web analytics

Hade planerat att presentera det här inlägget idag, om baddräkter och tankar som jag hade för några dagar sedan i badhuset. Men det var innan den här makalösa snöstormen brakade loss. Nu handlar allt idag bara om snökaoset som vänt upp och ner på hela Sverige. Det är liksom bara det man vill kommentera. Men nu hade jag ju planerat det här, så då får det bli så. Man kan ju alltid spara inlägget och läsa det en annan dag, när det här med bad känns lite mer aktuellt. Men många längtar ju till värme och sol nu, och ser fram emot den planerade långresan med sol och bad under julledigheten. Det var liksom så jag tänkte när jag började skriva…

Står och duschar i badhusets duschrum och tittar runt lite grann på de andra kvinnorna. Till höger står 2 kurviga kvinnor i 30-årsåldern från något afrikanskt land och pratar med varann. Deras mörka hud kontrasterar skarpt mot det vita tvållöddret som rinner ner i sjok längs de fylliga kropparna. Till vänster närmast om mig, tvättar en ung, trådsmal kvinna med känslig, blek och lite fräknig hy, sitt långa, röda hår. Brevid henne duschar en kort och satt asiatisk, äldre kvinna. Hon låter vattnet flöda vilt över hela sitt ansikte och svarthåriga huvud. Brevid henne lämnar en kvinna duschen i långt, svart, vågigt hår och djupt olivfärgad hy, förmodligen med rötter någonstans från södra Europa. Och längst bort i hörnet står en ganska storvuxen, äldre kvinna med grått, halvlångt hår, vinterblek hy och generös byst och och avslutar just sin dusch. Ser ut som en nordisk amason, tänker jag, och ler för mig själv åt det fantastiska mångfald av kvinnor på en och samma plats, i ett och samma syfte; att få simma. När jag har fått på mig baddräkten och är på väg ut genom glasdörren in till simhallen möter jag, mitt i dörrhålet, en muslimsk kvinna i svart slöja som ler mjukt åt mig.

Hoppar ner i poolen och börjar simma mina längder…

Tittar på strömmen av människor som går längs poolkanten, och ser en kvinna som bär en baddräkt med en lite oidentifierbar färg, det ska nog vara en slags lila. Då tänker jag att det finns sätt att tänka kring detta med baddräkter och färgval. Nu när julledighet snart stundar och många åker iväg på sol och badsemester så kanske det är några som behöver köpa en ny baddräkt? Då råder jag att välja en baddräkt eller bikini i en stark och klar färg! Även om du inte annars bär klara, starka färger. Det är nämligen som så att;

  • Den starka solljuset söderöver slukar så mycket färgstyrka att du kan räkna bort nästan hälften av färgens ursprungliga styrka. Dessutom bleker klor och saltvatten färgen.
  • Sist men inte minst, i poolområden (och även i andra sportsammanhang) funkar de starka färgerna bäst med sin inneboende fräschör och smittande energi.

röd baddräkt turkos baddräkt svartvitprickig turkos lime

Så mitt tips är alltså att välja en stark, klar färg på både dina badkläder och strandplagg, som t.ex. cerise, kornblått, turkos, gult, knallrött, stark lila, limegrönt eller orange. Svart eller vitt är ju självklart också en variant, men tillför inte samma energi som de andra färgerna, om de inte är mönstrade. Undvik beige och brunt, smutsgråa toner, och bleka, urtvättade färger. Detaljer i silver ger i allmänhet ett fräschare intryck i solen än guld, men för bästa helhet är att hålla sig till den metall man brukar bära.

Det där med att solen slukar färgstyrka känner vi alla till som varit med om att köpa något klatchigt plagg på utlandssemestern. Tillbaka i  Sverige upptäcker vi smärtsamt nog att det pigga, glada och lite skojiga inköpet från semesterorten inte alls funkar här hemma. Nu ser plötsligt det, som nyss var så härligt färgglatt, bara är grällt och alldeles på tok för uppseendeväckande ut, och vi kan inte förstå hur vi ens kunde köpa plagget överhuvudtaget!?

Det här fenomenet beror med största sannolikhet alltså på att solen inte på långa vägar är lika stark här uppe i Norden (och särskilt inte så här års!!) utan med sitt blacka ljus återger färgen alldeles för starkt (ologiskt nog). Tropiska färger hör alltså hemma i tropiska länder. Så är det, i princip. Förutom när det gäller badkläder och sportkläder, och för den som har naturligt starka färger, såklart. På den soligaste sommardagen kan ett väldigt färgstarkt plagg funka, men skillnaden från att se plagget i solljus från ekvatorn, mot vårt loja solljus är enorm! Dessutom kan det ju också vara så att du kände dig extra modig när du var på semester, påverkad av den färgstarka omgivningen och helt frikopplad från jantelagen så att du vågade gå lite utanför boxen. Men det är en annan historia.

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: