web analytics
bradgelina

”Brangelina”, Brad Pitt och Angelina Jolie har båda utsetts till världens vackraste.
Foto: Amy Sancetta / TT

Nu står det svart på vitt, varför vi människor har ett behov av det vackra! Vi upplever det nämligen som att vi får en belöning varje gång vi ser vackra ansikten, visar forskning. Vackra ansikten stimulerar hjärnans belöningssystem och ger oss en kick, helt enkelt.
Och jag skulle gissa att det även gäller annat som är vackert, vackra landskap, vackra ting, vackra kläder, konst osv. Människan har genom tiderna alltid velat uttrycka sig vackert, urtida folk har smyckat både sig själva och verktyg och redskap. Människan mår uppenbarligen bra av att omge sig med en vacker omgivning. Sen kan det vi tycker är vackert, självklart skilja från individ till individ. Men tydligen är vi rätt överens om vilka ansikten som är vackra, enligt forskarrapporten som DI skriver om den 14 februari. ”Den belöning vi känner när vi tittar på vackra ansikten går att jämföra med den vi får av att äta god mat…” skriver tidningen.

paul-newman2

Paul Newman sägs ha varit skrattretande vacker i sin ungdom.

Artikeln fortsätter ”Paul Newman, den numera avlidne skådespelaren med de intensivt blåa ögonen, sägs ha varit så vacker som ung, att folk började skratta. De trodde helt enkelt inte att det var sant”. Och alla tycks ha varit rörande överens om att Paul Newman var en väldigt snygg man. Jag har då aldrig hört någon säga motsatsen.
Läs mer om forskningsrapporten i tidningen här.

Hittade också en lustig artikel i Daily Mail, när jag letade efter bild på Angelina Jolie och Brad Pitt. Den handlade om att vi ofta söker vår spegelbild i vår partner.
Titta på den smått otäcka bilden nedan hur kusligt lika Brad och Angelina är varann, särskilt över käken och munnen!
Titta på fler par här.

Brangelina-ihopsmälta

”Brangelina”

Nu blir ju orättvisan över att vi alla inte föds till en Brangelina, eller är gifta med en, ännu värre ur den här aspekten att det skulle påverka vårt välbefinnande. Men forskningsstudien säger ingenting om huruvida vackra människor per automatik skulle vara lyckligare, eller att det skulle leva ett rikare liv, eller något sådant. Dessutom är det ju också så, att även om vi inte är lika vackra som någon av de två Brangelinorna, så kan vi alla göra det bästa av oss själva med hur vi ser ut. I och med det kan vi känna mer välmående själva, och då sprider vi även välmående runt omkring oss. För det är ju så att när vi känner oss attraktiva så trivs vi med oss själva, omgivningen, och tillvaron, och därmed sprider vi också trivsel runt omkring oss.
Theodore Kallifatides, författaren, fick frågan ”Varför bär du hatt? ”Jag pryder mig så gott jag kan – av artighet mot min nästa” svarade han. Som en akt av hänsyn. Fler borde tänka så, tycker jag. Nej, jag moraliserar inte, var och en gör såklart som hon eller han vill med den saken. Men det kan vara nytt och intressant att se på skönhet ur en hälsoaspekt, hur vi alla kan påverka varandra med hur vi handskas med vårt yttre.
Jag tänker vidare på cancerdrabbade som på sjukhusen kan få gå kurser i hur de kan lära sig att sminka sig, och knyta scarves runt huvudet, på bästa sätt. Och hur bra de mår av att satsa lite på utsidan. De säger att när de är mer nöjda med sitt utseende, känner de sig också piggare och gladare. Vilket i sin tur har en läkande effekt!
Läs mer om Look Good Feel Better-kurser på lookgoodfeelbetter.se.

På samma tema, fast lite annorlunda, finns det en kort, liten fantastisk fransk film som heter ”If Only For A Second”. Den handlar om hur cancerdrabbade får uppleva hur det är att få glömma sin sjukdom, om så bara för en sekund. Om du inte sett den än, se den!

Det här inlägget inleddes med att handla om vårt behov av skönhet, och avslutades med att handla om cancer. Man kanske inte kopplar ihop de två ämnena, i första hand. Men det är nog bra att ibland påminna sig om att vi alla har behov av att se så bra ut vi bara kan. Var någonstans vi än befinner oss i livet. Att man som cancerdrabbad kanske har ett ännu större behov än en som är frisk, att få se det som är vackert och glädjande.

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: