web analytics

Blog

Tips för 50+, smyckesstyling och en höst med soffpotatisar

11 september 2014,   By ,   0 Comments
hostmode-2014-hostens-trender2014-1

Från överdådigt och brokigt höstmode i kollektionerna från 1.Roksanda Ilincics 2.Chanel 3.Marni 4.Rochas 5.Dries van Noten…
(Foto från DV, där det också finns mer att läsa och titta på.)

Förrförra inlägget handlade om höstens kontraster. Hur modet svänger från den ena extremen till den andra, från iögonfallande, smått tokiga modeinslag till nedtonad normcore. Och det samtidigt, i modet. Vi kan välja mer än någonsin om hur vi vill se ut, och vi kan svänga från ena ytterligheten till den andra, allt efter humör.

33fashioncomp1803a

…till avskalad normcore.
Foto från redmarketing.co.za

Själv tycker jag, precis som de allra flesta, att det är skönt att normcora hemmavid, mellan de mer uttänkta, tillspetsade outfitsen vi bär när vi lämnar hemmet.
Kontrasterna mellan dessa olika typer av outfits är kanske inte så stora just i mitt fall. Det är ganska balanserat. Genomgående försöker jag ha en avspänd attityd med hur jag klär mig. Vad som brukar funka bäst är en outfit som är som en andra hud, inte som ett utropstecken. Jag avskyr när det ser överansträngd ut, när det i mina ögon tycks som om bärarens tankar hela tiden kretsar kring hur dom tar sig ut. Men motsatsen är ju inte heller kul, när man inte visar något som helst intresse för det yttre. Lagom är alltså bäst, säger jag så svensk jag är. Genomtänkt, intressant och snyggt, det funkar alltid.

Stilrent och tidlöst

Vi 50+are med erfarna ansikten vinner särskilt mycket på att välja det stilrena och tidlösa, det enklaste enkla. Inte enkelt = tråkigt, utan enkelt = elegant. Och till det behöver vi oftast också en gnutta smink, för att helheten inte ska bli platt. En shysst ton i ansiktet, en omsorgsfullt målad ögonmake och en mjuk ton på läpparna brukar vara det som funkar bäst för ett moget ansikte.

Rätt nyans på din foundation

Har du svårt att välja vilken foundation som passar dig, så kanske Kick’s nya reklamdrive kan vara något. Du kanske har sett deras reklam, där de säger sig kunna hitta en foundation med just din hudnyans med hjälp av en liten manick som mäter färgen. Vore ju fantastiskt om det funkade, det är ju som bekant en djungel out there för att hitta rätt nyans.
Även för mig som färgrådgivare så blir jag förvirrad och har svårt att se vilken nyans på foundationen eller pudret som är den allra, allra bästa. Det brukar vara så att man inte vet förrän foundationen sitter på, om det är rätt eller fel. Så finns det hjälp att få så vore det ju toppen.

10622900_356436781188051_4564049483961596869_n

”Vi mäter din exakta hudton och matchar med perfekt val av foundation för dig! 90 hudtoner – 1600 foundations.” lovar Kick’s. Låter ju lovande. Någon som har provat?

Apropå hudkrämer och ansikten så blev jag nyligen påmind om det franska knepet att massera in ansiktskrämen med många, lugna, sköna, små cirkelrörelser. Detta tål att upprepas, eftersom de oftast väldigt dyra krämerna inte har samma verkan om vi bara plaskar på i fejset, och överlåter på vår hud att göra hela jobbet. Tänk bara på nattkrämen, vad händer med överflödet om ansiktshuden inte sörplat upp allt innan du lägger dig? Jo, huvudkudden får sig en alldeles bortkastad insmörjning istället. Och det var ju liksom inte det som var tanken med den dyra krämen.

Halsband och halsringningar

En annan fin hjälp som finns, förutom lite färg i ansiktet, och då särskilt för oss 50+are, är något som en hel del av oss ibland glömmer bort. Nämligen hur mycket smycken kan förgylla tillvaron. Smycken är ju ett sådant fantastiskt skönhetsmedel, ett lika enkelt som ögonblickligt skönhetsgrepp. I ett svep, utan minsta åverkan, får vi lyster i huden, liv i blicken, och en vackrare helhet.
Så glöm inte smyckena när du klär dig. En outfit är inte komplett utan smycken, anser jag. Och det ska vara väl valda smycken.
Halsbandet har fått ett uppsving sedan statementshalsbandet kom för några år sedan. Jättekul tycker jag. Men det kanske inte alltid är så lätt att matcha halsringningen med rätt halssmycke. Men då finns det finurligt nog riktlinjer man kan ha i bakhuvudet vid matchningen. På nätet hittade jag t.o.m. en illustrerad guide där man lätt får överblick om de olika alternativ som finns. Håller med om allt som sägs i guiden, förutom att jag inte tycker deras matchning för halterneck är den enda, eller ens den bästa. Hellre skulle jag matcha ringningen med en lång kedja med ett hänge nedanför öppningen, alternativt ett par maffiga örhängen istället.

20130903-130218

Praktisk sammanfattning av hur man matchar halsband med halsringning, från Imogenl.

 • Polo – långa halsband (kan även funka med kort metallänk precis runt kragen – mitt tillägg)
 • Hög rundringning– kort halsband, gärna maffigt
 • Ballerinaringning – stort och utbrett statementhalsband som fyller ”hålet”
 • Axelbandslöst – chokers eller kort halsband, gärna med flera rader
 • Fyrkantig ringning – kantigt, kortare halsband
 • Asymmetrisk ringning – halsband som inte är asymmetriska, alternativt en lång kedja med oregelbundet stora och formade stenar kan funka. (Eller bara örhängen – mitt tillägg)
 • Halterneck – kort, smalt halsband (lång kedja med ett hänge nedanför ringningen, alternativt ett par maffiga örhängen – mitt tillägg)
 • V-ringning – halsband som matchar v-formen (eller lång kedja med ett stort hänge nedanför ringningen – mitt tillägg)
 • Öppning med krage – kort halsband med hänge (eller inget, satsa på andra smycken – mitt tillägg)
 • Båtringning – en lång kedja eller några rader med pärlor
 • Draperad ringning – kort halsband med litet hänge, eller maffiga örhängen istället
 • Hjärtformad ringning – ett dekorativt, kort halsband

 

Smyckeset är jag vanligtvis allergisk emot. Det brukar bli mer levande och intressant att göra egen mix.
Men här är ett undantag. Väldigt vackert, och precis lagom mycket, tycker jag.
Foto från 1950 med smycken från Roger Scemama, från Couture Allure Vintage Fashion på Facebook.