web analytics
foto från Calvin Klein

Jag fortsätter på temat världsmode. Och nu blir det mycket bilder. Att visa mode utan bilder, det är svårt det.

Nåväl.

I Asien sker nu mycket spännande saker. Modevärlden i väst tittar österut och låter sig inspireras. Precis som den gjort med jämna mellanrum i modehistorien.

För 100 år sedan t.ex. lät sig det ledande modet inspireras österifrån, med den parisiska modekungen Paul Poiret i spetsen. Den lösare silhuett som han skapade som gav andrum och svängrum måste ha mottagits med stor tacksamhet från kvinnorna, som hittills hade levt ett vardagsliv i hårt åtdraget snörliv eller korsett.

Detta bildspel kräver JavaScript.

2006av6039_delphos_dress_evening_jacket_mariano_fortuny_1920_290x435

Också Mariano Fortuny (han med de kreppade klänningarna) inspirerades mycket av öst. Ensemblen från 1920 kallas`Delphos’. Den skulle jag gärna bära idag. Känns toppmodern, eller hur? Foto från Victoria and Albert Museum.

Och nu blåser de asiatiska vindarna igen, och lämnar sina avtryck.

I t.ex. 25-miljonersstaden Seoul i Sydkorea händer mycket spännande saker nu på modefronten, som säkert kommer att röra runt i modegrytan.

Seoul-borna i gemen är mycket modemedvetna. Snyggt och propert storstadsklädda. Det var de redan för 15 år sedan, noterade jag och min man då vi var där i ett mycket speciellt ärende. Vi skulle nämligen hämta hem vår efterlängtade lilla son. Sedan dess har staden och landet såklart haft en speciell plats i mitt hjärta, och det gläder mig nu att se hur modet där fullkomligt exploderar. Nytänkade, egensinnigt, fräckt och tufft, samtidigt som det emellanåt är både poetiskt och skirt, och smått överjordiskt.

Titta bara på ett urval av den sydkoreanske modeskaparen Lie Sang Bongs hänförande kollektioner.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lie Sang Bong himself

Lie Sang Bong, en av Sydkoreas mest spännande modeskapare.

Streetstylebilder från den gångna veckans Seoul Fashion Week. (Vogue)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Även de små i Seoul är modemedvetna. Eller kan det möjligtvis vara deras föräldrar som ligger bakom det? Hm.. Vansinnigt söta är de iallafall, eller hur? (Vogue)

Några tidigare bilder från gatan i Seoul. (style.com)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Minsann, det händer saker uti modevärlden.

Men allra märkligast är nog den senaste tidens uppseendeväckande avhopp, flera chefsdesigners som nu lämnar de stora modehusen. Raf Simons hoppade nyss av från Christian Dior, Alexander Wang hoppade av Balenciaga, och nu lämnar Alber Elbaz modehuset Lanvin.

Vad är det egentligen som händer?

Alber Elbaz har blivit celebriteternas stora favvodesigner, och särskilt verkar hans skapelser falla Meryl Streep på läppen 🙂 Man kan se henne bära hans kreationer i än det ena än det andra fotot från röda mattan.

Det finns en intressant artikel i New York Times om hans avhopp från Lanvin. Så vitt jag förstår blev han visst sparkad. Hur nu detta kan vara möjligt? Han lär dock inte få några svårigheter med att hitta ett nytt jobb, om man säger så. Dessutom sägs han vara väldigt omtyckt som person.

I videon här nedan från New York Times förklarar Alber Elbaz bl.a. varför han tycker om att omge sig med svart, som han ju delar med många andra skapande människor. För den som undrar.

Nu är det helg! Ha det så skönt!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: