web analytics

Blog

Tyska designers och 50+kvinnor

02 mars 2020,   By ,   0 Comments

När Angela Merkel som 50-åring blev ordförande för de tyska Kristdemokraterna CDU, ”uppträdde hon i okammad pottfrisyr, fotriktiga skor och säckiga blusar av DDR-snitt. En så illa klädd kvinna hade den samlade kritikerkåren inte sett maken till. Någon tyckte att hon liknade en hösäck eller mjölkflicka, vilket inte var menat som beröm. Denna topputbildade kvinna som haft Helmut Kohl som mentor var redo att leda Europas tyngsta land. Ändå kretsade samtalet om något annat: hennes hopplösa klädval.” (Ur DN den 19/2)

Innan 2005 hade Angela Merkel varit övertygad om att det yttre inte spelar någon roll. Hon hade ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt att forska i fysik, och där var det hennes hjärna som hade betydelse, inte vad hon satte på sig.

Att det yttre spelar roll sjönk dock så småningom in för Angela Merkel, och till slut lät hon skräddarsy sina kläder hos designern Bettina Schoenbach. ”Dagstidningen Die Welt konstaterade häpet att ”plötsligt har Merkel glamour”. En lokaltidning tyckte att hon hade utvecklats från en ”larv till en fjäril”.

Bettina Schoenbach, designern som skapar Angela Merkels byxdressar.

Att alla har en åsikt om en kvinnas klädsel är ett faktum, och en kvinna granskas också hårdare i vad hon sätter på sig än en man. Det har Merkel själv fått erfara.

För en man är det inget problem alls att ha på sig mörkblå kostym hundra dagar i rad, men om jag har på mig samma kavaj fyra gånger på två veckor väller breven in.” Angela Merkel

Angela Merkel äger numera ett hundratal byxdressar, som är hennes absoluta favoritplagg, i regnbågens alla färger. Hon väljer noga vilken färg som passar bäst till varje tillfälle.

Den tyske designern Karl Lagerfeld var dock inte alls förtjust i hennes byxdressar och erbjöd sig att ge den kvinnliga förbundskansler stilråd, något som hon aldrig tog emot. – För långa byxor, för tajta kavajer och fruktansvärda färger. Allt är fel!, dundrade Karl Lagerfeld.

Modedesignern Karl Lagerfeld, som gick bort i februari förra året.

Ännu en åsikt om en kvinnas klädsel, alltså. Jag kan till viss del ändå hålla med Lagerfeld, då jag tycker att Merkels kavajer känns lite otidsenliga med alla sina knappar över bysten, och i snitt och ringningar som inte är smickrande alla gånger. Alla färger passar inte heller på henne. Sammantaget får det henne att se äldre och blekare ut än vad hon är.

De exempel som jag tycker fungerar bäst är kavajerna där slagen är slanka och lite längre, så att Merkels korta hals och generösa byst balanseras upp. Det vore kul att se henne i lite mer moderna plagg någon gång! Hennes djärva urringning vid invigningen av Oslos nya operahus 2008 kommer vi sannerligen aldrig att glömma…

Angela Merkel, 2008.

Den som då lyckades få in kvinnlighet i Angela Merkels klädsel heter Anna von Griesheim, en 54-årig tysk designer. Det är ju annars många gånger som tysk design tippar över till det rätt klumpiga, tunga och tantiga. Men här ser man en fin och sensuell känsla för kvinnlighet.

Stiltips för 50+kvinnan 

Att som 50+are klä sig så att det känns både fräscht, bekvämt och intressant är en utmaning för många av oss. Oftast vinner vi på att tuffa till oss lite grann, men utan att vi tappar elegansen, det värdiga lodet som håller samman looken. Man kan med fördel alltså bryta av med något coolt, eventuellt lite apart t.o.m, något som ger outfiten en intressant twist så att vi inte hamnar i det lite väl damiga. Om det inte är det vi är ute efter, förstås.

Vi kan exempelvis välja coola mönster, starka färger, maskulina kostymer, eller mer kvinnliga med något tufft till, nonchalant knutna skjortor till kjol, eller djärva mönsterkombos. Att framhäva våra kvinnliga former utan att bli vulgära, och välja vassa accessoarer som vässar till looken ett snäpp, eller att styla lyxiga material lite nonchalant är ofta vinnande koncept. Att ge outfiten ett personligt fingeravtryck utan att vara övertydlig, är en framgångsrik om också kanske lite knepig väg att gå. Tipset är att inte ta sig själv på alltför blodigt allvar, men att ändå inte be om ursäkt för sig. Att med lite sund självdistans visa vem man är, är så att säga tricket. Inte lätt att uppnå alla gånger, men det är något värt att sträva efter. Och att träna på!

Här är några härliga och inspirerande outfits, burna av kvinnor som verkar ha lyckats med att hitta den eftersträvansvärda balansen.

Eller vad tycker du? Skriv gärna i kommentarsfältet vad du upplever som är knepigt med att klä sig i den här åldern, eller om du har några tips som du vill dela med dig av!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ha en fin vecka! ❤✨


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: