web analytics

Blog

Så undviker du stilmissarna

24 november 2013,   By ,   0 Comments
transportstygn

Transportstygnen ska väck!

Ni känner säkert till transportstygnen som plaggen kommer till butiken med. De allra flesta känner också till att de ska klippas bort innan man använder plagget. Men påfallande ofta ser jag att de sitter kvar på människors plagg. Ett sprund bak på kappan, jackan, kjolen eller kavajen, eller veck som ska dansa fritt, är låsta i sina stygn. Den stilmissen är onödig, och lätt att undvika. Tipsa vänner och bekanta att stygnen ska klippas bort om det inte redan har gjorts, så att plagget kommer till sin rätt.

Andra stilmissar, utöver de alldeles uppenbara fällorna som för kort kjol, för urringat, kjol eller byxa som är för tajt över rumpan, för höga klackar som man inte kan gå i, osv. finns det ju sådant som man gör klokt i att undvika som att bära både iögonfallande örhängen, halsband, armband och ring, på en gång. En eller högst ett par pjäser åt gången brukar vara det mest lyckade.

Här är fler stilmissar lätta att undvika;

  • Se upp för övermatchning! Det är lika illa att matcha in absurdum, som att inte matcha delar alls med varann. Att bära exempelvis orange skor, orange väska, orange sjal och orange handskar ser bara fånigt och överansträngt ut.
  • Klisterlappar som sitter kvar under skon. Ingen höjdare.
  • Märket på kavajärmen som sitter kvar. Märkeslappar förekommer dock mestadels männens kostymkavajer, men någon gång även på kvinnors kavajer. Märket lossas lätt med en nagelsax. Precis som transportstygnen, f.ö.
  • Fel storlek. Vare sig det är ett för litet plagg, eller för stort plagg. Prova noga ut.
  • Mönsterkrasch eller färgkrasch, helt utan känsla. Att mixa spännande färger, eller mönster ihop kan vara hur läckert som helst, om man har känsla för det. Har man inte det så är det bättre att undvika det helt. Vid tveksamheter, när det kommer till stil, är det alltid bättre att välja det enkla, det klassiska.
  • En fel accessoar som drar ner helheten, t.ex. felmatchade, utslitna eller ovårdade skor, eller en otydlig väska som inte står för någonting, och inte heller tillför något. Välj med omsorg.
  • Att anamma den senaste trenden utan att trivas i den. Det syns om man känner sig utspökad, när plaggets uttryck inte bottnar i bärarens personlighet. Tänk på Epictetus, vår första stilrådgivare genom tiderna, vad han sade redan 100 år f. Kr. ”Lär först känna dig själv. Klä dig därefter passande.”
  • För mycket smink. Eller för lite smink. Gör vad du kan för att bli ditt bästa jag, utan att överdriva. Eftersträva balans.
  • Att bära en kroppsnära och avslöjande klänning utan figurformande underkläder, så att alla valkar framhävs. Vilken kropp vi än har så är det ingen (och jag menar ingen!) 50+are som har kroppen som klarar sig utan figurformande underkläder, under kroppsnära och krävande plagg. Hur vältränade vi nu än är. Det finns en hel massa fantastiska underkläder som gör underverk, helt enkelt. Varför tacka nej till det när nu resultatet blir så mycket bättre?
  • Slarvigt hanterande kläder drar garanterat ner helhetsintrycket. Se till att ta hand om dina kläder. Lappa, laga, putsa, fixa, sy i tappade knappar, laga fållar som hänger ner, dona, och vårda. Det är definitivt värt det!

 

sommerskor_500

Detalj ur Eva Bonniers målning ”Sömmerskor” från slutet av 1800-talet.

 

Style is a simple way of saying complicated things.

Jean Cocteau


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: