web analytics
SMTTM-Coco-Chanel-16

“The badly dressed woman, the people remember the clothes. With a well-dressed woman, they remember the woman” sa Coco Chanel, den största stilikonen av dom alla. Inga slumpmässiga val där inte!

Malin Ullgren skriver i DN 29/5 om att kvinnors klädsel granskas mycket mer ingående än mäns. Hon tar upp exempel från brittiska Vogue som analyserar kvinnor i maktpositioner som nagelfarits och pekar på att valet av klädsel sällan är betydelselöst. …”den enskilde kan inte själv bestämma sig för att kortsluta logiken och klä sig avsiktslöst och förvänta sig icketolkning som svar” (Läs hela artikeln här).

Margaret_Thatcher

Vad signalerar Margaret Thatcher, Vogue’s exempel på kvinnor i maktposition, genom sin klädsel, sina smycken, sitt hår?

SNN0702AM1---620_1615322a

Vad signalerar Angela Merkel…

merkel i urringning

… i sina olika urringningar?

michelle-smilin

Vad säger oss Michelle Obamas glada färger och modemässiga outfit?

 

24s85-gudrun-257

Vad händer med signalerna när Gudrun Schyman byter sjal och hårfärg?

1326466_520_367

 

Färg signalerar, snitt signalerar, stil signalerar, valet av kombinationer signalerar, passform, material, mönster, accessoarer, hår, naglar, skor, väskor… Signaler sänds ut, och läses av. Hela tiden. Av oss alla, hos oss alla. Och alla har vi åsikter, vare sig vi vill eller ej. På några ynka sekunder har vi dragit våra slutsatser. Så är det, vad vi än tycker om det.
Därför är det klokt att vi själva gör oss medvetna om vad vi signalerar, och att vi funderar över om det stämmer med det vi vill ge uttryck för. I synnerhet i arbetslivet, men också i privatlivet kan det vara skönt att vara på det klara med vad vi signalerar. Ju närmare andras uppfattning om oss ligger vår egen uppfattning om vem vi är och vad vi vill uttrycka med vår klädsel, desto bättre förstås. När allt stämmer känner vi oss sedda. Klädseln blir till en andra hud, och vi kan koncentrera oss på annat runt omkring oss. Antingen klarar man av tolkningarna på egen hand, eller också tar man hjälp med analysen av sådana som jag. Det är aldrig försent för en förändring. Eller kanske bara en liten lätt modifiering.

coco-chanel-in-her-vedura-cuffs-image-courtesy-the-hip-report

”If you want to have something you have never had, you have to do something you have never done”/ Coco Chanel

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: