web analytics

midsommarblommor2

Nu rullar det på. Midsommarafton på fredag, och snart drar den efterlängtade sommarledigheten igång för många, och även för mig. Men det innebär inte att 50+Mode tar ledigt över sommaren, bara att blogginläggen kommer att komma med lite glesare mellanrum.


desktopsida1Vill du slippa gå in och kolla efter om något nytt inlägg har kommit, och istället få ett mail skickat till din inkorg när det nya inlägget lagts ut, så vet du (om du inte redan gör det) att du kan prenumerera på bloggen. Kostnadsfritt, såklart. På desktopversionen av bloggen finns en ruta att fylla i, i högerspalten en bit ner. Du kan också gilla Tellclothes på facebook så får du automatiskt de nya inläggen i ditt flöde, plus lite annat smått och gott. Du hittar Tellclothes fb-symbol precis under redan nämnda prenumerationsruta.

Nå, nu är reorna är i full gång, och det är lätt att dras med i cirkusen. Men kom ihåg mina tips, som jag skrivit om tidigare, hur du smartast närmar dig reorna med huvudet i behåll. Köp dyrt, det blir den bästa rean. En sladdrig trikåtopp från budgetkedjan för 79:- istället för 149:- ger ingen större vinst. Men att få något kvalitetsplagg nedsatt till halva priset eller mer, det gör skillnad! Välj sådant i de exklusiva butikerna som du skulle ha köpt till ordinarie pris, bara du hade haft råd. Satsa på plagg i tidlösa snitt, och hög kvalitet som den lilla svarta eller annan klänning, kostym, pennkjol, jeans eller andra byxor, och tröjor, väskor, accessoarer, skor, och underkläder i fina kvaliteter. Det ger den bästa utdelningen. Läs mer om reatips här.

malene birger

Jag måste få visa mitt fantastiska reafynd som jag hittade igår! En helt underbar tröja från Malene Birger. Ett riktigt signumplagg från MB, självklart i cremevitt och svart, som ger Chanelvibbar, fast på ett mer avspänt sätt. Ett plagg jag kommer att använda om och om igen… som jacka, som tröja, till vardags och till fest. Så dansk i sin design, snygg och cool i ett.

Det fanns ganska många ex. kvar igår, (på Biblioteksgatan i Stockholm åtminstone) ifall du också blev sugen på en, nu. Isåfall rekommenderar jag en storlek mindre än vad du brukar ha, då tröjorna var stora i storleken.

 

 

 

DSC04656

Linet ger svala plagg

Är det inte lustigt med det svenska vädret. Det slår nästan aldrig fel. När det närmar sig midsommar så blir vädret ostadigt. Samma visa, i stort sett varje år. Men värmen och högtrycket kommer väl tillbaka, får vi hoppas. Och då kan en lista på svala sommarmaterial komma väl till pass.
Det absolut värsta materialet i sol och värme är kroppsnära viskostrikå med elastan i. Instängt, klibbigt och eländigt. Likaså syntetmaterial som sitter tätt till kroppen. I klimakterieåldern som många av oss 50+are befinner oss i, ska vi inte utsätta oss för sådan eländig plåga. Det är varmt nog som det är, för en hel del av oss.

Glesvävt
Det överlägset svalaste material som jag tycker finns att uppbringa, är löst sittande tunt, tunt tyg. En topp som är glesvävd kan t.o.m. ge en svalare effekt än inget tyg alls. Och toppen kan t.o.m. vara tillverkad i polyester! Luften, som silas mellan de glesa trådarna, kyls av innan den träffar huden.

Linnetyg
Linnematerial är en sval klassiker. Men tunt linne ska det vara, det tjockare linnet kan vara ganska varmt. För den som inte gillar skrynkliga plagg går linnet däremot bort, då tyget lätt lägger sig i dragspelsveck. Medan en del tvärtom tycker att skrynklorna är charmen med det hela.

Siden
Siden har en fantastisk förmåga att växla mellan svalt och värmande beroende på vad kroppen behöver, på nåt oförklarligt sätt. Men även där är det tunt siden som gäller. Nackdelen med siden är dock att när man svettas så syns fläckarna rätt så mycket, då ytan är slät och materialet suger åt sig vätan.

Bambu, m.fl. ekologiska material.
Ekologiska material andas bra, och kan ibland komma som ett tunnare alternativ än bomull.

Bomullsvoile
Det riktigt tunna bomullstyget som är halvtransparent, är svalt och skönt i värmen. Silar luften som jag beskrev det ovan, under ”glesvävt”.

”Kalla material”
Material som känns kalla mot huden i butiken kommer att kunna hålla dig sval i sommarluften också. T.ex. finns det en sorts tätvävd viskos (jo faktiskt!) som är lite glansig i ytan och har ett tungt fall. De kan också funka. Känn efter i affären. Eller gå hem och prova i lugn och ro. Var det för varmt trots allt, kan du ju alltid lämna tillbaka.

Plaggmodeller som funkar bra i värmen är rätt så självklart, men jag listar dom ändå;

  • ärmlöst. Har du svårt för att visa överarmarna så bär du någonting glesvävt, och löst sittande över.
  • lös, och luftig klänning
  • kjol
  • kortare byxa, typ ankellängd, caprilängd eller kortare. Att ”lufta” anklarna gör enormt stor skillnad än att bära en fullängdsbyxa.
  • löst sittande plagg.
  • … och sandaler, såklart! Eller barfota! Att släppa ut fötterna ur de varma strumporna är lite av en frihetskänsla. Man sätts omedelbart i semesterläge. Eller hur?

Glöm inte heller bort hur färger påverkar oss! Svala färger får oss att inte känna oss lika varma som varma färger gör. Men det där beror ju också lite på vad du passar i, förstås.

ClosetLiteAppTips på app! Om du inte redan lever ett lättare liv tack vare en garderobsapp så kan jag berätta att jag häromdagen letade efter en app att organisera garderoben med. Först hittade jag något som hette Wardrobe Organizer som kostade 15:-. Den verkade vara bra, men kräver en mer avancerad mobil än vad jag har i nuläget. Letade vidare och hittade då Closet+, och den kostade dessutom ingenting! Appen är nu nedladdad och klar, och tycks funka ungefär som Wardrobe Organizer. Har dock inte hunnit fylla appen med foton av mina plagg, skor och accessoarer än, men jag tror att den kommer att vara toppensmidig!

Den finns att ladda ner i Iphones Appstore. (Vet dock inte om den funkar för androidsystem också, men det är ju alltid värt att kolla.)
Det finns en hel del andra garderobsappar på marknaden också, men den här tror jag kommer funka finfint för mig. Återkommer med rapport om hur det har funkat, lite längre fram.

Nu återstår bara att önska dig, kära 50+Mode-vän, en härlig midsommar, och en lång och skön sommar!

DSC05391

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: