web analytics

Blog

Skjortklänning, espadrillos och studenten

15 juni 2019,   By ,   2 Comments

Har ni upptäckt skjortklänningen än? En användbar och lättburen klänning som funkar utmärkt till vardags, och även till fest om materialet är av det lite festligare slaget.

Jag själv har flera stycken i garderoben, en i svart poplin, en beige i lin, en röd i poplin och en rödvitrandig i enklare bomullstyg. Dom är lite lagom så där, man känner sig inte för uppklädd och inte för slafsig i den, och klänningen går att anpassa efter tillfället med hjälp av vilka skor du väljer till. Sneakers, någon form av boots, stövlar, sandaler, sandaletter, ballerinor eller espadrillos, allt funkar till. En gångbar klänning som gjord för att packa med på semestern och klä upp eller ner sig i, som man behagar. Balenciaga sägs vara den som år 1939 först lanserade den s.k. skjortblusklänningen, men mode blev den inte för den stora massan förrän på femtiotalet.

En skjortklänning kan se ut nästan hur som helst, enfärgad, mönstrad, lång, kort, tunn, i kraftigare tyg, löst hängande eller mer skräddad, långärmad, kortärmad, ärmlös. Man kan med allra största sannolikhet hitta sin favorit.

Här ett axplock av inspiration från nätet, mestadels hämtat från Zalando.

Espadrillos

Espadril’s

Min favoritsko att bära sommartid till skjortklänningen, andra klänningar, kjol eller byxor är utan tvekan espadrillon. Skon, som har sitt ursprung i norra Spanien på 1300-talet (fast en del påstår att den är ännu äldre) är dessutom ett riktigt bra val ur miljösynpunkt, då skon tillverkas av naturmaterial. Namnet kommer från ordet esparto, ett slitstarkt gräs från medelhavsområdet som från början främst användes för att tillverka rep. Då skon var billig att tillverka var det först och främst arbetarna som bar den, men under 1900-talet växte skon fram som en populär sko som kan användas i alla möjliga sammanhang, beroende på modellen.

Skjortklänning och espadrillos = en lyckad sommarkombo, här på instagramkonton @carolinelabouchere

På instagramkonton @caminovilla, får man en riktigt somrig känsla med klassiska, platta espadrillos och solhatt.

Skon kan i princip se ut hur som helst och utbudet är enormt på nätet och i butikerna…

Studenten

Utspringet…

Jag brukar sällan hemfalla åt nostalgi. Men i onsdags när min son tog studenten så stack det till lite i hjärttrakten.

När ungdomarna yra av lycka, tjoade och sprang ut till friheten genom skolans dörrar så slungades jag tillbaka till den där dagen för länge sedan när jag själv och mina klasskompisar sprang ut ur gymnasiet. Jag mindes hur hela livet låg framför en, all förväntan var så stark att den nästan gick att ta på. Hur stark och oövervinnerlig man kände sig (visserligen mellan stunder av osäkerhet och vilsenhet, men ändå) och vilken lättnad det var att äntligen, äntligen ha tuggat sig igenom åratal av plugg, slit och kämpande.

Och nu är det alltså deras tur, de nybakade studenterna, att stå inför allt det där. Så underbart för dem! Man kanske kan tro att jag vill tillbaka, men det vill jag inte. Absolut inte. Det finns alltför mycket baksidor med ungdomen, så mycket osäkerhet, så mycket att ta ställning till, välja emellan, och ta sig igenom. För att inte tala om hur mycket man, utan att veta om det, saknar hela den där fonden av erfarenhet som man i den här åldern som vi befinner oss i, har att luta sig emot. Men den där virvlande och pirrande känslan av att precis allt är möjligt, och att man har hela livet på sig att hämta in det, den kan man inte få till längre, hur mycket man än försöker. Och det var det som gjorde mig lite vemodig och nostalgisk.

På sistone har jag dessutom några gånger hajat till när jag ser min egen spegelbild reflekteras i ett passerande skyltfönster. Vad är det för tant som blickar tillbaka? Jag känner inte igen henne. Eller joo det gör jag ju, det är ju min mamma!

Ja, herregud, det finns minsann många grynnor man måste kryssa sig emellan på den här vägen som kallas livet. Men har någon sagt att det skulle vara lätt att leva, att åldras?

Då är det skönt att förlita sig på vad Katherine Hepburn sagt;

När den yttre skönheten försvinner måste man envetet hålla fast vid att den försvinner inåt.

Eller på vad David Bowie sagt;

Aging is an extraordinary process where you become the person you always should have been.

Eller Oscar Wilde;

Beware of women who do not hide their age. A woman who reveals her age is capable of anything.

Eller Albert Einstein;

Det finns bara två sätt att leva sitt liv. Det ena är att leva som att mirakel inte existerar. Det andra är att leva som om allt är ett mirakel.

Eller som Bodil Jönsson, författaren till boken ”Tio tankar om tid”, säger, enligt senaste numret av tidningen M;

Tiden kommer! Nu – livets tidiga eftermiddag – är din stund. — Hon menar att de riktigt spännande sakerna i hennes liv inträffade efter 65.

Eller som jag och min vän fastslog häromdagen; man får försöka se humorn i det hela.

Ha en härlig helg, vänner! ??☀️❤️

 


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: