web analytics

Blog

Stylingtricks & hårtips

13 februari 2020,   By ,   2 Comments

Jag är inget fan av styling upp till tänderna, som damerna från bloggen Advanced Style visar på bilden nedan. Delvis kanske för att jag är svenskt måttlig. Men också och egentligen nog mest, för att jag tycker att det döljer människan där innanför. Kläder ska bära fram personen och inte tvärtom, anser jag. Här tycker jag att deras outfits tar över.

Ibland när jag ser en del outfits tänker jag att om hon bara (oftast en hon, men det händer också bland medvetna modemän eller hipsters) kunde ta bort det där eller det där, så vore det hela kanon. När det verkar för genomtänkt, för ansträngt, för matchat eller utstuderat kontrastbrytande, då tappar åtminstone jag intresset.

En outfit ska enligt mig inte vara utmattande att titta på, däremot intresseväckande. Man ska bli nyfiken på människan där innanför. Uppenbarelsen man ser framför sig ska smeka ögonen, inte attackera eller hoppa på. Outfiten får gärna innehålla överraskande element som poppar ut men ändå hänger ihop med resten. När en styling är i riktig toppklass stimulerar den inte bara ögonen utan också liksom våra sinnen.

Men jag tror dessvärre att kläder ibland används som sköldar, för att hålla omgivningen på avstånd istället för att bjussa på vem vi är. Särskilt när det gäller kläder eller accessoarer från lyxmärken. Louis Vuittonloggan är ett tydligt exempel på en statusmarkör snarare än ett personligt uttryck. I det här fallet är det oftast i form av en väska. Fast det kan funka om man väger upp väskan, den starka statusmarkören, med en personlig outfit i övrigt, en helhet som berättar någonting om människan där innanför.

Här plockas väskan med den välkända loggan med i outfiten genom mönstret på ärmarna. Jag kan dock tycka att det skulle ha varit lite smycken med också, som örhängen eller ett maffigt halsband, eller armringar, för ännu mera spänning i outfiten.

Här hänger det inte alls ihop, det är ingen outfit som säger något. Väskan fungerar bara som en sköld, en statusmarkör, inte som en accessoar som tillför djup och intresse till helheten. För mig signalerar det bara ängslighet till omgivningen. Eller lathet. En väska kan inte göra hela jobbet, vilken väska det än är.

Det här är en slags ickeoutfit som utstrålar status enbart. Vi har sett samma outfit tusentals gånger förr, världen över. Den är helt blank och säger ingenting om personligheten där innanför. Tvärtom, människan gömmer sig bakom det opersonliga som om det vore ett ogenomträngligt pansar, och för säkerhets skull har hon också ett par mörka solglasögon. Det hela fungerar som en slags uniform för att slippa visa vem man är. Men det visar att man hör till en viss grupp, där det absolut viktigaste är att man har hög status. 

Med detta vill jag inte säga att det finns rätt och fel sätt att klä sig. Jag dömer inte, alla får klä sig som man vill. Såklart. Men jag tycker att det är synd om vi missar tillfället bara för att vi fastnat i något vi egentligen inte har valt från början.

För kläder kan vara så roligt och befriande! Med kläder har vi en fantastisk chans att bjuda in, att dra till oss, att skapa en skön stämning för både oss själva och andra att vilja närvara i. Men när en outfit istället tar över vår uppmärksamhet och ställer sig i vägen så syns inte vi själva där bakom allt prål. Vi gömmer oss.

Jag vet, i vissa jobbsammanhang där klimatet är omänskligt hårt kan behovet av skydd vara stort, det kan med andra ord vara nödvändigt att klä sig så för att överleva. Vilket är synd. Men många gånger tror jag dock att vi bara tror att vi måste dölja den vi är, när klimatet människor emellan istället skulle vinna på mer transparens, mer generositet med vem man är. För att ett möte med en annan människa ska uppstå så måste vi ju vara autentiska. Och där kan kläder hjälpa till en hel del. Kan vi inte klä oss enligt den vi är på jobbet, så hoppas jag att vi åtminstone kan göra det på vår fritid.

Så mitt råd är att ösa på, men med måtta kan man säga, och med tydliga och personliga nedslag. Låter det svårt? Det är bara att hålla på så kommer det med tiden. Du kan hämta inspiration på nätet och prova hemma i garderoben. Testa, testa, testa! Träning ger färdighet som bekant. Eller ta hjälp av ett proffs. Vi finns här för din skull. Coco Chanels berömda råd är inte heller så dumt att ta till innan man far ut genom dörren; att ta en sista titt i spegeln och prova med att ta bort en accessoar.

Ett annat säkert kort när det gäller styling är ju att mixa kontraster med varandra. Vi ska titta närmare på vad det egentligen innebär.

Alyson Walsh stylingtipsar

En som funderat på detta med styling och som också kommer med en hel del bra råd är Alyson Walsh, modeskribent och författare som också skriver bloggen That’s Not My Age. (f.ö. övrigt också ett fan av minimalistiskt skandinaviskt mode och allra helst svenskt mode, gärna från Arket eller Cos.)

Hon beskriver en framgångsrik styling så här:

”What the Italians call ‘spezzato’ – a gentle juxtaposition of mismatched items – is the best way to make the essentials look extraordinary. The literal translation is ‘broken’ and having grown up at the tail end of punk, I’ve always liked the idea of breaking with tradition. Besides, mixing something relaxed with something formal is how we dress today. Mismatching old and new clothing, bold pieces and quiet pieces, charity shop and designer – it’s all about the contrast. This type of styling may be the new normal, but it isn’t about throwing random items together; looking chic, confident and considered takes a bit of practise.”

Till exempel föreslår hon (med några tillägg av mig);

 • En ’textural twist’ genom att para en maffig yta med en praktisk, vardaglig yta.

Tänk sammetbyxor med jeansskjorta, en tweedkavaj med en slinkig sidenblus, en glittrig topp med arbetarbyxor, den mjukaste cashmeretröjan i pastellig nyans till ett par skinnbyxor, glittriga partyaccessoarer till vardagliga outfits osv.

 • Mix and mismatch. Att mixa oväntade silhutter, färger, mönster och ytor tillsammans gör en outfit intressant. Att också kombinera olika uttryck, olika stilriktningar tillsammans kan vara ett tips. Genom blandningen skapar man ett djup som i det närmaste har en hypnotisk effekt.

Tänk sportiga plagg med dressade plagg som ett par joggingbyxor med sidorevärer till en insvängd kavaj, något rufft med något delikat, något rockigt med klassiskt som ett par pumps med nitar tillsammans med ett klassiskt svart fodral, en glittrig partyjacka med en jumpsuit…

 • Coola färger ihop. Som Alyson säger så måste vi då och då göra en omstart i vår färgpalett och se över vad som måste justeras. Vi kanske har bytt hårfärg, många väljer ju att t.ex. gå över till grått (mer om det senare), och vår hudfärg tappar med åren färg och går mer och mer åt det kalla hållet.

Vi gör därför klokt i att öppna oss för nya kombos och kika lite nyfiket på färger som vi kanske förut vänt ryggen och kan då till vår glädje upptäcka att en kall hittills ratad färg är alldeles förträfflig tillsammans med en varm mustig färg, tänk ljusblått med en skimrande roströd ton t.ex. Alyson själv upptäckte exempelvis ljusrosa nyligen. Hon gillar att kombinera den rosa färgen med kakigrönt, och hon gillar senap och marin. Du kan säkert hitta dina egna smashing kombos.

 • Lägg till ännu ett lager.

Att bära jeansjacka under kappan är ett gammalt trick som funkar fortfarande, för den som har jeansjackan som en byggsten i garderoben. Alyson nämner också den ultratunna dunjackan, men den har väl de flesta upptäckt redan som ett värmande lager under kappan. Hon föreslår tröjor på tröjor, som en tunn cardigan under en tjockare. En smidig yllepolo under en shiftklänning är ett bra sätt att använda en ärmlös klänning året om. Man kan förresten använda en smidig yllepolo under en vilken tunn sommarklänning som helst. Eller för att ”värma upp” en tunn blus med. Så experimentera bara! Släpp loss och prova vilt i din garderob. Vad är det värsta som kan hända? Att du får ta av det igen? 🙂

Hett tips! Kom ihåg att föreviga lyckade kombos med kameran så har du snart en idébank att ösa ur var morgon!

Stilikoner/5 – Linda Rodin

En som leker bra med olika uttryck är Linda Rodin. Denna amerikanska 71-åriga skönhetsentreprenör, stylist, och modell blandar högt och långt, fest och vardag, grovt och skirt om var annat. Det är alltid avslappnat, men aldrig trist och utslätat. Man ser alltid människan där bakom. Se och lär!

Min absoluta favorit är när hon sitter på trappan i den vita outfiten med färgad päls och silverboots. Så läckert!

Återkommande i Linda Rodins stil är:

 • Silverbootsen, eller andra coola skor/boots med attityd, som bryter fint mot resten.
 • Pälsen, till avslappnade och tuffa plagg.
 • Stramt mot lekfullt eller ljuvt med rockigt.
 • Glammigt med vardagligt, typ paljettkjol till stickad tröja eller silverväska till kakigrön parkas.
 • Denim, i kombination med något mer lyxigt, glittrigt, exklusivt.
 • Kontrasterande ytor mot varandra, men i samma färg.
 • Iögonfallande glasögon, solglas eller vanliga, som accessoar.

Tänk att man finner inspiration bland 70+are nu för tiden. (Annat var det när vi växte upp!) Med det förstår vi vad träning och färdighet innebär. 🙂 Och att det inte finns någon övre gräns, eller att vår förmåga till styling skulle ta slut en dag, att det skulle finnas någon som helst anledning att ge upp, att sluta bry sig om hur man ser ut. Det  kommer aldrig någonsin att ske! Glöm aldrig det.

Så istället för detta…

… kan vi ha detta, så att säga! Den oförlikneliga Iris Apfel 98 år, leder vägen.

Håret för 50+are, eller äldre

Apropå äldre kvinnor, såg ni Jane Fonda på årets Oscarsgala, och att hon nu är gråhårig? Ett sådant ramaskri det orsakat i Hollywood! Det lustiga är att det nya greppet inte drar ner helheten det minsta, utan faktiskt precis tvärtom!

Många av oss får världens lyft genom den nya färgen. Det grå håret harmonierar i de flesta fall nämligen bättre med vår allt blekare hy, med sina kalla reflexer. Den grå färgen liksom lyfter ansiktet och gör det mindre tungt. Det gäller särskilt när det grå håret närmar sig vitt. Så om du är det minsta nyfiken, vad väntar du på? Kan Jane Fonda 82, så kan väl du? För egen del har det inneburit en lättnad att gå över till grått, en befrielse och styrka i att bejaka den ålder jag faktiskt har, och en som man kan tycka paradoxal föryngring av mitt ansikte tack vare den ljusa, kalla färgen.

Även om man tyvärr inte i en handvändning kan pröva hur det skulle se ut, förutom med en grå peruk, så finns det ju alltid en utväg med att gå tillbaka till att färga igen. Så du tar ingen egentlig risk. Mer än att det är lite meckigt på vägen, det ska erkännas. Ett smart sätt är att ta sig igenom processen genom att successivt gå mot ljusare och ljusare hår, att be frisören att göra en lätt avfärgning, att lägga i ljusa slingor för att övergången inte ska bli så brutal. Läs mer om grått hår här.

Se nu vilken skillnad det är på Jane Fondas look, innan den grå färgen och efter! Visst är hon väl fräschare i grått hår?

Jane Fonda, 2019

Jane Fonda, 2020

Den här paddelborsten bland andra finns på Friekosör.com

Ett annat dundertips som jag verkligen kan rekommendera för 50+hår, och egentligen för alla hår, är att BORSTA!!! Det gamla husmorsknepet att borsta håret 100 gånger innan du går till sängs är faktiskt inte så dumt. Fast min frisör säger att det räcker med 60 tag. Och det är jag ett levande exempel på.

I ca. 4 månaders tid har jag gjort som min frisör säger. Jag kan nu med egna ögon se att jag fått 20% fler hårstrån!!! Det är sant! Det nya håret som växer fram är dessutom i bättre kondition än det gamla. Min förr inte så imponerande hårman, är nu betydligt tjockare från hårbotten och 4 cm upp. Fantastiskt va? Borstningen fungerar som en massage för hårbotten och hjälper blod och syre att nå fram till de slumrande hårrötterna. Rena rama magin!

Hur gör man då? Ingen konst alls, det är verkligen superenkelt!

 • Skaffa dig en bra massageborste typ paddelborste (även en vildsvinsborste av bra kvalitet fungerar, på inte så tjocka hår).
 • Innan läggdags böjer du dig framåt och sätter igång att med kraftiga borsttag gå igenom hela skalpen. Jag brukar börja från panna och gå bakåt och sedan från nacken och framåt, och till sist sida för sida.
 • Sedan kammar jag igenom håret med en gles kam för att lugna ner burret, så att jag inte skrämmer slag på maken vid läggdags. 😉

Borstningen stimulerar cirkulationen och för näring (läs blod) till hårsäckarna. Hårbotten vaknar och liksom lyfter håret upp från hårbotten, vilket gör att envisa virvlar faktiskt lugnar ner sig betydligt. Gamla hårstrån, döda hudceller, kemiska produkter och andra avlagringar som annars täpper till hårbottnens porer och hårsäckar avlägsnas. Hårborstningen stimulerar också skalpens talgkörtlar och distribuerar talg från basen av håret ut till topparna, vilket gör håret starkare och mer motståndskraftig, mindre torrt och mer glansigt. Men akta dig för att borsta i en blött hår, det sliter nämligen på håret.

Mer tips när jag ändå är igång!

Veckans fråga: Hur ska jag ta hand om håret i klimakteriet?

10 vanliga misstag vi ALLA gör när vi fixar våra ögonbryn

Visst är det ljusare ute nu! Tulpanerna på köksbordet vittnar om att våren inte är så långt bort.

Ha en fin fortsättning på veckan! Och en härlig Alla Hjärtans Dag till er alla! ❤❤❤


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: