web analytics

Blog

Sara Danius mod

14 december 2018,   By ,   0 Comments

Tellclothes. Som namnet antyder så förstår man att jag med mitt företag har fokuset inställt på kläder och signaler, d.v.s. vad kläder kan berätta för omgivningen.

Ibland är signalerna tydligare än andra gånger. Som t.ex. när Sara Danius gör entré på Nobelfesten 2018. Wow kan man säga! Som en maffig ceriserorange smocka skrider Sara Danius nerför Stadshustrappan och höjer ribban på tillställningen flera snäpp, samtidigt som hennes uppenbarelse fräser bort all ängslighet och tråkighet i salen.

Temat för årets Nobelfest var MOD och vem kunde bättre illustrera det än Sara Danius? Hon darrar inte på manschetten minsann, och verkar inte gjort det mycket annars heller tidigare. Vi är många som inte har glömt hennes uppenbarelser genom åren som Akademins ständiga sekreterare, alltid lika dramatiska, magnifika och iögonfallande. Hon är inte den som sparar på krutet.

Medge vilken inneboende kraft kläder har! Och inse att lika stor påverkan som en klänning som Saras har på omgivningen, lika stor påverkan har klänningen på Sara. Att bära en sådan utstyrsel ger utan tvekan även henne själv mod och kraft. Det är det som är det fina med kläder och signaler. De är dubbelriktade.

Men hur tänkte egentligen Sara när hon valde den här färgsmockan 2018, i 25 m sidentaft? Vad ville hon signalera?

”Här vilar minsann inga sorger, mig har ni minsann inte knäckt! Eller; Här har ni mossiga, gamla gubbtjyvar i Akademin, här kommer den kvinnliga kraften! Och jag tänker ta plats, så håll er undan!!!” Var det så hon tänkte när hon bestämde sig? Eller var det något annat? Ville hon bara stryka ett kraftigt streck över det gamla och visa med hela handen att här kommer nya tider! Minsann. Många har också pekat på hur den orange och chockrosa färgkombon är identisk med tjurfäktarnas caper. Och tjurfäktarens roll är att reta upp tjuren. Tankarna dansar iväg…

Uppenbart är i alla fall att Sara mycket väl känner till kläders kraft, och vet att utnyttja den till sin fördel. Smart Sara! Och modigt. Hon har dessutom den rätta pondusen och värdigheten att kunna bära upp en sådan kreation. Att jag sen kanske inte tycker att designen är den mest vackra och intressanta av couturedesignern Pär Engsheden, en designer som jag annars beundrar, är en annan sak. Det kommer liksom i skymundan vid ett sådant här tillfälle, då signalerna Sara och klänningen sände ut var viktigare än ypperlig elegans och estetisk utformning.

Pär Engsheden berättar själv i DN om hans designade klänning för Sara;

– De senaste tre åren har vi hämtat inspiration till Sara Danius klänningar i historisk litteratur. Den trilogin är nu ett avslutat kapitel och vi ville blicka framåt och göra något helt nytt. I stället för blommönster och kroppsnära – enfärgat och volym!

– Grundidén handlade om capen, och den fick självklart en rosett i halsen – som en blinkning till knytblusen, plagget som blivit synonymt med Sara Danius. Vi valde att arbeta med sidentaft, ett material som lämpar sig bra för en riktigt voluminös silhuett och vi ville att det skulle kännas glatt och festligt, därav färgvalet. Sara Danius tycker mycket om orange och chockrosa kändes som en perfekt, effektfull kontrast. En härlig, symbolladdad färg som dessutom är förknippad med andra starka kvinnor som Elsa Schiaparelli och Göta Trägårdh. 

Hur såg processen ut?

– Sara Danius är en drömkund! Hon har ett genuint intresse för mode och är alltid djupt involverad i arbetet. Jag får en känsla av att processen är lika intressant för henne som resultatet. Hon har också en imponerande förmåga att tänka på helheten. Att det inte bara handlar om en klänning, utan också vad man säger med sina klädval. Det känns alltid lika inspirerande att skapa till en så stark personlighet som Sara Danius. Hennes entusiasm och engagemang kickar i gång min kreativitet.  

Hur känns det nu? Klänningen har väckt starka reaktioner… 

– Det känns oväntat, det var inget vi hade räknat med. Men det har naturligtvis mycket att göra med Sara Danius personlighet. Hon har verkligen förmågan att bära upp en kreation. Precis före prisutdelningen, när hon var klar med det strama håret och den tydliga makeupen fick jag en association till Greta Garbo-filmen ”Drottning Christina”. En annan stark kvinna som inte var rädd för att gå sin egen väg och stå upp för vad hon tror på.

Snart jul

Julen närmar sig, och eftersom det här är det sista inlägget innan jul och det nya året så vill jag bara tacka er alla kära läsare för i år och önska er alla en fröjdefull jul, och ett underbart nytt 2019! ♥♥♥


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: