web analytics

Blog

Polotröjans välsignelse, makeup för 50+, och stiltips

13 oktober 2021,   By ,   0 Comments
Det har förmodligen pågått länge. Men inte förrän nyligen upptäckte jag den. Halsen! 😱 Vad var det som pågick där? Hur länge har det hållit på egentligen? Det syns ju jättemycket! Varför har ingen sagt något?! 😅 Fast ingen säger väl förstås sådär rakt ut ”oj vad du har åldrats!”. Man tänker det. Men man säger det inte.
Jahapp, så är det alltså, jag har åldrats SÅ mycket. Svart på vitt. Rakt i solar plexus. De där vertikala linjerna, som spända fiolsträngar, blir groteska i skarp belysning och gör att jag inte ser något annat när jag tittar mig i spegeln.
Kort efter denna sorgliga upptäckt lyssnade jag på Niklas Strömstedts sommarprogram. Han tog upp kalkonfladdret han med, och berättade hur han till slut bestämt sig för att lära sig leva med det istället för att låta någon doktor modulera om. Ja, man vänjer sig väl med tiden, som med så mycket annat. Istället för att fokusera på fanskapet under hakan får vi välja att se till helheten. Så är det. Jag får jobba på den biten. Tills dess bär jag polotröjor ett tag tills min värsta upprördhet har lagt sig. Funkar så länge inte hakan lägger sig i veck ovanför kragen bara… 🤦‍♀️ Sjal kan ju vara en annan idé.

Thank God för polokragar! 🙏🐢💃

Dubbelhakor är såklart inget nytt även om jag fick en chock att det också skulle hända mig! 🙄 Fast så mycket dubbla hakor är det faktiskt inte i mitt fall, det är mer de där osmickrande spända senorna från haka till halsgrop, de som ger den där struts- eller kalkonhalsen, ni vet.
Det där med att huden glider ner under hakan och bildar dubbla horisontala veck däremot det tar författaren Caitlin Moran upp i en intervju i Babel på SVT. Fast hon har lärt sig att t.o.m. gilla dallret hon! Imponerande! Hur nu det gick till? Länk till intervjuvideon på SVT

Caitlin Moran, författare, journalist, krönikör, manusförfattare och TV-kritiker har skrivit en ny bok, ”Mer än en kvinna”.  

I sin senaste bok ”Mer än en kvinna” tar hon upp annat obekvämt som kommer med åldern. Och Caitlin Moran kommer med råd!
Här kommer några;

Släpp att göra-listan – för den kommer aldrig att släppa dig

– Alla kvinnor har en evig att göra-lista. Vi behöver aldrig fråga oss ”Vad är meningen med livet?”, för det är Listan. Vår mening och vårt mål är att långsamt ta oss igenom Listan – och den tar aldrig slut.”

Bygg om din kapsel-garderob

– Vi får alltid höra att den perfekta kapselgarderoben är en investering för livet: kashmirtröjan, trenchcoaten, krispiga vita skjortan … Så när du är 20–30 köper du de där plaggen och sedan, när du är 42, öppnar du garderoben en dag och alla dina kläder har blivit ondskefulla. De funkar inte längre. Du har gått upp lite i vikt (och det är din rättighet som kvinna), kanske slutat med klackar och klippt håret. Så nu måste du göra om alltihop, och jag tycker på allvar att vi borde få ledigt från jobbet för det – det tar SÅ lång tid att hitta ett par bra jeans. Här är plaggen du behöver:

• Allt som Meryl Streep bär i Mamma Mia. Vet du inte vem som är ditt barns pappa för att du hade så kul på en grekisk ö för 20 år sedan, då har du levt ett bra liv och jag kommer att följa dina moderåd.
• Vida byxor – om jag ska ha något på min rumpa vill jag att hela rumpan ska få plats.
• Den dyraste kostym du har råd med. Funkar alltid!
• Maxiklänning. Du behöver bara välja ett mönster och så har du täckt in hela kroppen. Du behöver inte tänka på underkläder, skärp eller på om det matchar. Du har en sak på dig och du är redo.”

Acceptera din kropp

– Du har inget val! Det krossar mitt hjärta att kvinnor fortfarande tror att det är ett alternativ att inte gilla sin kropp. Det är det inte. Det här är den du är, du ska leva med den här kroppen för alltid. Bli vän med din kropp och uppskatta att den fungerar. Fokusera på helheten i stället för att peka ut problemområden. Du och din kropp är ett team och alla ska med, stoppa dig själv när du börjar tänka negativa tankar om en kroppsdel.
– Och vi måste sluta hitta på namn på kroppsdelar som inte ens finns: muffintop, kråkfötter, hängknän. Nej, de existerar inte! De namnen kommer från en värld av depression och ledsamhet – använd dem aldrig, googla dem aldrig.”

Det där med make-up

Mitt yrke till trots så är jag så ointresserad av makeup som man bara kan vara. Inte för att jag aldrig sminkar mig, eller inte kan se vad som är bra eller inte på mina kunder. Det kan jag, och det gör jag. Men jag ägnar ingen tid åt att lära mig om olika produkter eller köpa nytt hela tiden. Jag vill bara lära mig det väsentliga. För att få till det lite lagom sådär. För jag har åtminstone förstått att smink gör skillnad. Och särskilt ju äldre vi blir. Bara att se sig själv i spegeln med lite färg gör en piggare, inte sant? Så måste det ju vara även för andra som ser en. Eller..? 🙄

Men jag är inte bara ointresserad. Jag är lat också. Vill inte att det ska vara för mödosamt eller ta för lång tid. För den lata, eller för den ovana som vill lära sig mer om vad de passar i och inte, kan man roa sig med att lägga makeup smidigt och alldeles smärtfritt digitalt! Det är en start iallafall. Och det är roligt! Och man slipper sminka av sig! Bara en sån sak.

Här provar jag appen makeupplus. Se vilken skillnad även den minimalaste makeup gör! Fast det där visste du redan såklart. Men ibland är det bra att påminna sig. Särskilt om du som jag, är lagd åt det lata hållet.

Mer om smink, tidningen MåBra skriver;

”Skönhet har ingen ålder och det har inte smink heller. Den 73-åriga kändismakeupartisten Sandy Linter tycker att man ska fortsätta experimentera och ha roligt med smink oavsett ålder. Här ger hon sina bästa tips till dig som är över 50.”

I korthet säger Sandy Linter;

  • Skapa en glowy bas
  • Täck med försiktighet
  • Välj smink med varma toner
  • Skippa det gamla rougeknepet
  • Få blicken att poppa
  • Ta det lugnt med ögonbrynen
  • Balansera upp läpparna

Läs mer ingående vad hon menar här.

Det är viktigt att inte bara kunna knepen till en lyckad makeup, utan också att känna till blindskären för att undvika misstagen. Ali Andreea visar nedan illustrativt med en ”fel” och en ”rätt” sida på de vanligaste sminkfelen som många av oss gör. Lite lång video kanske (18 min.) men den är underhållande, och lärorik. 💖

Men låt oss inte fastna i ytan. På insidan sker det också grejer med åldern. Vi förändras, och det är lätt att tro att allt är till det sämre. Men så är det lyckligtvis inte! 💖☀️💖

Här är lite pepp, som jag redan lagt ut på @50plusmode på insta häromdagen. Den kognitiva psykologen, neurokirurgen, författaren och musikern Daniel Levitin berättar i sin bok ”Successful Aging” att delar av vår hjärna faktiskt fortsätter att växa och utvecklas med åldern!!! 😲 ⭐ Var inte det goda nyheter, så säg?!

Så att bära en tröja med texten ”& Wiser” som Alyson Walsh på @thatsnotmyage gör, i sin egendesignade tröja, är alltså inte att vara helt ute och cykla. 😉👍

Förenkla, och låt dig inspireras

Nu går vi tillbaka till utsidan igen.
Märker ni också hur det med åldern ganska tydligt utkristalliserar sig vad som funkar och inte. Garderoben och stilen förädlas med tiden.
På sistone har jag rensat mer än någonsin. Jag har också börjat förenkla min stil. Allt ”tjafs” går bort, som t.ex. konstifika strumpor, halvvantar, toppar och linnen som jag förut använt i lager-på-lager, och ett tjog av bijouterier jag inte rört på många år. Bort går det, och skönt är det! Renare och renare framträder det vad jag egentligen gillar. Vad jag gillar NU. Bakom mig lämnar jag det som inte är helt självklart. Linjerna blir renare, lagren färre, och valen mer bestämda.
Så j-a skönt!
Men jag kan fortfarande låta mig inspireras av häftiga instagrammare som lägger avsevärt mycket mer tid på outfits och styling, som t.ex. den fabulösa 54-åriga stylisten Roz Kaur på @roz_creativestylist  Alltid finns det någon liten grej hon gör att ta till sig och utveckla på egen hand.
Roz Kaur menar att vi alla har en röst, ett syfte och ett statement att göra. Och hon gör det genom sin styling. Roz säger sig vilja celebrera åldrandet utan att behöva be om ursäkt för sig. Och det kan man väl lugnt säga att hon varken gör, eller behöver göra.
Roz Kaur säger vidare att följande accessoarer i garderoben kommer hon aldrig att göra sig av med;
– chunky boots
– timeless bag
– platform sandals 
– neutral booties
– slide sandals (typ Birkenstock)
Ja, hon bor i soliga Kalifornien, därav de båda sandaltyperna. ☀😎
Här hemma i vårt avlånga land i norr gäller lite annan typ av klädsel, om man säger så.
I vinter sägs visst dunjackan slå alla rekord. Sugen på en? Här kommer en länk till köp av dunjackor

Västen

Västar, västar överallt i höst! 🍂🍁🍂

Har du märkt att slipovern/västen syns överallt nu?
Tycker du att den är svårstylad?
Här får du några tips;
– Bär den över en klänning, med eller utan skärp ovanpå, och till det ett par boots med tjock sula.
– Bär den till kjol och stövlar a la 70-tal.
– Bär den över en blus eller skjorta, gärna i härlig färg eller mönster. Eller också ton i ton. Eller varför inte klassiskt svart/vitt?
Ha ett fint slut på veckan och en trevlig helg! 🌸💖☀
(Inledningsbild: Helen Mirren i polo på väg in till The Ellen DeGeneres Show 2018)

VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: