web analytics
kiev-fashion-days-fall-2015-street-style-11

Foto av Adam Katz Sinding, från Kiev Fashion Days.
Se fler foton på style.com

Snart påsk. Snöfall igen. Våren dröjer. Sitter här framför datorn i min ulliga, varma kulturkofta och är glad för att jag inte behöver gå ut just nu.

En sak bland många som förenar oss mogna kvinnor, är att vi måste fundera på hur vi ska handskas med ämnet Grått Hår.
Antingen har vi den grå kalufsen rakt upp och ner som den ser ut, utan att det är mer med det. Eller också döljer vi de gråa hårstråna konstfärdigt under diverse färgningar.
Eller också står vi i valet och kvalet om huruvida det är dags… om vi törs… eller om vi ska vänta att ta det avgörande steget mot grått hår IRL.
Det där sistnämnda har funnits i mina tankar det senaste halvåret. Fram och tillbaka har tankarna gått. Stött och blött saken har jag gjort.
Och NU… mina kära vänner, har jag bestämt mig.

JAG SKA BLI GRÅ!!!
Jag ska bli en silversyster! Tjoho!

mörkast

Mitt hår nu.

Om 3 veckor smäller det. Då ska frisören få göra sitt huvudnummer (haha, det skämtet nästlade sig in, helt oplanerat). Då ska mitt redan så gråa hår, under all färgning, få blomma ut i sin fulla blomning. Sedan finns det ingen återvändo.
Jo, det gör det ju faktiskt. Trivs jag inte i det grå, så är det ju bara att färga tillbaka det till det bruna igen. Inte värre med det.
Men det är ändå lite pirrigt och väldigt, väldigt spännande att ändra hårfärg så radikalt. Blir det hiss eller diss? Tänk om jag ser tusen gånger äldre ut i ett enda slag…? Eller blir det som jag naturligtvis hoppas, alldeles alldeles underbart?
Jag lovar att rapportera om förvandlingen.

Lustigt hur saker kan förändras. Och så snabbt!?
Bara för något år sedan sa jag Nä, jag tänker inte bli grå än. Jag väntar tills jag blir 60 nånting.* Men helt plötsligt kändes det rätt att ta steget.
Man slutar aldrig att förvånas här i livet. Förresten är det ändå inte så himla långt till 60… Och förmodligen är det nog så att jag har bearbetat det under lång tid i det omedvetna genom allt jag läst, skrivit och tänkt. Och en dag var beslutet moget bara.

Så snart, snart får jag sälla mig till den ganska stora skaran Silversystrar! Så spännande! Kan knappt vänta. Nu när jag väl har bestämt mig.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Äventyret till det slutliga resultatet kommer som sagt att bli vääldigt spännande.
Vad jag förstår kommer det att ske stegvis, och frisören hjälper till att få det att se shysst ut under tiden. Jag skulle aldrig bara låta det gå, av sig själv. Det räcker med att titta på hur det ser ut just nu för att tappa balansen lite. Men jag har låtit det gå lite längre än vanligt, med flit, för att jag ska kunna visualisera det färdiga resultatet, för att veta säkert att jag vill. Men att längre än så här (bara en knapp centimeter) gå runt med en tydlig utväxt under en lång och plågsam tid innan allt blivit helt grått signalerar, åtminstone i mina ögon, att man gett upp, att man inte orkar bry sig om hur man ser ut längre. Och där vill man ju inte hamna.
Jag bryr mig ännu. Och hoppas att jag kommer att göra det in i det sista. Varför inte? Det är fint med äldre damer som piffar och gör sig i ordning.
Jag minns hur min mormor långt upp i ålder omsorgsfullt satte på sig sitt hallonröda läppstift framför spegeln, och jag tyckte det var så vackert att hon fortsatte att göra det. Hon gjorde sig fin för omvärlden. Och sig själv.

* Nu minns jag förresten hur tankarna gick. Jag ville få tillräckligt långt och välvårdat hår innan jag gick över till att bli grå för att resultatet skulle bli ok. Och detta lät överraskande nog infinna sig tidigare än beräknat. Kanhända har det att göra med en speciell hårinpackning som jag de senaste veckorna lagt i före varje schamponering. Jag snappade upp inpackningen på nätet någonstans, när jag googlade på den nu så populära kokosoljan. Jag hade hört att oljan skulle vara särskilt bra för torrt och sprött hår.
Det busenkla receptet följde jag sånär som på en pytteliten ändring.

21175_456858727812522_4244949700723000454_n

Organix coconut milk från apoteket, flytande honung från matvaruaffären, och ett hårbalsam du har hemma blir en finfin hårinpackning för torrt och sprött hår.

För innan jag hittade kokosoljan så ramlade jag nämligen över en flaska från Organix med coconut milk på apoteket. Produkten innehöll också coconut oils och ultra whipped egg white proteins.

Det lär väl inte hindra med flera bra ingredienser, tänkte jag och blandade ett par droppar av den fuktgivande kokosnötsmjölken/kokosnötsoljan/äggvitan med en tesked flytande honung och en ärtstor klick med hårbalsam i en liten skål. Den lilla smörjan smetade jag sedan in i mitt axellånga hår och lät sitta 30 min. under en plastpåse. (Har du längre hår tar du bara lite mer av allt.)

Funkar fint, kan jag meddela. Sedan tvättar man håret som vanligt och kan dessutom sätta en droppe av kokosoljan/mjölken i hårtopparna efteråt om man vill. Mitt hår har faktiskt blivit mjukare, glansigare och allmänt både starkare och friskare av den här behandlingen. Balsamet för lockigt hår från Maria Nila kan jag varmt rekommendera hur som helst, för dig som har ett lockigt hår som behöver lite stuns för att orka locka sig.
Mera hårvårdstips här.

Obs! Som nybliven Silversyster måste man sedan vara beredd på att justera garderoben. Färgerna kommer att behöva dra mer åt det kalla hållet. Kan bli dyrt. Men man får ta det stegvis. Precis som håret.
Läs mer om grått hår och färger här.

IMG_3329

foto:scottmusgravehair.com

Länkar om grått hår

http://www.scottmusgravehair.com/scott-musgrave-blog/going-grey-you-can-do-it-learning-to-embrace-silver-hair/

http://www.huffingtonpost.com

https://medium.com/@econester/gray-hair-rules-870f94fd37a6

I bloggen Konsten att bli grå kan man läsa:

”Alla kommer dit, även du. Då krävs ett ställningstagande. Jag har provat tanken då och då – att ta fram mitt sedan årtionden gråa hår – men blivit skräckslagen över att kanske förvandlas till någon som anses som gammal, körd. Ändå berömmer jag ständigt andra kvinnor som har grått hår, att de är fantastiskt vackra.”

I bloggen finns också en intressant betraktelse över vad den danske filosofen Søren Kierkegaard skulle ha sagt om övergången till grått hår sett från en existensiell synvinkel, skriven av Ann Lagerström, folkbildare, journalist, ledarskapskonsult, författare, föreläsare, existentiell coach och vägledare.

”– Søren talade mycket om skillnaden mellan att ha sin självkänsla förankrad i den yttre verkligheten, i vad andra tror och tycker, och att ha den i sitt inre, i sina egna idéer och känsla för vad som är viktigt — det är inte själva färgandet Søren bryr sig om utan varför du och jag gör det.

– Om vi gör det för att få ett värde i andras ögon och därmed överlämna vårt jag i andras våld, då är det ur hans synvinkel förkastligt, eller som Jean-Paul Sartre kallar det, ond tro, eller Heidegger, som skulle sagt att det är ett uttryck för att underkasta sig Mannet (man gör, man brukar, man vill).

Men om det är för att vi tycker att det är kul, eller känns bra när vi ser oss själva i spegeln, så kan det vara ett uttryck för en inre lust och längtan att leka med till exempel ålder och identitet. Och det, menar Søren, stärker i så fall vår kontakt med oss själva. ”

Kan vara något att tänka på.

Men nu lämnar vi det gråa för ett tag. För nu vankas det påsk. Och då frossar vi i färger istället. Och se, nu spricker det upp där ute. Det finns hopp om livet.

Glad Påsk! Påsk

10922714_414932078671854_3750497945408566318_n

En fjädrig och färgglad påsk önskar jag er!
Foto hämtat från instagramkontot dumbanenguebyceleste.

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: