web analytics

Det börjar lacka mot jul. Det förbereds, pyntas, och pysslas för fullt, runt om i stugorna. Det vill säga om inte planerna är åt ett helt annat håll, att lämna mörkret för sydligare breddgrader, eller för en snösäker ort. Man tänker gärna den tanken när det inte är det minsta jullikt ute. Ett tjockt snötäcke som på bilden med tomtenissarna, får vi visst bara drömma om den här julen. Här i Stockholm, iallafall.

Och ska man resa, då ska det packas. Jag har skrivit ett inlägg om packning tidigare *, men tänkte att jag kan komplettera lite, för den som ska ut och resa under julledigheten.

Precis som under sommarsemestern så förenklar man packandet avsevärt genom att välja en basfärg. Svart som basfärg är mångas favoritfärg när man reser. Och det är inte så konstigt. Svart är praktiskt och aldrig fel, och svart passar både till fest och till vardag. Men marinblått, grått, vinrött, vitt eller kaki är också bra val, beroende på vart kosan är styrd åt för håll, vad det är för klimat på reseorten.

Här är ett packningsexempel från New York-resan jag gjorde tidigare i år. För 5 dagar bestod packningen av följande 9 plagg (inklusive ytterplagg och reskläder);

 • svarta stretchbyxor (att resa i)
 • svarta culotter
 • svarta snyggbyxor
 • svart blus
 • puderrosa, ärmlös blus
 • ärmlös polo
 • svart bomullscardigan med sjalkrage
 • vintervit chanelinspirerad cardigan
 • kappa

I övrigt fanns 2 par skor, 2 väskor, 1 sjal och diverse smycken i packningen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hur ska man då tänka med klädseln under själva flygningen? Vilka plagg passar bäst?

 • För en långflygning rekommenderar jag stretchiga byxor (själv har jag alltid ett par svarta s.k. ”mirakelbyxor” som jag köpt hos Jacobssons, en ”tantaffär” på Kungsgatan.) Dessa så omtalade och omåttligt populära byxor är verkligen perfekta för flygresor. Bekväma är bara förnamnet, dom ser sjyssta ut när de sticker ut under en längre topp, ytan är lite glatt så inga smulor eller ludd från tjocka tröjor fastnar, och väljer man en mörk färg så slipper man också vara orolig för ev. fläckar, eller för den delen också skrynklor. Kanske inte de mest sexiga byxorna på jordklotet, men man känner sig definitivt mera klädd i sådana än i mysbyxor, fastän man är lika bekväm för det.

Lau Rie mirakelbyxa 895, jacobssons

stehmann-mirakelbyxaDu har säkert redan hört talas om mirakelbyxan *, och då vet du också att den finns i många andra färger och modeller också. Det finns många butiker som säljer byxan, både på nätet och i fysiska butiker. Den ankelkorta 7/8 med lite glansig yta här intill är inte dum t.ex.

(Obs! Det rekommenderas att gå ner minst en storlek då byxorna är stora i storlekarna och mycket stretchiga.)

* ”Mirakelbyxan” Emma från LauRie har plan front och fast, dold och bred elastik i midjan. Grundmaterialet är Bengalin som framställts med en speciell luftspalt i garnet för att göra tyget extra behagligt. Mirakelbyxa kallas den för den håller in magen, inte har några fickor eller blixtlås som ”putar ut” och för att den är så skön att den faktisk kallas beroendeframkallande!  (hämtat från joolin.se)

 • Överdelen då, vad är bäst att välja? Jag rekommenderar en topp i trikå framför ett stelt, vävt material, såvida toppen inte har ordentlig rörelsevidd. Följsam topp med rörelsevidd, som dessutom är hyfsat skrynkelhärdig, är alltså nyckelorden. Jag har t.ex. en svart oversizetröja med 3/4-ärm som jag adderar halsband och andra smycken till. Smycken som är lätta att ta av och på i säkerhetskontrollen. Ovanpå det brukar jag ha någon form av cardigan, beroende på vilket klimat jag är på väg till, men min svarta, löst hängande bomullscardigan med sjalkrage är en klar favorit. Skön att bära när det är dragit på planet t.ex. Alternativt kan man bära en mer figurnära stretchig topp underst, och en löst hängande tröja över. Det är alltid bra med lager-på-lager, bara att skala av/sätta på, allt eftersom temperaturen ändras. Och smart är att välja en lite längre topp som täcker bakdelen, för att slippa fundera på om man exponerar muffinsfluffet runt magen, eller om byxorna har töjt sig missprydande över rumpan, eller så. Tänker jag på, iallafall.
 • Den obligatoriska sjalen ombord får inte heller glömmas. En sjal av hög kvalitet som cashmir, eller annan tunn ull, är roligare att packa ner än en billig sort som förvandlas till ett tråkigt dragspel under tiden den legat i väskan, och som drar på sig noppor och annat elände. En sjal av god kvalitet som du inte behöver skämmas för, är alltså ett gott tips att lägga över axlarna när du ska vila, eller om det drar. En vacker och smickrande färg eller ett mönster, piggar alltid upp. Men det är klart, ska du till en västindisk ö eller så, där det är garanterat varmt, så kanske yllesjalen kan bytas ut till en sjal i bomull, eller annat lite svalare material. Fast en supertunn yllesjal går faktiskt att använda i varma temperaturer också. På kvällarna, om inte annat.
 • Skorna då? Sammanfattas med ett enda ord; SKÖNA! De måste vara sköna, och helst lätta att ta av och på, åtminstone om flygresan är lång. Klacken bör vara låg, eller obefintlig. Fötterna har ju den otrevliga egenheten att vilja svälla under en längre flygning, och då är en klacksko rena tortyren att stolpa runt i när man landat, hur tjusigt det än det kan tyckas verka på idéplanet. Här är det läge att ta ut svängarna med bekväma skor i ett glamoröst utförande som en sko i guld, silver eller annan blänkande metallfärg, eller sneakers i stark neonfärg, eller kanske istället välja en sko med låg profil som en svart, och varför då inte i lackat skinn? För en lite glamorösare look. En mjuk och go flygstrumpa med flossad insida att dra utanpå de vanliga strumporna i kabinen kan också vara skönt att ha på vid en långflygning. Apropå strumpor så är ju också stödstrumporna kanon att flyga i. Jag hittade några bra på Apoteket som ”håller om” mina vader på ett skönt sätt, utan att det blir blodstockning.

Kanske noterar du att jag gärna flyger i helsvart. Det gör jag i princip alltid. Det är vi många som gör. Av flera skäl. Det är som sagt praktiskt och snyggt. Eftersom de flesta av oss också eftersträvar att flyga i bekväma kläder så är det smart att välja svart, för nivån på det bekväma blir då som mest elegant. Jag trivs definitivt bäst när jag är elegant klädd på resa, och det är så att man också blir bättre bemött i en elegant outfit än i alltför bekväm och präktig stil. Vilket inte är att förakta. För det i sin tur kan leda till att man, om man har tur, blir uppgraderad vid något tillfälle! Och vem vill missa det? Andra eleganta och mörka färger funkar naturligtvis lika bra, såsom marin, aubergine, plommon, grafitgrått. Eller möjligtvis något ljust, som vintervitt eller kitt. Men det är självfallet då också mindre praktiskt.

Ja, så kan man sammanfatta den bästa klädseln att flyga i. Bara en liten sak till. Glöm inte smyckena. De knyter ihop hela outfiten.

Här är två förslag från InStyle på outfits för flygning vintertid.

Läs mer hos Instyle.

Och här är en checklista från Pinterest att kryssa i, när du ska packa. Bara att kopiera och trycka ut!

packtips

Och här ett schema från betterafter50.com att fylla i med din resegarderob. Kopiera och tryck ut!

Traveling Wardrobe Organizer 001

*Tips på smart packningsteknik hittar du i inlägget Packa väskan rätt.

Trevlig resa!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: