web analytics

Blog

Spanjorskor, fransar och Karl

22 februari 2019,   By ,   2 Comments

Just hemkommen från Malaga, Spanien. Hämtade lite sol och inspiration. Underbart. När vi satt och åt lunch på en uteservering studerade jag spanjorskornas klädstil och noterade att de klär sig rätt lika överlag, det är inte mycket som sticker ut. Det är snyggt, välklätt och citychict för hela slanten. Mycket svart, camel, oliv, eller vinrött. Alltid snygga i håret, välmake’ade åt det tunga hållet, smyckade gärna i guld, helst i solglasögon antingen på näsan eller burna som ett diadem, dressade skor eller stövletter, så gott som alltid med en hög klack. Kvinnligt, rätt tungt, aldrig mjäkigt, nästan alltid konventionellt med en exklusiv framtoning. Och så mycket sjalar.

Ungefär som nedan (fast just den här kvinnan råkar vara italienska).

Bild hämtad från fashiongum.com

Bilar och Mode

Besökte också ett intressant museum, Museo Automovilistico y de la Moda, som visar bilar och mode sida vid sida. Det ägs av en portugisisk familj och på 6000 kvadratmeter uppdelat på olika rum får man se bilar, konst och mode på olika teman, tillsammans. Häftigt, sevärt och mycket ovanligt. Det var fascinerande att man kunde komma så nära och titta, att man i princip hade kunnat röra vid både bilar och kläder från de mest exklusiva modehusen som Lanvin, Nina Ricci, Yves Saint Laurent, Alexander Mc Queen, Chanel, Dior, Valentino, Dolce & Gabbana, Paco Rabanne, Schiaparelli… och bilar av märkena Maserati, Bugatti, Jaguar, Rolls Royce, Alfa Romeo… Det var extra allt!

Karl Lagerfeld 1933-2019

Apropå extra allt, så kan man väl sammanfatta den alldeles nyligen bortgångne Karl Lagerfelds livsgärning med de orden. Det var inget less is more som gällde där. Han plockade intryck från både hög och låg kultur, rörde sig galant mellan det überexklusiva till det ibland lätt vulgära. Han låg som bekant bakom många av modets lyxigaste ikoner, med sina uppdateringar av Coco Chanels klassiker. Ikoner som står sig än idag. Både som äkta vara och kopior. Han, precis som Coco Chanel, hade inget emot att bli kopierad, båda såg det som ett tecken på att designen då var bra. Den lilla quiltade väskan med kedjeremmen, tweedjackan, den tvåtonade skon, vem har inte sett dom i en eller annan tappning?

Karl utvecklade också en alldeles egen stil med åren. Från businesslook till en rätt pluffsig 80-talslook till en moderniserad och tilltuffad form av dandy med kedjor, fingertoppslösa svarta handskar, stel och hög 1800-talskrage, och det vitpudrade håret samlat i en 1700-talstofs.

Karl Lagerfeld genom åren med start 1983, då han övertog chefsrollen på modehuset Chanel. Precis som Iris Apfel har han också förärats en Barbiedocka i sin egen ikoniska stil.

Det kan inte ha varit helt enkelt att ta över ett sådant nischat och legendtyngt modehus efter Coco Chanel, speciellt när det dessutom var på väg ut. Men Karl Lagerfeld fick det på fötter igen, och byggde med tiden upp det till ett av världens mest kända och respekterade lyxmärken.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Virginie Viard, modehuset Chanels nya chefsdesigner.

Inte heller kan det vara lätt för Virginie Viard att nu axla rollen som modehusets chefsdesigner. Men hon har varit Karl Lagerfelds högra hand i mer än tre decennier så det kommer hon naturligtvis att klara galant.

Fjädrar och fransar

Undras om Virginie Viard kommer att satsa på till exempel fjädrar och fransar, en av trenderna som bubblar i startgroparna inför våren?

Ha en fin helg! La’ de svinge! ✨


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: