first-le-smoking

År 1966 kom YSL med ”Le smoking”, ”en pyramidal provokation mot dåtidens normer. Så sent som förra året upphävdes den 213 år gamla lag i Frankrike som förbjöd kvinnor att bära byxor offentligt! Det ska tilläggas att det sedan 1930, vid sidan av att gå mot rött, också varit den vanligaste förseelsen utan påföljd”. (ur DN:s recension av filmen ”Yves Saint Laurent”, 14 mars 2014)

Och vet du inte vad du ska sätta på dig när det är fest, så har du ju alltid smokingen! Och allra helst då en smoking som du plockat ihop efter eget huvud. Kom bara ihåg att styla med kontraster! Med kontraster får man den där speciella laddningen i outfiten. Maskulint mot feminint, skyhöga klackar till maskulina byxor… osv.

I bildspelet nedan kan du få lite förslag på olika smokingstylingar, från de legendariska till några nya, fräscha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Följande plumpar i stylingen måste den som vill vara chic, undvika:

 • För trånga kläder. Perfekt passform är det enda som gäller.
 • För korta kjolar. Knälång kjol är det mest klädsamma.
 • För mycket färger på en gång.
 • För mycket bling. Tänk ett stilla klirr, istället.
 • För övermatchat, och uppenbart genomtänkt.
 • Ryggsäck! Det är inte, och kommer aldrig heller att bli, chict.

Kom också ihåg att det för fransyskan finns ett lika-med-tecken mellan för sexigt och icke sexigt. Att något bara anas, är oftast mer sexigt än det uppenbara. Särskilt för den mogna kvinnan.

Och glöm för all del inte hållningen! Du kan lägga hur mycket pengar som helst på kläderna, men du kommer aldrig någonsin se chic ut om du slokar med ryggen. Du kan åtminstone försöka spela stolt och självsäker. Till slut kanske du t.o.m. går på det själv, vem vet?

Ja, herre jisses, det är mycket att tänka på för den som vill vara parisiskt chic, och elegant.
Som avslutning ska jag ge dig ett väldigt gott råd till, kanske det allra bästa när det kommer till styling. Rådet kommer från självaste Coco Chanel.
När du stylat dig klar, kasta då en sista blick i spegeln… och ta av en accessoar!
Tar det emot? Prova, iallafall!

Nu är det din tur att bli en Parisian chic! Anamma lite fransk stolthet, sträck på ryggen och rör dig så elegant du bara kan, så är du snart där.
Och glöm inte parfymen. För jösse namn! Liten dutt på handlederna, bakom öronen, på anklarna, och på baksidan av knäna och… Voilà, du är klar!

Bonne chance!

10013948_677137655680460_1878584287_n

Användbara länkar:

thechicfashionista.com

huffingtonpost.com

marieclaire.co.uk

nytimes.com

huffingtonpost.com (annan än den första)

onthisdayinfashion.com

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: