web analytics

Att inte nämna senaste veckans stora tragiska nyhet går inte. David Bowie’s bortgång i måndags försatte nog de flesta av oss i stor chock. Så svårt att ta in, skivsläpp på fredagen och så på måndagen… borta.

Den monumentala påverkan han haft på oss alla som växt upp med honom går knappt att omfamna. Vare sig man var en stor fan av honom eller inte, så fungerade hans musik som en themesong för de flesta, genom åren då vi växte upp till vuxna. Vem gick inte och nynnade på Life on Mars, Starman, Ziggy Stardust, Oh you pretty things, Changes, Sorrow, Friday on my mind, Heroes, Young Americans, Golden Years, Soul Love, Ashes to ashes, China girl, Let’s Dance, för att nämna några av alla de låtar som ofta spelades på radiostationerna, och senare också discona (vilket Bowie tydligen inte var så förtjust i). Fantastiska, unika låtar som fanns där runt omkring och genomsyrade oss, medan vi jobbade på att bli vuxna. Vi sökte våra identiteter, och Bowie visade oss, med sin till synes sorglösa lek med identiteter och könsöverskridande, att det inte fanns några gränser. Vi kunde bli precis de vi ville, vara precis som vi var. Allt var möjligt. Han visade upp en helt ny typ av man. En androgyn. En man som världen aldrig skådat förut.

12565635_561646450667082_7613166161590402862_n

Han var helt enkelt en gigant, som nu lämnar ett oerhört tomrum efter sig. Ingen kommer någonsin att kunna fylla upp hans kostym igen. Ja, synnerligen inte just hans kostymer, iallafall, det blir kanske någonting annat av någon annan, någongång. Men det är svårt att tänka sig. Det föds inte såna superstjärnor som David Bowie särskilt ofta här på jorden. En sådan total artist. Han följde inte någon annans spår, han trampade upp egna, nya vägar för andra att följa. Kände han sig ensam? Det är möjligt. Som många andra som går i täten, de som plöjer ny mark. Men kanske bekom det honom inte, konsten var större än så. Vad vet man. Och just Bowie satte trender som vi andra sätter på kaffet, den ena trenden efter den andra. Han tittade visst aldrig bakåt, utan hade alltid siktet inställt på framtiden, och frågade sig nyfiket vad skulle hända runt nästa hörn?

Här är några stiltips från David Bowie. Fler stiltips och foton finns hos manrepeller.com

 • ”Never ask someone how an item of clothing makes you look. Ask yourself how it makes you feel.
 • Embrace color. Especially the colors that terrify you.
 • Silk doesn’t mean you’re showing off.
 • Suits aren’t just for men.
 • But glitter, glamour, sharp angles, shine, neck scarves, flares and patent leather, low-heed shoes are for people. All people. Anyone who craves the feeling of superfluidity, because fashion — I’m almost positive — is the only way to defy gravity while keeping yourself grounded in the beauty of life.”

Att klä sig blir definitivt lite roligare på det här sättet, eller hur? Stilråd som håller sig långt bortom trenderna. För är du inte en trendsättare själv, så är det klokt att ta det lite lätt med det här med trender. Särskilt i den här åldern. Karl Lagerfeld har en poäng.

12540859_1022236154466064_2543043161022090879_n

Livet går vidare, trots att en ovanligt vacker stjärna har slocknat på stjärnhimlen. Det kommer att komma en vår i år med, och med den rullar nya trender in, så som alltid.

Så här kommer våren 2016 se ut, enligt Nelly. Man kan alltid plocka russinen ur kakan. Om man tycker att det finns några russin att plocka, vill säga. Vi kan ju alltid glittra lite mer än vanligt, helt enligt Bowie.

 • ”Lager på lager, denim och tracksuits modell oversize.
 • I vår vill vi överdoser i jeans – more is more.
 • Etnofeber på catwalken! Allt från batik (Altuzarra <3) till virkat, fjädrar och megamönster går hem i vår.
 • Du har knappast missat att neutrala toner är hetthetthett just nu? Om du vill vara snäppet trendkänsligare så väljer du sandiga nyanser, som hos Calvin Klein och Balmain.
 • Dags att reflektera solens strålar i metallic, paljetter och glittrig lurex. Vill du inte gå full-on-discobrud? Matcha ditt glitter med ljus denim eller ribbade trikåplagg för en fierce vardagslook.
 • Låt dina snygga axlar stjäla showen i vår.
 • Plats på scen för säsongens rockiga, svarta rebelltrend. Alla från Yves Saint Laurent till Balmain och Sonia Rykiel vill se dig i ett par tighta skinnbyxor a.s.a.p.”

Generation Y

Och i väntan på våren så kommer här lite uppiggande tips från InStyle på hur du kan kombinera färger lite oväntat i vinter. Instyle

12472389_561646407333753_7647727404398141077_n

Kate Moss hyllar Bowie

Runt om i världen fortsätter hyllningarna till David Bowie att strömma in på sociala medier, och andra medier. Han var inte bara en stor konstnär, han verkar också ha varit en osedvanligt trevlig människa, vilket inte är alltför vanligt bland genier. Många är det som vittnar om hans generositet, charm, vänlighet och humor. Här är t.ex. ett brev han skrev till ett 14-årigt fan i begynnelsen. nylon.com

Det verkar som om han till och med blev ett rätt lyckligt geni med tiden. Samtidigt som han spottade ur sig nya, makalösa, innovativa musikaliska odysséer. In i det sista.

O, vad han är saknad.

David Bowie i London, fotad av Jimmy King inför videon Lazarus. Det är lite oklart exakt när fotot togs, men det sägs att det är taget så sent som i december förra året. En härligt skrattande David. Utan strumpor!? Inte kan man tro att han bär på en dödlig sjukdom, och att han inte kommer att vara i livet längre, någon månad senare. Men han hade tydligen en sjusärdeles förmåga att dölja sin sjukdom.

Fuck cancer!

12565420_561646457333748_6111724499438326769_n

Vi som är kvar kan väl hylla honom med en dans ikväll. Dansa saknaden ur oss. Så gott det nu går.

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: