web analytics

Blog

Trender 2015

15 januari 2015,   By ,   2 Comments

7o-talet är tillbaka!
Från Chloés S/S 2015 Campaign Evokes 70s’ Vibe & California Lovin’.
Se mer här.

Var på Stora Trenddagen i förrgår. Trendspanaren Stefan Nilsson berättade målande och medryckande vad som väntar under 2015, främst i inrednings- och livsstilsvärlden. Men inredningsvärldens trender hör också tätt ihop med modevärldens, och kan lätt översättas till kläder. Läs mer om 2015 års trender här.

10930951_415301858634876_3357067726307077464_n

Stefan Nilsson, trendspanare.

Det blir ett spännande år om man får tro TrendStefan. Och det gör jag gärna. Det hela andas mycket 70-tal, och trenderna känns positiva, sunda, livsbejakande, och står för värden som jag tror att de flesta av oss har lätt att ta till sig. Havet, hälsan, trädgården, det goda livet och lite tingeltangel som grädde på moset. Trender att fascineras och inspireras av, i doser som man själv väljer.

Trenderna för 2015 är uppdelade på 5 olika teman, och kopplas här samman med vårens modetrender, så som jag tolkar det.

Semester med Picasso

Oskuldsfull semester på franska Rivieran på 50-60-talet. Tati, Bardot, Picasso. Enkelt, glatt, bekymmersfritt, rustikt, avslappnat, skit i konventionerna, lekfullt, kreativt, humoristiskt, som en lång, lat dag på stranden med picknick i goda vänners lag medan solen glittrar i Medelhavet, och vi vuxna som har barnasinnet kvar sitter och bygger sandslott i sanden.

twinset

Vårens trend med färgglada set är lekfull och sneglar lite bakåt mot den svunna oskuldsfullheten.

Passande musik på temat oskuldsfull semester vid havet fungerar även för nästa tema. ”La mer” med Charles Trenet.

Marint Naivt

Blått, vitt, korallrött, tatueringar med sjömanstema, sjöjungfruar, sjömansrandigt, rep och knopar, drivved, det enkla livet vid vattnet. Det gamla snäckhalsbandet kommer till heders igen, för nu får snäckorna en nyrenässans, både i hemmet och i klädseln.

sailor

Sailormodet håller i sig i vår

Flowers on pedestal

Hälsan i centrum, trädgård, odlingsbänkar, naturen flyttar in ännu mer, gröna växter en masse i våra hem, de enstaka örterna i köksfönstret förvandlas till professionella örtkylar i storlek av en diskmaskin, vi nördar in oss i självhushållning och sunda juicer.
Låt det gro, låt det blomma!

pastels

Vårens puderlätta, fräscha pastellerna hör hit, skulle jag säga.

valentino

Och såklart flower power, enligt Valentino

New Simplicity

Avskalat, utvalt, enkelt, god kvalitet, lugnare livsstil där vi tar oss råd att gå ner i tid och avstå från konsumtion och statusjakt, och istället väljer att leva minimalistiskt, men med ett rikare innehåll. Nya lyxen blir att inte vara ständigt uppkopplad, att ta sig tid till att läsa en bok i all enkelhet, och allra helst i en shaker- eller amish-inspirerad omgivning. Kvalitetsliv, som salva för en stressad själ. Naturmaterial, rena linjer och en dämpad färgskala.

sportigt90_2

Det minimalistiska sportmodet hör till den avskalade trenden…

white_2

…liksom vårens krispigt vita och fräscha enkelhet.

Shimmer shammer

En lite svårgreppad trend, säger Stefan, ”vi får se vad den utvecklas till”. Glansiga, skimrande ytor, speglar, löst, långhårigt, Woodstock, fransar, mönster, lappat, mycket färg. En trend som hämtar mycket inspiration från 70-talet. Lite hippieinspirerad, tycker jag. Men mycket fräschare, och inte så flummigt som då, ett slags uppdaterat 70-tal.

bohem2

Hit hör de bohemiska vindarna som blåser i vår.

retro_2

Och även retrotrenden som hämtar inspiration från 60- och 70-talet.

”This season I was searching for a truly iconic 70’s beauty”.
Clare Waight Keller, Chloé Creative Director, adds ”Both Caroline and Eniko have that look, so indicative of the 70’s era; the unkempt hair, fresh natural radiance, soft freckles and sun-blushed skin that reminds me so much of the women of that period.”

Sonny and Cher får sätta stilen med ”I got you babe” från -65.

Och vad sägs om deras outfits? Wow!

*

Jag skulle kunna blogga varje dag. Det är så vansinnigt roligt.
Jag får nya uppslag hela tiden, inte så mycket dagboksanteckningar som kanske de flesta bloggar om, det finns så mycket annat jag vill skriva om. Sånt jag läser, yrkestips som jag vill dela med mig av, stylingknep, idéer, eller reflektioner över hur det är att befinna sig mitt i livet som kvinna, därtill som en modeintresserad, mogen kvinna. Det finns en uppsjö av ämnen, och om jag bara hann skulle jag beta av dom ämne, efter ämne.
Men som det ser ut nu så hinns det bara med en gång i veckan. Ja, jag vet, man behöver inte skriva så långa inlägg som jag gör. Men av någon anledning så sväller de alltid. Och särskilt den här gången. 🙂
Så småningom hoppas jag att jag kan få till åtminstone två gånger i veckan, som förut.
Men så länge jag vill hålla bloggen fri från reklam så får det bli så här.

*

Ännu en av de stora ikonerna har gått bort.
RIP Anita

Anita RIP

Anita Ekberg, 1931-2015


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR