web analytics

Foto: Reuters, Helena Hörstedt. Från en artikel i SvD, 28 juli 2012.

Jaha, så var vi där igen. När kylan sveper in över Sverige drar en svartklädd armé samtidigt in över hela landet. Det är svart, svart, överallt. Hos mig med, jag älskar svart! Och det är väl kanske egentligen inget fel med det. Om det ändå bröts av, av någon annan färg, någongång, någonstans! Men icke. Det hör till undantagen när någon törs bryta denna kompakta svarthet med t.ex. en färgglad kappa. Eller åtminstone en grå. Men som Kristina Lugn, som alltid går klädd i svart, en gång uttryckte det på Dramaten, när vi var ett gäng som pratade om färger och jag föreslog färgen rost för henne. “Nääääe! sa hon släpigt och med eftertryck. Jag har provat annan färg än svart en gång, för jag tänkte att det skulle pigga upp mig. Det var en kavaj, och den var grå. Men det gick inte. Den var alldeles för skrikig.”

Ja, kanske är det så vi tänker, vi svenskar. Vi väljer det diskreta, och vi väljer att möta vintern till synes i sorgkläder. Och inte bara vintern, dessvärre. Det är dock inte särskilt överraskande att det lätt blir så. Butikerna köper in tonvis med svarta plagg. För att det säljer. Fast vad är hönan och vad är fjädern, egentligen? Vilket kom först, vårt val, eller butikernas utbud? Bortsett från det kanske det ändå inte är så konstigt att det blivit så svart i Sverige. Det svarta valet passar ju oss perfekt. Det blir aldrig fel, för det är ju alltid rätt. Eller…? Svart är något för den fega, den neutrala, för den som inte vill ta ställning. En färg att gömma sig bakom, man slipper s.a.s. visa färg. Svart funkar som ett säkert kort för den ängslige svensken, skräckslagen för att göra bort sig, rädd för att sticka ut, eller göra sig märkvärdig. Som man kan läsa i en artikel i SvD;

”Det är diskret, tidlöst, modernt och oantastligt. Svart är som Jantelagen i klädversion. Kanske är det därför svensken älskar sina svarta kläder. Med de svarta kläderna signalerar bäraren att hen är lagom, diskret och inte någon som vill synas och höras.

– Vem är inte förtjust i den svarta färgen i modet, speciellt det välskräddade? I Sverige har svart traditionellt varit förenat med ”finkläder”, det vill säga det är borgerligt och den inställningen står sig, men dessutom blev svart coolt med hjälp av punken och rockmusiken, säger trendanalytikern Cay Bond.”

Trion bakom klädmärket Nakkna uttrycker precis det som dagens svarta mode står för, och som förklarar vår förtjusning i svarta kläder: i en värld där vi ständigt matas med bilder, information i alla regnbågens färger, är det som svensken längtar allra mest efter en stunds tysthet och lugn. Alltså, något svart.”

En annan aspekt på den svarta färgen som jag tror kan spela in, är att vi väljer att bära svart när vi vill bli tagna på allvar, inte minst av oss själva. Det är väl därför svart är jobbfärgen framför andra. Men svart är också lite mystiskt, spännande, läckert, sexigt och lyxigt. En svårslagen kombination. Och dessutom är färgen samtidigt praktisk, och det är något som alldeles särskilt går hem hos svensken. Fläckar syns inte, och det svarta går dessutom till allt det andra svarta i vår korpsvarta garderob. Så bekvämt. Men ärligt, hur kul är det? I längden. Om allt är svart. Varenda dag.

Så nu när vi ska välja ytterplagg i vinter så kanske vi skulle våga oss på lite färg! Det blir lite roligare då, och det kan väl behövas under den långa, mörka vintern som ligger framför oss. Kanske kan vi iallafall våga välja en piggare färg på dunjackan, eller på den bylsiga, varma parkasen som klarar alla väder? Låta lite färg lysa upp istället, när plaggets silhuett inte är det primära. Eller åtminstone kan vi kanske välja färg på accessoarerna; ett par färgglada handskar, en pastellig halsduk, eller varför inte en väska i annan färg än svart? När det gäller snyggkappan däremot, där fokuset ligger på snittet och silhuetten, gör sig den svarta färgen fantastiskt bra! Silhuetten framträder skarpare, och kappan får ett mer elegant utseende. Och du som inte klär så ruskigt bra i svart (vilket gäller en avsevärd mängd ljushyade svenskar) men har ett svart ytterplagg ändå, du kan hjälpa upp det hela genom att bära en sjal i en mjukare och ljusare färg, så slocknar inte ditt ansikte. Såvida du inte vill slå till på en ny kappa i annan färg än svart, som exemplen nedan! Du som är ute efter en svart kappa lär hitta en sådan, vart du än går.

Och nu kom visst den första snön!…

röd kappa från Gant   4 199 kr

Röd kappa från Gant 4 199

Grå kappa från Cos 1900 kr

Vinröd kappa från Part two 2 699 kr

Efva Attling i ljusblå kappa från H&M 1 299 kr

zp8497586rq
zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: