web analytics

Även om försommaren haltar just nu, med regn och blygsamma temperaturer mellan de ljuvligaste av dagar, så kommer de varmare dagarna snart för att stanna. Får vi väl hoppas!

Vare sig vi fortfarande jobbar eller har tagit semester, så kan det vara knepigt att klä sig svalt, utan att gå halvnaken. Är man ledig är det ju en sak, men kanske vill man ändå inte skrota runt i sjaviga shorts och linne för det. Med åren vill man oftast inte heller avslöja för mycket om hur kroppen egentligen ser ut där under.

Så hur kan vi klä oss svalt utan att tappa stilen?

Lösa, luftiga silhuetter i svala, lätta material heter lösningen. Klokt val över huvudtaget för oss som befinner oss mitt i övergångsåldern, puh! Material som genombruten spets eller brodyr i bomull, siden, tunna linneplagg, transparenta material som liksom silar luften, fungerar utmärkt som luftkonditionerare mot huden. Slitsar, öppna ryggar, öppna sidor och vida snitt är också smarta temperatursänkare. Det är också förbluffande hur mycket svalare ett par vadlånga culotter är än ett par hellånga byxor t.ex. Så tänk på att välja kapade längder när det går.

Den fjärilsvingstunna chiffongklänningen på inledningsbilden kommer från H&M. Och här är några andra svala plagg att låta sig inspireras av.

Min personliga favorit under heta dagar är den löst hängande klänningen, det skönaste och lättaste plagget att bära av dom alla. Den sitter inte åt någonstans, den är både elegant i sin ledighet och avspänt vardaglig, och man skruvar upp eller ner graden av elegans med valet av skor och accessoarer. Har bara inte hittat rätta exemplaret än. Men hade jag en skulle det vara absoluta favvoplagget i värmen. Men materialet måste vara av hög kvalitet, annars ser det bara ut som en sopsäck. Och färgen får gärna vara i något annat än svart. Jo da, jag ramlar också lätt dit i det säkra svart-diket. Men nu ska jag ta och vrida upp ljuset och energin. Så det så.

Mer åt Jane Fonda-hållet än Lily Tomlin, om man säger så.

En annan variant jag skulle vilja ha, som är lite mer dressy än den lösa, lediga klänningen, är den som Kate Middleton bär när hon behöver klä sig svalt. Luftig, men ändå i en strukturerad form, i svalkande bomullsbrodyr. Snyggt och somrigt, till platta skor som till klackar.

Kate Middleton bär svalt från Zimmermann

Kungahusens kvinnor

Kungahusens kvinnor världen över har överhuvudtaget blivit bättre på att klä sig chict, och inte sådär präktigt, trist och kolossalt konservativt som det brukar kunna vara. De klär sig numera i märkeskläder som vilken celebritet som helst.

Se mer här

Visit-Consignment-Stores

Är du i färd med att höja graden i garderoben och investera i en märkesväska? Här är en länk till många goda tips att känna till, innan du slår till.

Utställningar

Det dyker upp utställningar än här än där som jag skulle vilja se, och i synnerhet ett par som handlar om modehistoria, ett av mina absoluta favoritämnen.

På Röhsska Museet i Göteborg visas en modeutställning som heter ”Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter” t.o.m. 30/12. Om du vill se utställningen men inte har möjlighet att åka dit, kan man man se den online här!

Tonie Lewenhaupt

Dräkthistorikern, författaren och tecknaren Tonie Lewenhaupt, foto: Mikael Lammgård.

En äkta Mariano Fortuny-klänning, en s.k. Delphos i plisserad siden med glaspärlor från Venedig, ca 1908, ingår i utställningen på Röhsska Museet.

I Paris visas en utställning på Les Art Decoratifs om modet från 1715 fram till idag. Den ska vara magnifik har jag hört. Utställningen pågår till den 14 augusti och den tänker jag inte heller missa. Resan är redan bokad! Kan knappast vänta.

Sist jag såg en utställning på det museet var det med Elsa Schiaparellis skapelser. Det var en stor upplevelse, fantastisk vacker och påkostad, och jag tror säkert inte att den här är ett dugg sämre.

IMG_4295

Trevlig helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: