web analytics

Hösten är här. En vacker och solig höst. Bladen går i gult, orange och rött, och den här hösten går ovanligt många trendkänsliga människor runt i höstligt matchande 70-talsfärger i rost, kola, camel, vinrött och buteljgrönt. Mustiga, varma, vackra färger som tröstande omfamnar en ängslig själ som nu våndas inför ännu en stundande lång och mörk vinter. Färgernas sprakande skådespel hjälper mig att våga kliva in i den långa tunneln. Jag är som ni förstår inte särskilt förtjust i vintern. Den är bara föör lång och föör mörk. Jag tappar så lätt styrfart, och det är det jag ängslas för.

Men än så länge går det bra.

Jag sätter in ett par färgsprakande foton till. För besvärjelsens skull 🙂

Jag berättade i förra inlägget att jag skulle åka till New York. Och efter en riktig rysare till start med vändande Arlanda Expresståg mitt i resan så att jag höll på att missa flyget, kom jag så äntligen iväg.

Jag har precis kommit tillbaka och är sprängfylld av intryck som lär ligga kvar i medvetandet ett bra tag. Den staden gör något särskilt med mig. Jag blir som pånyttfödd. Jag blir pigg och nyfiken, fylld av liv och lust, och allting känns möjligt och positivt. Jag mötte så mycket vänlighet och hjälpsamhet, leenden och humor i världsmetropolen. Jag fick t.ex. hjälp av en kostymklädd businessman att bära min tunga resväska uppför tunnelbanetrapporna utan att jag behövde be om det. En kvinna i min ålder hjälpte mig med biljetten till tunnelbanan genom att skänka mig ett av sina metrocard som hon sedan hjälpte mig att fylla på. Småprat här och småprat där gjorde det lätt att röra sig i staden, och fick mig att inte känna mig ett dugg ensam de stunder jag inte hade sällskap av min brorsdotter som jag besökte, efter att ha hälsat på min svärmor, svägerska och svåger i New Jersey.

Den typiska pulsen i New York är verkligen livgivande. Det är som om man där ingår i en stor aorta till ett ännu större pulserande hjärta.  Just love it!

Vi besökte en utställning på The Museum at FIT, Fashion Insitute of Technology. Knasigt nog fick jag gå runt med min resväska, för jag kom direkt ifrån tåget och det fanns ingenstans att göra av den. Men den har ju hjul så det gick faktiskt rätt bra. Och på det viset var det bra att utställningen Global Fashion Capitals inte var för stor. Annars hade jag egentligen väntat mig mer. Konceptet är ju bra och intressant, men de hade inte gjort någon djupare analys av ämnet. Så det fick man tänka ut själv.

Kul ändå är det att se kläderna från världens alla hörn med egna ögon. Nuförtiden levererar ju så många städer, förutom de mer traditionella Paris, New York, London och Milano, sina Fashion weeks. Som modejournalist eller modefotograf har man med andra ord numera ett digert schema att ta sig igenom, när det är dags för modeveckorna världen över.

11986983_534112166753844_5132713618414124753_n

Utställningen berättade att Paris, som bekant, var den allra första modestaden. Den parisiska haute couturen som sedan länge varit tätt förknippat med världsstaden gör att det är svårt att tänka sig Paris utan mode, eller hur? New York och Milano kom senare med sin ready-to-wear design. Och Swinging London dundrade in på 60-talet och föryngrade modet med ett mer experimentiellt mode, skapat av unga oberoende märken.

Tokyo kom starkt på 80-talet med sitt avantgardistiskta mode. Seoul har det senaste decenniet starkt klättrat upp som en spännande modestad att räkna med. Skandinavien står för en androgyn, edgy design för cityliv, kan jag läsa i utställningshäftet från FIT.

Städer som Kiev, Sao Paolo, Lagos, Mumbai, Istanbul är andra nykomlingar där allt det nya händer. Vid sidan av de redan beprövade starka korten som Antwerpen, Berlin och Köpenhamn.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Upptäcker precis nu i denna sekund att man kan se utställningen här online! Vilket faktiskt ger mer kött på benen för mig också, som ändå var där.

Alla dessa städer runt om i världen där allting händer, det är häftigt det.

Det fina inledningsfotot på startsidan på Tellclothes hemsida är förresten från modeveckan i Kiew, i början av det här året. Fotografen heter Adam Katz Sinding, och är min absoluta favorit av streetmodefotograferna. Det är med stolthet jag kan berätta att Adam gav mig sin personliga tillåtelse att använda hans foto som inledningsfoto för Tellclothes.

Här kan ni njuta av fler foton av Adam.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vill du se mer av Adam Katz Sinding foton så hittar du det i länken http://le21eme.com/

En annan grej som öppnar upp för all världens mode är, som ni kanske hört eller läst, en app som heter Reve. Appen samlar de 90 mest populära varumärkena online på ett och samma ställe. Kan vara något för den som vill spara tid. Och vem vill inte det?

Länk till appen.

Länk till artikel om appen i DN.

Shoppa online har ju blivit allt vanligar. Och särskilt i Sverige. Med generösa returpolicys och många gånger lägre priser online så är det inte svårt att förstå.

Men du, shoppa bara sånt som älskar dig! Plagg ska smickra och följa dina former. Du ska aldrig behöva forma dig efter dom. Kom ihåg det! Och ett klokt tips när du shoppar, är att fundera på saken. Stannar plagget kvar i dina tankar brukar det vara ett tecken på att det är ett plagg du gör rätt i att slå till på. Ett givet älsklingsplagg!

12027657_534111690087225_2921740339738580228_n

Något som gladde mig häromdagen var när jag fick en tidning från Åhléns, i brevlådan. På framsidan av tidningen sitter en gudabenådad vacker IngMari Lamy i sitt silvervita hår och rynkade ansikte. Så fin hon är. Hennes själfulla och erfarna ansikte där spår av sorg och glädje samsas gör mig lugn och glad.

1610844_534111776753883_8155009740431169729_n

Ha en skön helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: