web analytics
10991116_10152732600478581_8335278405428755637_n

Heja Tom Ford!

En 50-årig Bondkvinna, 72-åriga Joni Mitchell som modell för Saint Laurent, 93-åriga Iris Apfel som modeikon, Carmen Dell’Orefice 83-årig supermodell… det våras för den mogna kvinnan. Jag blir så inspirerad att jag snart låter mitt hår få vara så grått som det egentligen har blivit.
Men vi är inte där riktigt än. Vare sig med mitt gråa hår, eller den mogna kvinnans riktiga revanch. Än har vi en bit att gå, bland den stora massan, för att göra den mogna kvinnan synlig.
Huffington Post beskriver det så bra.

”Vintage wine is savored. Vintage cars exclaimed over. Vintage clothes coveted. Yet the vintage woman remains uncelebrated.
From the moment we are born society sets expectations of us. We are expected to walk and talk by a certain time, predicted to have mastered literacy and numeracy at a certain age. Our worlds are pre-designed for us and we fit into the flow as best we can. Youth is a jumble of growth and learning and the space where dreams and ambition are sparked. Feelings of invincibility abound and we are frequently told that the world is our oyster.
Nobody tells the carefree 25-year-old female that in another 25 years she’ll be invisible.”

”Why are we not commending older women for their strength and longevity? Why are we not paying tribute to their achievements and accomplishments?”

Lets own every line of our lives. Every single year that presents itself as a story on our face is a victory. We’re here. We’re alive. We get to conquer another day, another chapter.

Läs hela artikeln här.

japanese woman SA

Kanske borde vi ta intryck av Asiens syn på äldre människor. De aktas för sin höga ålder, sin visdom och sin erfarenhet. Åtminstone är det som det sägs, som jag tror, men kanske är det inte så längre.
Foto: Advanced Style

Skor

Tyvärr måste man dock erkänna att det finns den del baksidor med att åldras. 🙂 Vår kropp blir allt skröpligare och skörpligare som bekant. Mycket utav förfallet går förstås att hålla stången med träning. Men våra stackars fötter tar stryk, mycket stryk.

De håller uppe hela vår kroppstyngd år efter år. Fötterna används var dag, var timme och kanske t.o.m. var minut, var sekund. Inte undra på att de blir trötta. Med tiden protesterar de allt högre om att de minsann inte tänker låta sig trängas ner i några obekväma skor längre. Detta ställer oss inför den svåra utmaningen att hitta skor som är både sköna och snygga. Inte alltid så lätt. Men de finns. Det finns alltid utvägar. Och skotillverkarna har insett att konsumenten ställer högre och högre krav på komfort så det tillverkas nu t.ex. skor med fjädrande airsoles, vilket underlättar jakten på skor som passar våra fötter och vår livsstil.

Det finns vissa saker du kan tänka på när du väljer skor;

  • Jag brukar föredra en liten klack framför ingen. Inte minst för att vi då automatiskt sträcker på ryggen. Många lågskor ställer till det för både rygg och knän. Men föredrar du de platta skorna se då till att de har en sula som inte är stum, utan en som fjädrar för varje steg.
  • Vilken klackhöjd som är maxhöjd för var och en, är olika. En del klarar rätt så höga klackar bara det är en väldoserad sko, medan en del kan ha som högst 3-4 cm. Men en sko med nätt platå och/eller kilklack ger en större komfort då foten ligger stadigare och mindre böjd i skon. Platåsulan har den fördelen att den många gånger också fungerar som en stötdämpare.
  • Se till att skaffa högklackade skor som ger bra stöd för hela foten. De flesta dyrare skor har bra ergonomisk dosering. Känn noga efter när du provar skon i affären att du faktiskt har vikt på hela foten och inte bara på tårna.
  • När du bär klack gör det så bekvämt för dina fötter som möjligt med geléinlägg, fjädrande inläggssulor och annat.
  • Nudefärgade, eller skor i camel förlänger benen. Det gör att du kan bära rätt så låg klack, eller t.o.m. ingen. Färgen funkar särskilt bra till kjol och klänning.
  • En slejf över fotryggen håller foten på plats i öppna skor som t.ex. pumps.
  • Kan du bara bära lågklackat, undvik då anonyma skor och välj istället en sko som har färg eller mönster, eller någon metallicfärg, har tuff sula eller annat som ger skon attityd, så att den säger någonting.
  • Överväg den utskällda taxklacken. Den är bekväm, och den kommer igen!
  • Tag till hjälpmedel med att gå in skon, antingen genom att gå runt hemma med fuktiga nylonstrumpor tills de torkat, eller genom ett lite mer radikalt grepp. Se video här.
  • Att gå i hög klack utan att vara van, är svårt för vem som helst. Man måste träna. Börja lågt och inomhus och byt successivt ut klackhöjden vart efter. Ju bredare klack desto stabilare gång. Trampa först med hälen, därefter tårna. Sträck på ryggen, gå rakt på en linje med kortare steg än vanligt, och sväng med höfterna. Lättast är det att gå i skor med stöd som slejf, eller ännu hellre skoletter/stövletter, som håller foten på plats.

 

klackar

Hur högt som är bekvämt för dig, vet bara du.

I bildspelet nedan har jag samlat olika förslag. (All bilder är hämtade från Zalando, med några undantag. Några skor som är bra förslag, men som bara finns att få tag på i USA.)

Det kan ju vara lite knepigt med tanke på passform att köpa skor online. Men många onlinebutiker har generösa returpolicy’s, med den fördelen att man kan prova hemma i lugn och ro. I annat fall kan bilderna fungera som förslag eller inspiration.

Detta bildspel kräver JavaScript.

70-tal (igen)

70-talstrenden har som sagt kommit stort, och jag gissar att den kommer att stanna ett bra tag. Titta bara hur trenden väller in…

anna-sui-F

70-tal i repris från Anna Sui.

Se mera 70-tal i en video från Anna Sui här.

Kanske är vi 50+are som har upplevt 70-talet på riktigt, inte är så sugna på att hoppa på trenden. Den romantiska, bohemiska lapptäcksröran gör vi hur som helst klokast i att hoppa över. Men det finns en annan del av trenden som förmodligen passar många av oss rätt bra. Den sobrare och mognare avdelningen, med svepande längder och kanske en hatt på huvudet.
Prova, iallafall! Kanske är det helt rätt på dig.

MTI4MjM0NTQ4Mzc3OTgzNDU0

Här kommer lite äkta 70-tal.
Joni Mitchell år 1970 med California.

Och ännu mera Joni Mitchell…
Den här gången från år 2000, med en annorlunda version av Both sides now. Det är vackert, smärtsamt och mäktigt.
Jag vet inte hur det är med dig, men jag rördes till tårar när jag lyssnade på den. Jag insåg plötsligt vilken storartad sammanfattning av livets up and downs som låten är.
Vrid gärna upp volymen riktigt högt, och luta dig tillbaka och låt musiken skölja över dig…

Sa någon att den mogna kvinnan var uträknad?
Pyttsan, säger jag bara!

En skön helg önskar jag dig.

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: