web analytics

Blog

Ta plats, eller inte

18 oktober 2019,   By ,   0 Comments

Inledningsbild; Jennifer Lopez i Giambattista Valli

Gianfranco Ferré -93. 

Det här med att ta plats, är en laddad sak för oss kvinnor. Och kanske har vi det alldeles särskilt tufft, vi svenska kvinnor. Sveriges ack så irriterande och begränsande jantelag regerar dessvärre fortfarande över hur vi förväntas uppträda. Men inte bara det, vi har många andra barriärer att slåss mot, både egna inre som yttre, hårt dömande åsikter, både bland andra kvinnor, men kanske främst bland män. Det kunde inte minst Sara Danius intyga, som alldeles för tidigt gick bort i den gångna helgen.

Åsa Beckman skriver så fint i DN.

”Sara Danius var ett perfekt exempel på visibility, den självklara synlighet som den amerikanska författaren Susan Faludi beskriver som så provocerande för många män. Danius hade en kombination av intelligens, social kompetens plus visuell lyskraft som kvinnor oftare har och som vår tids mediala offentlighet älskar. Andra, precis lika fåfänga, manliga ledamöter visste att detta kunde de aldrig tävla med. Inte undra på att de knöt näven i frackbyxan.”

Sara Danius visste sannerligen hur man tog plats. Hon gjorde avtryck, och lämnar ett stort tomrum efter sig. Starka, modiga Sara visste hur man drog nytta av klädernas kraft, och det är något vi som fortfarande är kvar här, kan lära oss någonting av.

”Klänningen skyddar mig. På vilket sätt? Varför känner jag så? Jag har ingen aning om vad som händer i mig, bara att det gör lite ont.” Arbetet i Maggie Webrinks ateljé handlar om så mycket mer än ett tillverkande av en ”knallig” klänning. Framför spegeln finner Sara tid, ro och trygghet att reflektera. Foto: Paul Hansen, i DN. https://www.dn.se/kultur-noje/bilderna-fran-sara-danius-sista-dans/

Foto: Paul Hansen

Så ta mod, och gör som Sara. Våga ta plats! Som en hyllning till Sara, kanske? Tack, Sara! ♥ Förhoppningsvis kommer ditt mod smitta av sig med tiden.

Vill du läsa mer om Sara Danius i ett tidigare inlägg så finns det här.

Män, och kvinnors kläder

Läste för övrigt en rolig och igenkännande artikel i Metro om plagg som kvinnor älskar, men som män inte förstår sig på. Just det här med att ta plats med plaggen är uppenbarligen någonting som få män uppskattar. I artikeln tar skribenten upp leopardmönster, volanger, utsvängda byxor och puffärmar, och skriver på ett ställe;

”Precis som med volangerna verkar många killar vara rädda för allt som sticker ut, som tar plats och som drar blickarna till sig. Så vi gör precis just det.”

Jag gillar tillägget i slutet, så då gör vi just det!

Trygghetsnarkomani

I motsats till att våga ta plats och vara synlig, så finns förstås också plaggen som vi gärna gömmer oss i. Ibland är det bra lockade att krypa ihop i en tjock tröja, och liksom gömma sig undan för världen, eller hur? Och ibland kanske man också måste göra det, för att man behöver det. Men för det mesta är det bättre och hälsosammare att puffa sig själv i en modigare riktning. För att det andra bara är en flyktväg, när man safe’ar och tror att man ska komma undan. Det som egentligen händer är att man skolkar från livet lite grann. Och i längden blir det vansinnigt tråkigt. Ja, jag vet, jag är sträng. Men om det kan hjälpa så ska du veta att jag är lika sträng mot mig själv. För jag vet att det är viktigt. Det är viktigt att inte ta den lättaste vägen ut, om man vill fortsätta att utvecklas. Och det vill jag.

Häromdagen t.ex. tog jag en sväng in på Åhléns på vägen hem. Jag har redan för några veckor sedan köpt en underbar, tjock och gosig tröja från Wera i en smutslimegrön ton, som jag fullkomligt älskar. Nu stod jag och tummade på en cardiganversion av samma typ av kvalitet på tröja, men den här var svart.

Jag köpte den. Men vis av erfarenhet insåg jag snart hur det skulle bli. Det skulle bli en onödig trygg tillflykt att ta till. Det skulle inte gagna mig. Tvärtom. Jag har varit där förr, och jag vet hur det slutar. Av gammal vana skulle jag dra på den så fort jag frös lite. Jag skulle bo i den, varje dag hemmavid. Och vintern är lång… I längden skulle jag helt enkelt fastna i den, och aldrig komma loss. För att det skulle vara så bekvämt och så vansinnigt tryggt… och helt ointressant. Mina färgglada tröjor som piggar upp en mörk vinterdag skulle bli åsidosatta av denna lockande trygghetsbomb. Så jag köpte den inte. Eller rättare sagt, det gjorde jag visst, men kort därefter lämnade jag tillbaka den. För att jag vill vara tvungen att kliva ur min komfortzon, för att min vardag ska bli lite mer levande.

Jag är lättad nu. Till saken hör dessutom att jag redan har flera svarta trygghetströjor som jag jobbar med att motstå att bära för ofta. Ja, du vet säkert vilken lockelse de svarta tröjorna har på en, och alldeles särskilt under vinterhalvåret. Så snälla, fina du, tänk före innan du köper en till, till synes perfekt svart tröja! För att undvika att falla ner i svartträsket under den långa, mörka vintern. För det är svårt att ta sig ur det träsket. Det kanske kan verka som att vi mår bättre av att få fly in i en svart trygghetskofta, men i längden behöver vi färgjympa och nytänkjympa våra hjärnor, så att de och vår själ behåller spänsten. Då och då kan vi tillåta oss att fly in i tryggheten, men bara då och då. Ok? Hårt, men sant. Jag lovar.

En som pushade sig framåt i utvecklingen och sällan uppehöll sig vid en trygghetsvårdande klädsel, var väl om någon David Bowie. I en annons av Gucci som cirkulerar i magasinen just nu, har de kopierat Bowies mod, och jag tänker; var är de nya, klädmodiga unga?

Läs ett tidigare inlägg om Bowies stilresa.

Ha en fin helg! 

Kopian

12565635_561646450667082_7613166161590402862_n

Originalet. David Bowie och Angie drar runt Zowie i vagn 3 månader gammal, 1971


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: