web analytics

Blog

PREMIÄR! ⭐⭐⭐

19 maj 2022,   By ,   0 Comments

Brukar du fundera över varför andra människor klär sig som dom gör? Jag gör det. Hela tiden. På bussen, tunnelbanan, i affären, på stan. Naturligtvis har det med mitt yrke att göra, som en slags yrkesskada, tacknämligt nog en väldigt underhållande sådan. Men jag tror inte att det bara är jag som funderar över det. För våra klädval bottnar på ett djupare plan än bara vår lust eller förmåga att sätta ihop olika plagg och färger till en outfit. Och det kan få vem som helst att börja fundera över hur människor vi möter är klädda och varför.

Ibland hör man någon säga ”äh, det är bara kläder”. Men är våra kläder verkligen så bara? Om vi skrapar lite på ytan så upptäcker vi snart att det vi väljer att sätta på oss inte enbart handlar om paltor vilka som helst för att dölja vår nakenhet, för att inte frysa. Kläder är snarare en hel uppsättning signaler i ett raffinerat system som vi medvetet eller omedvetet, i ett möte, uppfattar på några ynka sekunder. Vi avslöjar oss själva, vem vi är, mer med vår klädsel än när vi är spritt språngande nakna! Det kan vara vår tillhörighet eller status som vi signalerar genom vår outfit, att vi har koll, eller att vi ofrivilligt skvallrar om den koll vi inte har, att vi röstar åt höger eller vänster, att vi har en sammansatt personlighet eller en mer okomplicerad. Vad det än är som styr oss så har vi alltid gjort ett val, även om det inte skulle vara medvetet. Också den som säger att han eller hon inte bryr sig om kläder. För alla har gjort ett val. Åtminstone vet vi vad vi aldrig skulle sätta på oss! Den outfit vi väljer är det skyltfönster vi vill visa upp för omvärlden. Och våra klädval ger därmed också andra en hint om hur vi ser på oss själva. Det som syns på ytan och det som finns innanför är alltså tätt förknippade med varandra.

Så vad är det då som gör att vi väljer som vi gör? Vad betyder våra kläder för oss? Hur kan vi uttrycka oss? Vad uttrycker vi medvetet, och vad uttrycker vi omedvetet med det vi sätter på oss? Sådana här djupdykningar tycker jag är så himla spännande! Att få lyfta på locket och se vilka parametrar som styr våra klädval, att få undersöka varifrån allt kommer.

Och trumvirvel, trumvirvel… 🥁🥁🥁  funderingar som dessa ledde mig fram till att starta en egen podd!!! En podcast där jag intervjuar kända och okända människor om varför de klär sig som de gör. Så där ja! Nu vet ni, och nu är den här!!! Podden heter ”Inte bara kläder – en podd om klädstil och identitet”. PREMIÄR IDAG!!! ⭐

Poddens första gäst är Annica Liljeblad! 

Du hittar premiäravsnittet på Acastlänken här;

https://embed.acast.com/628536ee82c6d80013352f0e/628548efbb05a80013180982?utm_source=email

Detta är alltså det ”hemliga projekt” jag smusslat och varit så upptagen med den senaste tiden! Det som kom efter mitt bokprojekt som jag nämnde i förrförra inlägget.

Podden är upplagd så att varje avsnitt blir ett slags klädporträtt av gästen. Samtalen kommer att handla om hur fröet till vår klädstil sätts redan i barndomen och tonåren genom olika influenser, om hur vi sedan fortsätter att utveckla vår stil med allt vad det innebär av plaggfavoriter, personliga powersuits, och varför vissa plagg får oss att känna oss fel, eller rätt. Jag och gästerna kommer att prata om att klä upp sig eller ner sig, om kläder som en rustning eller frigörare, om att dra nytta av kläder för att komma dit man vill, om kläder som inte funkar, om typer av plagg som ständigt återkommer, om att älska svart eller sitta fast i svartträsket, om hur vissa kläder kan få oss att känna oss annorlunda så att vi plötsligt börjar uppträda annorlunda. En outfit består ju inte bara av kläder så även våra val av skor och accessoarer kommer att behandlas, för de säger ju också någonting om vilka vi är.

Varje gäst kommer vi att kunna lära oss någonting av genom deras sätt att se på kläder. Och jag kommer att dela med mig av knep, tips och trix från min långa erfarenhet i klädbranschen. På poddens egen flik här på min sajt kommer bilder på dagens gäst i olika outfits genom livet att synas alldeles strax.

Inte bara kläder är tänkt som både underhållning och inspiration med närgångna samtal, skratt och matnyttiga stiltips i en salig blandning. Podden kommer att komma ut med ett nytt avsnitt med en ny spännande gäst var tredje torsdag. Nästa avsnitt blir den 9/6, och det går att prenumerera på podden så du inte missar något avsnitt. Poddens eget instakonto kommer också inom kort.

Välkommen med mig på resan! 💖🌸 🎧🎙🧑👕👩‍🦳🌸

 

Bilder hämtade från bl.a.

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/l1KmzG/vad-sager-stilen-om-din-person

https://www.expressen.se/damernasvarld/mode/modepsykolog-farger-betydelse-arbetsintervju-klader-personlighet/

 


Leave a ReplyVÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: