web analytics

Betty Halbreich, varuhuset Bergdorf Goodman’s legendariske personal shopper

Läser i tidningen New Yorker 12 Nov. 2012 om varuhuset Bergdorf Goodman’s 85-årige personal shopper Betty Halbreich. Liten i kroppen och sobert klädd, med skarp blick och vass tunga leder hon sina kunder till kloka köp. ”When shopping – think again” säger hon. Andra shoppingtips hon ger är i form av frågor som “How good is the fabric? What’s the taste level? How will it look when you sit or walk?”

Ja, det är alltid klokt att tänka före innan man slår till. Utom de där gångerna då man ramlar på något när man inte alls letar efter och som bara är 100% rätt, när det gäller alla de tre viktiga faktorerna; rätt färg, rätt stil och rätt snitt. Och som man dessutom faktiskt behöver, bara det att man inte vetat om det. Händer inte så ofta, men det händer!

Här bjuder jag på fler tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du ger dig ut på shoppingrunda.

Håll dig till dina färger! När du kliver in i en butik, skanna snabbt av om dina färger finns. Om inte – gå vidare till nästa! Skriv upp en lista innan du ger dig ut, så du inte tappar fokus. Sminka dig och gör dig fin, så är det roligare i provrummet. Tänk ut en ungefärlig budget. Bär sköna skor (+ tag med skor med klack för provning av kjol/klänning!) Bär kläder som går fort att ta av och på. Shoppa för här och nu, inte till sen, när du gått ner i vikt osv.

Följande 8 punkter är klokt att stämma av inne i provrummet, innan du slår till på ett nytt plagg.

PASSFORMEN. Hur är det med passformen? Den ska vara perfekt! Eller åtminstone lätt att åtgärda, om så behövs. Avgör också om plagget är smickrande för dina former.
FÄRGEN. Är plagget i din färg, egentligen?
STILEN. Känner du dig hemma i stilen? Eller är det kanske t.o.m. dags att tänja lite på gränserna? Och är det då inom rimlighetens gräns? Oftast är det dock mest stilfullt för oss 50+are att se upp för ”skojiga plagg” och istället hålla basen enkel och sober, och låta accessoarna göra jobbet. Det är oftast det allra bästa valet, om man är ute efter stil.
KVALITETEN. Hur är det med kvaliteten på materialet? Skrynklar det direkt? Verkar det noppa sig lätt? Är det poröst, så att det är risk att plagget kommer att tappa formen fort?
FINISHEN. Hur ser utförandet ut, är det välsytt? Titta nära på detaljerna, som knapphål etc. Är plagget mönstrat, isåfall hur ser då mönsterpassningen ut?
PROPORTIONERNA. Hur fungerar plaggets proportioner på dig?
KOMBINERA. Vilka 2-3 plagg har du redan hemma i garderoben att bära till det nya plagget? Har du inte något därhemma som passar till, tänk då efter en gång till. Det kan bli både dyrt och spretigt om du måste köpa nytt till det nya.
BEHOVET. Sist, men inte minst, kan du fråga dig om du verkligen behöver plagget.

Men  allra, allra viktigast och det mest avgörande när du står där i provrummet, är ändå att fråga dig om du känner dig fin i plagget ? Vid minsta tvekan häng tillbaka plagget! För finns det bara en ack så liten tvekan brukar plagget bli hängande oanvänt i garderoben, tro mig! Det är också klokt att så snart som möjligt när du kommit hem, pröva de kombos du hade i tankarna när du provade plagget i butiken för att se hur resultatet blev. Blev det inte så bra som du hade hoppats på, returnera då plagget så fort som möjligt!

Har du stämt av alla de här punkterna med tillfredställelse är chansen väldigt, väldigt stor att det nya plagget blir ett riktigt älsklingsplagg!

Lycka till med dina inköp!

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: