web analytics

Polotröjan är tillbaka. Senast polokragen var inne för oss i den här generationen, var när vi var tonåringar och gick i högstadiet, eller hur? Silkes-polon, den syntetiska, som fanns att köpa i alla tänkbara 70-talsfärger, satt som ett självklart val under västklänningar i denim och hemmasydda bussaronger. Och allra helst skulle den obligatoriska halskedjan med berlock hänga längst fram och dingla över kragkanten. Kommer ni ihåg? 🙂

Polotröjan har kanske inte känts sådär tip top jättehipp sedan dess. Men då och då har den haft sina återkomster. Och nu är det alltså dags igen, och denna gång tycks den ha slagit igenom med full kraft. Åtminstone om man öppnar en modetidning, eller läser en modeblogg. Polotröjan och särskilt den svarta, som sinnebild av en framgångsrik arkitekt, en svårmodig poet, en existentialist, eller Steve Jobs får nu sin renässans. Hippa märken som Altuzarra och The Row älskar den, och så gör också de fashionistas som följer dom.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Polotröjans historia, i kortversion

Polotröjan föddes i England på 1890-talet, och då som sporttröja eller träningsplagg. På engelska kallas den turtleneck sweater, eller poloneck sweater som en förkortning av ”a pullover with turtleneck”, och har alltså ingenting att göra med sporten polo. Säger man polo-shirt i England eller USA så menar man pikétröja/tenniströja, typ Lacostetröjan.

I början av 1900-talet började sjömän och vanliga arbetare att också använda polotröja. Men mer allmänt slog polotröjan igenom och då särskilt den svarta polotröjan, under beatnikperioden, sent 50-tal, bland de intellektuella, de s.k. existentialisterna med författarna, poeterna, konstnärerna, kulturarbetarna och bohemerna. Polotröjan kom att symbolisera det rebelliska avstånd från den traditionella kostym och -slipsklädseln som de ville bort från. Och dessutom såg man ju så intelligent, så smart, så sofistikerad, så sexig och oåtkomlig ut i den svarta polon.

Midway-Fashion-Editorial-D-StyleSheet-2

foto: stylesheet.dmagazine.com

Även kvinnorna upptäckte så småningom polon. Den tunna och figurnära tröjan ansågs framhäva den kvinnliga silhuetten. Det dröjde inte länge förrän detta uppmärksammades av Hollywood och ”The Sweater Girl” var född.

Marilyn Monroe, en jumperflicka.

Många är de filmstjärnorna och andra berömdheter som burit polon, och allra helst då den svarta.

Som den unisextröja polon är så är det också många manliga kändisar som hört till skaran polotröjeälskare.

För att inte tala om Bondgrabbarna.

Modedesigners som Yves Saint Laurent och Pierre Cardin plockade på 60-talet in polotröjan som ett nyckelplagg i sina kollektioner.

yslsieff

Yves Saint Laurent

Alla passar inte i polotröja

Men det ska sägas, alla passar inte i polotröja, och särskilt inte en svart sådan. Har du en kort och satt hals, är du väldigt blek, och/eller har du en väldigt omfångsrik byst då kanske inte polon är ditt bästa val. Men är du blek och vill ändå använda den svarta polon då gör som bekant smink underverk, och särskilt då mycket ögonmakeup är att rekommendera. Glöm inte heller concealern under ögonen och på andra mörka ställen, eftersom svart så nära ansiktet lockar fram alla mörka ringar och djupa veck som vi oftast har.

För dig med kort hals kan en lämpligare variant än den slanka polokragen vara den nerhasade storpolon/lassokragen, eller den något lägre halvpolon.

Den slanka polon som smiter åt runt halsen upplever dessutom en del som klaustrofobisk, eller plågsam på annat sätt. Eva Hast, författarinnan till 50+boken ”Det enda som kryper uppåt är tandköttet”, skriver;

Ur ”Därför heter det turtle neck”
— Men när blicken mötte polokragens övre del nästan dog jag av skräck. Polokragen var så snäv att den pressade upp allt det där skinnet på halsen som förut passade så precis på mig, men som numera ändrat fason och liksom inte längre riktigt sitter fast, utan istället rör på sig när det får en chans. I den nyinköpta polon pressades alltihop upp och la sig i de mest märkliga korvar ovanför kragen. Det såg precis ut som halsen på en sköldpadda. Veck efter veck efter veck i en aldrig sinande mängd. Som kronan på verket hängde åtminstone tre hakor och dinglade där det vanligtvis bara finns en.

Om jag sträckte på halsen och såg ut som om jag hade för vana att alltid beskåda senaste nytt på stjärnhimlen, så såg det riktigt bra ut. Men så fort huvudet närmade sig ett mer naturligt förhållande till kroppen och livet, så var likheten med en sköldpadda övertydlig.

Boken har några år på nacken (!?) men finns att köpa här.

Polotröja i höst?

Är du sugen på en polotröja i höst så lär du inte få svårt att hitta en. Butikerna fullkomligt svämmar över av polotröjor av alla de sorter. Hör du till dom som lätt fryser eller känner av drag så är polon ditt plagg!

Detta bildspel kräver JavaScript.

I nästa inlägg ger jag tips på hur man kan styla polotröjan.

Tills dess, ha det bra!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: