web analytics
tant-tjej

Varken fågel eller fisk.

Att hitta rätt i stilen som 50+are går sällan av bara farten, för någon av oss.

Vi vet hur vi klädde oss som unga, vi vet hur vi klädde oss alldeles nyss, och runt omkring oss i modereportage, i media och reklam, pumpas vi fulla av en ständig ström av nya modegrepp som vänder sig uteslutande till de unga.

När det unga perspektivet inte längre appellerar till oss, i en tid då även reklam för antiagekräm paradoxalt nog illustreras av ett ungt och rynkfritt ansikte, är det inte konstigt att vi blir förvirrade, och tycker att det är knivigt att hitta förebilder som känns vettiga.

Men det finns knep för oss mitt i livet, hur vi kan undvika att falla rätt in i tantkonceptet i vår rädsla för att fastna i en övervintrad ungdomsstil, som blir hopplöst patetisk redan på den som passerat 40/45-årsstrecket.

(Såklart är knepen bara rekommendationer, och inga lagar. Ibland funkar ju något som vanligtvis inte funkar, och tvärtom.)

 

 • Tänk enkelt! Enkla, stilrena snitt är i nio fall av tio det allra bästa att välja. Överdos av detaljer på plaggen, och jackor/toppar med guldknappar t.ex. ger dig garanterat ett äldre utseende.
 • Tänk storslaget! Låt de små, söta smyckena stanna kvar i smyckesskrinet (om du inte ännu hellre väljer att göra dig av med dom) och satsa på iögonfallande smycken som utgör rejäla statements. Hellre få, men väl valda nedslag av större pjäser, än många, små smycken ängsligt strödda över hela outfiten, så att säga.
 • Låt de unga bära de småblommiga mönstrena, de gifter sig bra med deras släta ansikten. Vi 50+are gör klokare att välja skarpare mönster med en mer mogen karaktär.
 • Bort med allt gulligt överhuvudtaget! Ingenting blir någonsin gulligt på en mogen kvinna, bara barnsligt och patetiskt. Det är dags att göra sig av med charmiga små väskor och skor, gulliga runda kragar, plagg med pluttiga, söta mönster, rara, små hårspännen, och annat som ligger och samlar damm. Ge bort det urvuxna lasset till syskonbarn, välgörenhet, eller kanske något dagis’ utklädningslåda.
 • Uppdatera handväskan! Inget är så tantigt som en gammal, daterad väska som gjort sitt. Överväg en väska i en mer levande färg än svart.
 • Låt de unga göra misstaget att ju mera hud vi visar, desto sexigare blir vi. Vi som befinner oss mitt i livet, vet att det som istället bara anas eller t.o.m. döljs skapar mera spänning än att flasha. Val av material är inte heller att förglömma. Sensuella material som siden, läder, mocka, päls, cashmere hjälper både bäraren och betraktaren att känna sig mer sinnlig. Även sofistikerade färger som midnattsblått, kaffebrunt, buteljgrönt, vin, plommon och champagne kan verka spännande.
 • Se upp så att du inte håller dig för smal! Många kämpar så framgångsrikt med vikten att det alldeles glöms bort att för mager är inte heller bra. Det lägger till år helt i onödan. Lagom är bäst.
 • Överdriv inte make-up och hårstyling. En alldeles för vällagd och hårdsprayad frisyr och för mycket av röda läppar, röda naglar, ögonskugga och rouge kan göra dig äldre i förtid. Men tro inte att helt avstå från makeup är lika med fräsch, bara för det. Oftast behövs inte mycket make-up. Även med små, små medel får vi huden att skimra och ögonen att glittra.
 • Undvik de allra mörkaste läppstiften, de får läpparna att verka smalare, och ger ett hårt och tungt intryck till hela ansiktet. Ett ljusare läppstift verkar däremot föryngrande. Med fördel kan du lägga mer krut på din ögonmake istället.
 • Vem har sagt att du måste klippa håret i en kort frisyr för att du nått en viss ålder? Behåll ditt långa hår om du vill, men sköt om det väl så att det bibehåller en fin kvalitet. I regel gäller också att ju enklare frisyren är, desto bättre.
 • Se upp med passformen! Allt för hängande, oformliga plagg tynger ner, och gör oss äldre.
 • Undvik kortkort. Men se även upp med alltför lång kjol eller klänning! Det kan definitivt göra dig äldre och ’nertung’. Experimentera med vad olika längder gör för proportionerna. Generellt sett är ett avslut strax under knät, eller mitt på knät, det mest klädsamma. Men det beror mycket på kroppslängd, och kroppens egna proportioner.
 • Stickade 3-kantssjalar över axlarna passar bäst på den unga kvinnan och den riktigt åldrade kvinnan, men sällan på kvinnor däremellan. Farmorvarning!
 • Undvik att ösa på med för mycket glitter och paljetter. Plagg med vacker lyster och ett glittrande smycke räcker oftast gott och väl. Det ger ett fräschare och yngre intryck, än att ösa på alltför mycket av det goda.
 • Satsa på tidlös elegans. Klassiska snitt blir aldrig fel. Uppdatera istället plaggen med moderna accessoarer.

 

IMG_0086_2 copy copy

Tidlös elegans på Madison Avenue, N.Y. Stilen funkar som synes långt upp i åldrarna.
Foto: Ari Seth Cohen, bloggaren på Advanced Style.

 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: