web analytics

Ständigt dessa silikoner

Hudkrämen från L’Oreal som jag var så nöjd med och som jag skrev om i ett tidigare inlägg, har nu visat sig inte vara så bra som jag trodde. Den innehåller nämligen silikon. Såklart. Ständigt dessa silikoner som dyker upp vid närmare granskning, grrrr… Man får leta med både läsglasögon och förstoringsglas för att hitta produkter för hår och hud som inte innehåller silikoner, som också kan gömma sig bakom namn som speciellt Dimethicone (även Polydimethylsiloxane eller PDMS), eller Methicone, Phenyl trimethicone, Cyclomethicone, Dimethiconol, Dimethicone copolyol, och för hårprodukter även Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Amodimethicone, Polysilicone-9. Smygvägarna är dessvärre många… (En tumregel är att de flesta slutar som du ser på -cone eller -xane.)

Som du förmodligen redan vet så är silikon ett syntetiskt ämne som har de förförande egenskaperna som mjuk och smidig applicering, som fyller ut ojämnheter i huden, som gör huden slät och mjuk och även har fuktbevarande egenskaper på det viset att det stänger inne fukten, och det gäller även håret. Så långt låter det trevligt, eller hur? Men baksidan av att täcka huden/håret för att stänga in fukten, är ju att det just stänger in huden/håret. Och hur bra är väl det? Jag vill då inte ha en gummiaktig hinna över huden, eller håret. Det blockerar ju all framtida tillförsel av fukt och viktiga oljor som huden eller håret behöver för att må bra. Istället händer det motsatta, hår och hud torkas ut med tiden. Och för att få bort hinnan måste man använda starka medel som i sin tur också torkar ut hud och hår, och den onda cirkeln är ett faktum.

Det stör dessutom hudens naturliga processer såsom svettning, temperaturkorrigeringar och avstötning av gammal hud. Under det gummiaktiga lagret stängs bakterier in, som i sin tur leder till oren hy, hudirritationer och i värsta fall acne. Silikonet skapar även ett beroende, eftersom varken ny fukt eller nyttiga oljor når in och den allt torrare huden behöver därmed bättra på sitt fuktinneslutande silikonlager. Läskigt va? Jag undrar också hur huden mår därunder gummihinnan när man vistas ute i solen…

Lite mysig kuriosa är att silikoner förutom som fogmassa också används som smörjmedel för cyklar och gångjärn! Och det sätter vi gladeligen i ansiktet? Isch!

Som om inte detta vore nog så bryts inte silikoner ned i naturen heller, utan sprids likt onedbrytbara plastmicropartiklar och klassas som giftigt för vattenlevande organismer! Mer om det går att läsa hos t.ex. Organics by Sara.

Jag har definitivt fått nog av silikoner, och efter ihärdigt forskande och letande på nätet har jag slutligen hittat bra produkter för hår och hud, helt utan silikoner och andra otäckingar.

Jag har t.ex. upptäckt schampotvålen! Just nu använder jag en Citron & Avocado-tvål från Living Naturally – ”en ekologisk schampotvål som kan användas över hela kroppen. Tvålen ger en försiktig rengöring utan att tynga ner och ersätter förlorad fukt. Innehåller bland annat avokadoolja som är fantastiskt för hår och hud och är rik på vitamin A, D, E, B6, magnesium, koppar, järn, aminosyror, folsyra. Passar särskilt bra för torrt och skadat hår.” skriver de på Softskin. Även Jordklok säljer den här tvålen, och båda nätbutikerna har även flera olika versioner för olika typer av hår.

Det känns lite ovanligt i början att använda ett icke riklöddrande rinnande schampo för att tvätta håret, men man vänjer sig. För mitt torra, lockiga hår har det fungerat som rena rama fuktbomben. Det är dock viktigt att innan man börjar använda de här ekologiska produkterna så måste man använda ett-sista-schampo som SKA innehålla sulfat men INTE silikon eller mineralolja, som man också gör inför balsammetoden. Detta för att lösa upp silikonet så att de goda ingredienserna kan tränga in i håret. (Detsamma gäller förstås för ansiktsrengöring, att man gör någon slags detox som t.ex. peeling eller ansiktsmask innan man börjar med det goda livet.)

Som balsam använder jag Jessicurl Aloeba Daily Conditioner, som också har ett härligt schampo i samma serie för lockigt hår.

Som stylingprodukter använder jag det norrländska familjeföretaget La Cordier’s ekologiska produkter, en stråfuktare, en fibergelé och en stråstärkare. Funkar utmärkt!

Jag använder även det svenska c/o Gerds B2 Hair Serum att styla håret med. En toppenprodukt för att ge håret lite mer ”body”.

Som duschcreme och lotion använder jag produkter från Urtekram.

Som dagkräm använder jag Korres Wild Rose 24-Hour Moisturiser For Normal & Dry Skin, och som nattkräm Mossa Youth Defence Restoring Night Cream. Mycket trevliga ansiktskrämer båda två.

Du kan läsa på och hitta egna hår- eller hudfavoriter hos exempelvis stinamarkan.se eller almaofsweden.se.

Nya vanor

Känner du dig peppad för nya vanor nu, med vår i luften som det är och allting? Då vet du väl kära läsare, att det tar en viss tid för nya vanor att sätta sig, att acklimatiseras in i vår vardag. Minst 3 veckor har det hittills hetat att det tar. Men nya rön säger att det tar längre tid än så. I snitt sägs det att det tar 66 dagar!
Ingen ny vana går att börja med från en dag till en annan med andra ord, helt utan ansträngning. Det krävs tålamod, beslutsamhet och vilja. Så om det gäller vanor som är lite mer genomgripande än nyss nämnda nya sättet att tvätta håret på, t.ex. att addera mer accessoarer till dina outfits, eller börja bära mer färg, då vet du att det är genom tålamod och upprepning som du så småningom kommer i mål med att det nya känns lika naturligt som allt annat du redan har som vana.

Jag brukar likna det vid att börja bära förlovnings- eller vigselring (och särskilt då för männen som brukar vara ovana vid ringar). Först känns det ovant, snudd på obehagligt, och du tänker på den där ringen hela tiden. Men efter ett tag så känner du inte av den alls. Och med tiden så känner du dig till och med naken utan ringen, om du glömmer att ta på den en dag.

Japp, så är det! Så ge inte upp om du vill börja med något nytt. På det bara, om och om igen, så sitter det snart där lika självklart som allting annat som har blivit en vana.

Byxtips

Vana vid att bära byxor är vi kvinnor iallafall nuförtiden. Popsugar listar vilka 6 typer av byxor det är som vi behöver i vår garderob. Till det tar dom hjälp av George Clooney’s fru Amal. Inte alla gillar eller tycker sig passa i alla byxtyperna dock, särskilt gäller det den snäva skinnbyxan. Men som det alltid gäller med alla tips så man får väl ta till sig det som man har lust med bara.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Till dessa byxor skulle jag också vilja lägga till den svarta byxan och den kapade byxan, den s.k. culotten, och då gärna en utställd sådan.

Se så flott Narciso Rodrigues tänker sig hösten 2017 med culottbyxan. En uppfriskande lek med olika längder. Det kan vara något att ta upp redan nu i vår.

Narciso Rodrigues himself.

Nu börjar våren så sakteliga spira. Så underbart ljuvligt! Ser fram emot att hänga undan alla gamla vinterpaltor och plocka fram alla tunna, glada och pigga vårplagg och skor. Inte än, men alldeles snart är det dags att skifta garderob. Och då har vi chansen på nytt att för gott detoxa bort alla dammsamlande hyllvärmare så att vi slipper att ha det som den person som skrev det här;

Ett tips för att lyckas med rensningen är att vända på steken hur man brukar tänka med vad som ska bort, och istället tänka som Marie Kondo;

Vårens annons från Bottega Veneta med Lauren Hutton, 73 i härliga, spralliga färger hoppas jag inspirerar till stordåd i vår!

Hösten hos Bottega Veneta kommer även att fortsätta lika färgsprakande! Mera sånt!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: