web analytics

”Modets makt är stor, modet påverkar oss alla, oavsett om vi följer det eller tar spjärn mot det. Men kan mode användas för att skapa en bättre framtid – och i så fall hur?”

Liljevalchs utställning Utopian Bodies – Fashion Looks Forward tar fasta på modets inneboende kraft och mänsklig kreativitet. I elva rum målas det upp utopiska idéer i olika teman – Hållbarhet, Förändring, Teknologi, Hantverk & form, Hantverk & färg, Solidaritet, Motstånd & samhälle, Motstånd & skönhet, Minnen, Genusidentitet och Kärlek.

OBS! Av någon anledning lägger sig bilderna upp-och-ner eller på sidan i mobilversionen. Mysko…? I desktopversionen beter de sig däremot som de ska. Får titta noggrannare på detta i helgen.

Hållbarhet, Förändring, Teknologi

I utställningen kan man se och läsa om hur nya material återvinns ur gamla däck och biologiskt nedbrytbara mjölkfibrer, hur plagg kan förändras med vädret, hur en skjorta lagrar energi med solcellspaneler, hur en 3D-skriven sko går att vika ihop och ha i fickan, hur vi genom att bära en jacka kan hitta rätt väg med en klapp på axeln. I framtiden kanske vi genom att scanna våra kroppar beställa plagg som passar perfekt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

2015-11-08 192

Även feminism kan man se som något hållbart, hävdar designern Ida Klamborn. Hennes bidrag var en svart klänning med röda hjärtan.

Minnen

Vi får titta tillbaka på kläder som bär på minnen, som har historia.

Solidaritet

Det tas upp termer som normcore, en reaktion på och motvikt till dagens övermättade och snabbväxlande mode. Och kanske som en högaktuell akt att klä sig så idag, av ren solidaritet.

2015-11-08 137

Sympatisk tanke. Men det går nog bra att vara solidarisk i vilka kläder som helst, tror jag.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Motstånd & Skönhet

Ett rum visar mode som omstörtande kraft, som med hjälp av humorn kan ifrågasätta traditionella skönhetsideal.

Motstånd & Samhälle

Ett annat rum visar att man genom mode kan göra ställningstaganden, och allra helst politiska sådana. Som t.ex. suffragetterna vid förrförra sekelskiftet som genomförde rösträtt i sina färgkoordinerade och lite mer maskulina kläder, än kvinnor i allmänhet hade. Suffragette_pic

Hantverk & Färg

Under rubriken Hantverk & Färg belyses färgstarka plagg som ända från 1800-talet setts som primitiva, feminina, queera och till och med farliga. Man pratade om en påfågelsrevolution för männen under 60-talet då mannens kläder plötsligt började explodera i färg.

Det här rummet hade dock kunnat utvecklas lite mer, tycker jag. Färgens värld är ju mäktig och rik.

2015-11-08 141Men scenografin var skön. Som en färgstark version av den gamla tyska skräckfilmen Dr. Caligaris kabinett från 1920 (gammal filmvetenskapselev som jag är). Samma lek med vinklar och geometri.

Sammantaget var det en storslagen utställning, som till en början höll hög internationell klass, och som jag också fann mycket inspirerande. Men utställningen sackade allt eftersom, tycker jag, och orkade inte hålla samma höga klass rakt igenom. Kärleksrummet t.ex. bjöd inte på mycket nytt, utan var en ganska lam historia. Det enda som jag tyckte var intressant där var lilla skylten om läppstift.

2015-11-08 032

Vilket väcker ett gammalt minne till liv, ett möte på en buss i Stockholm i början av 80-talet. Jag hamnade då brevid en gammal dam i pepitamönstrad kappa i gult och svart, mörkt brunfärgat hår och rött läppstift. Hon var i 75-årsåldern någonting, och log piggt mot mig när jag slog mig ner. Vi började språkas vid och jag tror jag berömde hennes kappa och vi kom in på hennes röda läppstift. Hon berättade att hon mycket stolt bar läppstift redan som ung, men att det då minsann inte sågs med blida ögon. Hon satte aldrig på det hemma för det skulle hon inte ha tillåtits, utan lät sätta på det så fort hon lämnat föräldrahemmet. I skolan fördes hon bryskt ut ur skolsalen med uppmaningen att omedelbart gå till toaletten och tvätta bort otyget. Jag minns inte om hon vägrade eller hur det var, men hon förde iallafall en hårdför kamp för rättigheten att bära rött läppstift. Och till slut blev tiderna vänligare mot henne. Men hon var en pionjär och måste ha varit lite rebellisk av sig. En härlig gammal dam med mycket humor och humör, som gjorde ett stort intryck på den unga 20-åring någonting som jag då var.

Tänk vilket liv ett litet rött läppstift kunde ställa till med!

Framtiden?

Apropå nya tider och nya inslag i modebilden, nu kan kläder också interagera med bäraren och närmaste omgivningen. Se den holländska designern och ingenjören Anouk Wipprecht’s fascinerande video om bärbar konst. Hon har också gjort den omtalade ”Spider dress” du kan se i andra videon.

(Obs! Den första videon är 24 minuter lång, så spara den för ett lämpligt tillfälle om du inte hinner nu.)

Ja, vem vet hur framtiden ser ut. Kommer kläderna att kunna förändras så faller ju en stor del av shoppingbehovet bort, och det kan ju vara en intressant och omvälvande tanke.

keep shoppingShopping

Apropå shopping, har ni någonsin funderat på varför vi shoppar så mycket? Jo, shopping triggar igång belöningssystemet dopamin som fälls ut i synapserna mellan hjärncellerna och ger oss en stark lustkänsla, hjärnans lilla glädjemolekyl. Det kan förklara varför vissa hamnar i ett shoppingmissbruk. Men det är förhållandevis lätt att sluta med för den som bara är lite drabbad, genom att aktivt bryta beteendet. Många testar totalt shopstop. Men så långt behöver man inte gå om beteendet är någorlunda under kontroll. Vi kan bara stanna upp och fråga oss om vi verkligen behöver plagget vi just står och håller i. Och vi kan också lära oss att planera våra inköp, och bara ”utsätta” oss för shopping vid valda tillfällen, och undvika det annars. För att ta kontrollen, för att inte samla på oss en massa onödigt, som bara försvårar tillvaron genom att ligga och slamra, distrahera och sluka energi. Feng Shui, vänner, feng shui! En ny sorts tillfredställelse som säkert också skickar ut glädjerusiga dopaminer.

Det gäller inte minst garderoben. Att planera och ha en struktur är hemligheten för att få en garderob som jobbar för oss, inte mot oss. Genom att shoppa rätt så blir garderoben ett glädjeämne istället för ett energislukande huvudbry.

Nu kan du sitta hemma i lugn och ro och planera dina inköp genom t.ex. shoppingappen Reve, som jag berättade om ett tidigare inlägg. Det finns också en site som heter The You Way som du kanske känner till. Den vänder sig kanske först till den unga tjejen, men till viss del kan även vi mogna få ut någonting utav sidan. Där kan vi hänga med i det senaste, få shoppingtips, klicka oss vidare till shopping, och följa bloggen för att nosa upp det som just vi är intresserad av innan vi ger oss ut i shoppingvimlet. Om vi ens behöver det. Nu kan vi shoppa så mycket på nätet, och det är så lätt att returnera om det inte skulle vara rätt. Och få hem plagg och skor från utlandet utan att ens behöva resa oss från stolen, mer än för att nå kontokortet i väskan.

Shoppa lugnt, sisters!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: