web analytics

Knytblusen. Den senaste tidens mest omtalade klädesplagg här i Sverige. Intressant att se hur den går från en rätt föraktad och ohipp tantblus till en politisk symbol för feminism och solidaritet med Svenska Akademins ständiga sekreterare, Sara Danius. Man knyter blusen, man knyter näven.

Susanne Ljung kallar knytblusen för ”smått genialisk då den både döljer och framhäver bäraren på samma gång. Den gömmer huden, men ger personligheten svängrum”, som hon säger i DN’s senaste lördagsmagasin. Själv är jag inte så förtjust i att bära just knytblusen, då jag lätt känner mig instängd i plagget, åtminstone om knuten stängs högt upp under hakan. Men jag tycker att blusen har ett härligt och starkt statement.

Knytblusen har vi Yves Saint Laurent att tacka för. Han snodde den med all säkerhet från mansgarderobens plastronger, kravatter och slips. 1962 såg den sitt första ljus, och på 70-talet blev den yrkeskvinnornas motsvarighet till männens skjorta och slips.

(Knytblusen på inledningsbilden kommer från Ellos)

Knytblusen har vi 50+are vuxit upp med och blusens existens höll i sig under hela 70-talet ända in på 80-talet. Vem minns inte powerdressing à la tidigt 80-tal med till exempel Joan Collins i Dynastin och Dustin Hoffman som Tootsie?

YSL har även på senare tid tagit upp knytblusen i sina kollektioner. Och även andra designers. T.o.m. männen har fått nosa på sina gamla plastronger igen.

Kläder som symboler har funnits i alla tider, starka och laddade. Under den franska revolutionen till exempel, bar man en röd choker runt halsen, alltså ett halsband, på den här tiden ett sidenband, som satt tätt runt halsen. Det var en symbol för den halshuggna, ett stilla trots mot revolutionen. Hashtagen #knytblus ger mig vibbar från suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt, och deras färgkoordinerade och lite mer maskulina kläder, med höga kragar, vita blusar och slips i vissa fall.

Suffragetterna slogs för kvinnlig rösträtt under tidigt 1900-tal. Vi har dessa underbara, modiga förkämparna att tacka för mycket.

I dessa Metoo-tider hoppas jag och tror att detta högljudda protesterande kan leda till att kvinnan på sikt får en bättre och mer jämbördig plats i samhället. Ännu en gång måste nävarna höjas. Och fler gånger lär det säkerligen behövas. Tänk att det ska släpa efter så. Men framåt går det, det gör det, sakta, men säkert. Med tiden kommer patriarkatet att falla, det är jag övertygad om. För såklart ska vi vara jämbördiga, allt annat är otänkbart och oerhört mossigt. Alla förlorar på det stelbenta och haltande ojämlika systemet. Vi behöver en win-win-situation!

Och då kan det behövas lite powerdressing till och från.

Bianca Jagger i en powersuit, med lilla Jade, 70-tal

Apropå 70-tal så finns det en del trender från den tiden som passar den mogna kvinnan bra. Ifall vi nu vill uppleva dom på nytt, vilket kanske inte alltid är att rekommendera. Men för den som vill så kommer här några mogna förslag på vad som trendar nu.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mera power

Ibland handlar power på det lilla och personliga planet, bara om att framhäva sig själv, våga vara tydlig och göra av- och in-tryck. Genom kläderna och smyckena kan vi gå en slags genväg, ta ett första steg i rätt riktning och påminna oss om hur kraftfulla vi är.

Väl valda accessoarer i en outfit tillför en personlig touch. Hitta dina egna tillbehör och statementsmycken och gärna stora sådana, att bära varje dag så slipar du med ens till konturerna och framhäver dig själv tydligare.

Streetstyle från Stockholms modevecka pre-fall 2017. Tydligt, storslaget och personligt. Någon som vet vem kvinnan är? Elin Kling?

Inga knytblusar, men likväl 80-talets stora muser som nu är härliga, mogna kvinnor med massor av power, får avsluta det här inlägget. Läs mer om kvinnorna här.

Ha en fin vecka!             

80-talets muser har blivit mogna kvinnor; Pat Cleveland, Nicolle Meyer, Patti Hansen, Rebecca Wright, Farida Khelfa and Alva Chinn. Foto: Arthur Elgort.                           

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: