web analytics

7o-talet är tillbaka!
Från Chloés S/S 2015 Campaign Evokes 70s’ Vibe & California Lovin’.
Se mer här.

Var på Stora Trenddagen i förrgår. Trendspanaren Stefan Nilsson berättade målande och medryckande vad som väntar under 2015, främst i inrednings- och livsstilsvärlden. Men inredningsvärldens trender hör också tätt ihop med modevärldens, och kan lätt översättas till kläder. Läs mer om 2015 års trender här.

10930951_415301858634876_3357067726307077464_n

Stefan Nilsson, trendspanare.

Det blir ett spännande år om man får tro TrendStefan. Och det gör jag gärna. Det hela andas mycket 70-tal, och trenderna känns positiva, sunda, livsbejakande, och står för värden som jag tror att de flesta av oss har lätt att ta till sig. Havet, hälsan, trädgården, det goda livet och lite tingeltangel som grädde på moset. Trender att fascineras och inspireras av, i doser som man själv väljer.

Trenderna för 2015 är uppdelade på 5 olika teman, och kopplas här samman med vårens modetrender, så som jag tolkar det.

Semester med Picasso

Oskuldsfull semester på franska Rivieran på 50-60-talet. Tati, Bardot, Picasso. Enkelt, glatt, bekymmersfritt, rustikt, avslappnat, skit i konventionerna, lekfullt, kreativt, humoristiskt, som en lång, lat dag på stranden med picknick i goda vänners lag medan solen glittrar i Medelhavet, och vi vuxna som har barnasinnet kvar sitter och bygger sandslott i sanden.

twinset

Vårens trend med färgglada set är lekfull och sneglar lite bakåt mot den svunna oskuldsfullheten.

Passande musik på temat oskuldsfull semester vid havet fungerar även för nästa tema. ”La mer” med Charles Trenet.

Marint Naivt

Blått, vitt, korallrött, tatueringar med sjömanstema, sjöjungfruar, sjömansrandigt, rep och knopar, drivved, det enkla livet vid vattnet. Det gamla snäckhalsbandet kommer till heders igen, för nu får snäckorna en nyrenässans, både i hemmet och i klädseln.

sailor

Sailormodet håller i sig i vår

Flowers on pedestal

Hälsan i centrum, trädgård, odlingsbänkar, naturen flyttar in ännu mer, gröna växter en masse i våra hem, de enstaka örterna i köksfönstret förvandlas till professionella örtkylar i storlek av en diskmaskin, vi nördar in oss i självhushållning och sunda juicer.
Låt det gro, låt det blomma!

pastels

Vårens puderlätta, fräscha pastellerna hör hit, skulle jag säga.

valentino

Och såklart flower power, enligt Valentino

New Simplicity

Avskalat, utvalt, enkelt, god kvalitet, lugnare livsstil där vi tar oss råd att gå ner i tid och avstå från konsumtion och statusjakt, och istället väljer att leva minimalistiskt, men med ett rikare innehåll. Nya lyxen blir att inte vara ständigt uppkopplad, att ta sig tid till att läsa en bok i all enkelhet, och allra helst i en shaker- eller amish-inspirerad omgivning. Kvalitetsliv, som salva för en stressad själ. Naturmaterial, rena linjer och en dämpad färgskala.

sportigt90_2

Det minimalistiska sportmodet hör till den avskalade trenden…

white_2

…liksom vårens krispigt vita och fräscha enkelhet.

Shimmer shammer

En lite svårgreppad trend, säger Stefan, ”vi får se vad den utvecklas till”. Glansiga, skimrande ytor, speglar, löst, långhårigt, Woodstock, fransar, mönster, lappat, mycket färg. En trend som hämtar mycket inspiration från 70-talet. Lite hippieinspirerad, tycker jag. Men mycket fräschare, och inte så flummigt som då, ett slags uppdaterat 70-tal.

bohem2

Hit hör de bohemiska vindarna som blåser i vår.

retro_2

Och även retrotrenden som hämtar inspiration från 60- och 70-talet.