web analytics

Blog

Upplyftande eskapism i coronatider

06 juni 2020,   By ,   2 Comments

Hej alla kära följare!

Det var länge sedan sist. Hur har ni det i pandemin?

Jag har, som ni kunnat läsa i förra inlägget, behövt pausa ett tag för att smälta den här upp-och-ner-vända våren.

Det är svårt att skriva om någonting annat, att tänka på något annat än corona, när vi dagligen matas med nyheter om den här gastkramande pandemin. Vi har liksom marinerats med covid-19 från morgon till kväll. Och ja, jag har också insjuknat i vad jag förmodar är corona, och är nu inne på min andra omgång efter ett kortare uppehåll mitt i. Det är tack och lov en mild variant jag, och också min make, har fått. Men det är värst vad dränerad man blir på energi.

Tillståndet den senaste tiden. 😅

Nu är det dock mycket bättre, men det känns som det kommer att ta lång tid innan vi har tillfrisknat helt… Fast det är inget synd om oss här i vårt sörmländska paradis. Att trots allt stökigt runt om i världen kunna uppleva naturen på sånt nära håll som vi gjort under den här våren har varit en ren välsignelse.

Men mycket aktivitet har det inte blivit. Den påtvingade vilan har mestadels gjort mig till en betraktare, och mycket böcker och skärm har det därför blivit. När framtiden känns skakig har det känts bra att titta bakåt. Jag har tittat på bl.a. modehistoriska bilder och otaliga youtubevideos om antiken. Särskilt har jag fastnat för Pompeji år 79 e. Kr. Det är inte själva vulkanutbrottet som fängslat mig, utan det för eftervärlden välbevarade livet som människor levde under den tiden. Kan rekommenderas!

En filmruta från en av alla de rekonstruktionsfilmer som finns på Youtube om Pompeji, som det kunnat se ut för 2000 år sedan.

Det är fascinerande att se hur likt deras vardagsliv var vårt. Vi människor har i grunden faktiskt inte förändrats särskilt mycket på 2000 år, i hur vi fungerar och vad vi egentligen behöver. Vårt behov av skönhet till exempel har funnits där från början. Det är en fröjd att se allt vackert från den tiden, inte minst kvinnornas smycken. Sånt fantastiskt hantverk!

Jacinda Ardern

Annat fascinerande i dessa coronatider, sannerligen, är att premiärministern i Nya Zeeland för tillfället har lyckats utrota corona där. Premiärministern i sig är också otrolig, den snart 40-åriga Jacinda Ardern. Hon har på ett beundransvärt sätt kunnat leda Nya Zeeland genom grynnor och skär.

Se videon om henne i länken här nedan.

https://www.brut.media/us/international/the-life-of-jacinda-ardern-5fb02af4-817c-4572-9030-2fc685ce0f23

Heja Jacinda Ardern!

Roberta Battaglia

Eller vad säger ni om den fantastiskt begåvade 10-åriga Roberta Battaglia som sjunger lika moget som en vuxen kvinna! Och som dessutom har en underbar röst. Hon var så nervös stackarn, men hon, som tidigare också utsatts för mobbing, går upp på scenen trots en sådan bister erfarenhet och tårar av nervositet, och gör ett makalöst uppträdande som gjort mig både tårögd och mållös.

Det finns mycket glädjande på nätet att upptäcka, minsann. 

Iris Your Closet

Annat upplyftande jag sett under den här tiden är exempel på människors skaparlusta. Iris Apfel, stylingens Grand Old Lady, utlyste en utmaning på sitt instagramkonto @iris.apfel att skicka in egna bidrag under hashtagen #IrisYourCloset och in ramlade underbara stylingar à la Iris.

Se själva!

Detta bildspel kräver JavaScript.

För den som blir inspirerad att själv sätta igång så tror jag fortfarande att utmaningen är öppen!

Vi behöver påminnas då och då om att det både är dränerande och fullständigt meningslöst att jämföra sig med andra. När vi istället kan satsa på kärleken till oss själva! Så experimentera, lek och ha roligt med din garderob! Passa på i dessa tider när ingen ser dig. En perfekt tid att utforska och utveckla din stil vidare till nya höjder.

 

För mer inspiration kolla in digitala modemuseum på nätet, som till exempel:

http://www.valentinogaravanimuseum.com/

Eller kanske konst istället? Här kan du välja att titta på världens tavlor på färgtema!

https://artsandculture.google.com/color?col=GREEN

 

Ha en fin vecka! 🌸

Och en fin Nationaldag på er! 💙💛

 

Inledningsbild: Jean Shrimpton av Bert Stern för Vogue 1963


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: