web analytics

I podden ”Inte Bara Kläder – en podd om klädstil och identitet” frågar Tellclothes personliga stylist och f.d. 50+bloggare Marie Tostar-Lindner, kända och okända gäster varför de klär sig som de gör.

I både närgångna och uppsluppna samtal om klädernas betydelse från gästens uppväxt till idag, om att höra till, om att sticka ut eller smälta in, om att klä sig till ett större självförtroende, välbefinnande eller en tydligare identitet, blir det allt tydligare att kläder inte bara är kläder. Samspelet mellan yta och det som finns innanför varvas med stilråd, tips och trix hämtade från Maries långa erfarenhet i klädbranschen.

Inte Bara Kläder ges ut av Acast https://shows.acast.com/inte-bara-klader

Podden finns också på 🎧 Spotify 🎧 Podcaster 🎧 Poddtoppen 🎧 Podtail 🎧 Google Podcasts m.m.

⭐ Nya avsnitt kommer ut var tredje torsdag.

⭐ Följ podden på Facebook, Instagram, eller där poddar ligger.

Här nedan kan du se gästerna i olika outfits genom livet!

⇓ 

#23

30/11 -23

⭐️ Då har det blivit dags att avsluta den tredje säsongen. Som vanligt blir det ett avsnitt med återblickar och highlights från intervjuerna med säsongens spännande gäster; Margareta Hallin, Louise Xin, Adam Spjuth och Philip Warkander.

Min tanke med podden har hela tiden varit att belysa vilken betydelse kläder har för oss, och ta reda på vilka motiv, erfarenheter, minnen och känslor som ligger bakom våra klädval och vår klädstil. Jag vill visa på mångfalden i hur olika vi kan klä oss, från person till person, och hur tätt sammanknippade de valen är med oss själva, med våra åsikter och värderingar, med vilka vi är, och med det liv vi lever.

När jag nu tittar tillbaka på ett och ett halvt års poddande med hittills 20 olika gäster och 3 sammanfattningar, så är det uppenbart att kläder inte bara är kläder, de är mer än så. Kanske är de precis som Rousseau uttryckte det, vårt symboliska jag.

Och nu ett Stort Tack Margareta, Louise, Adam och Philip för att jag fick ha er med! 💖🙏💖

Och Tack Kära Lyssnare för att ni följer med på den här spännande resan! 💖💖

Men. Nu är det så här kära vänner, att jag måste pausa podden ett tag. Jag är hemskt ledsen om jag gör er besvikna. Men under det kommande året kommer jag att ge mig in i en renoveringsbubbla, och alla som har varit där vet säkert hur uppslukande det kan vara. Dessvärre har jag inte heller någon tidsplan om när jag kommer tillbaka. Men jag håller er såklart underrättade på instagram och på facebook.

Nu återstår bara att önska er allihopa en God Jul och Ett Riktigt Gott Nytt År! ❤️🎄🎀🎉✨❤️

Så hoppas jag att vi hörs igen lite längre fram!

Kram! ❤️

Marie

Klicka på länken här för att lyssna på Säsongsavslutningen! ⭐https://open.acast.com/public/streams/628536ee82c6d80013352f0e/episodes/6567704082b9f7001260222c.mp3

#22

9/11 -23

Gäst i poddens 22:a avsnitt är Philip Warkander, lektor i textilt management vid Högskolan i Borås samt forskare vid Lunds universitet, och också Sveriges första doktor i Modevetenskap. Han har gett ut flera böcker och skriver regelbundet om mode och design för ett flertal tidningar bl.a. Expressen Kultur. 2016 gjorde han i samarbete med Åhléns en uppmärksammad kampanj om klädstil, åldrande och identitet.

Philips föddes 1978, och har trots att han hellre har siktet inriktat på framtiden än dåtiden tydliga klädminnen redan från tidig ålder, minnen som än idag kan göra sig påminda. Hans stilresa har rört sig från secondhandmode med kulturella och intellektuella förtecken till betydligt lyxigare märken, med eller utan loggor.

Hör Philip Warkander berätta om modets födelse och den långa båge som spänner fram till det splittrade samtidsmode som råder idag. Och hur är det med kläder och signaler egentligen, är det vi sätter på oss alltid sprängstoff eller är det möjligt att klä sig neutralt, så blankt att man inte signalerar någonting alls med sin outfit? Hör honom spekulera om modets framtid, och till sist berätta om hur en viss gul skjorta går igen i hans liv och än idag väcker ljuva minnen till liv.

Klicka på länken här för att lyssna på Philip! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Philip Warkander | Inte Bara Kläder on Acast

#21

19/10 -23

Gäst i poddens 21:a avsnitt är Adam Spjuth, prisbelönt dragqueen, designer, makeupartist och musiker. Som 4-åring fascinerades Adam av påfågelhanens fjäderskrud och färgprakt, en kärlek som lever kvar än idag 26 år senare. Under artistnamnet Imaa Queen blommar Adam ut i den ena makalösa kreationen efter den andra på olika scener och vi har också fått se honom som en av deltagarna i tv-programmet Drag race Sverige.

Adam föddes -93 i Småland och växte upp i en pingstkyrklig familj. Som enda barnet förväntades han ta över pappans verksamhet på hemgården. Men den fantasifulle Adam ville något annat. Genom olika sätt att klä sig och smycka sig uttryckte han sin kreativitet, och med tiden blev kreationerna allt fantasifullare och alltmer gränsöverskridande. Han upptäckte snart drag och klev så in i den världen, och det innan han kom ut som homosexuell.

Hör Adam Spjuth berätta om sin stilresa, om vad drag betytt och betyder för honom, om hur han med hjälp av kreationerna och sminket kan utmana sig själv och utveckla nya sidor hos sig själv, så att han precis som påfågeln kan få leva ut i all sin prakt.

Klicka på länken här för att lyssna på Adam! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Adam Spjuth | Inte Bara Kläder on Acast

#20

28/9 -23

Gäst i poddens 20:e avsnitt är Louise Xin, prisbelönt, nytänkande modedesigner och människorättsaktivist. Med sitt couturemärke Louise Xin Couture arbetar hon för en hållbarare modebransch genom att enbart hyra ut sina klädskapelser istället för att sälja.

Hennes första modevisning, som visades digitalt 2021, matchade haute couture med slagord mot det tvångsarbete som förekommer i branschen. Visningen gick viral och det uppmärksammades av världens press, vilket gav henne ett internationellt erkännande. Vogue Scandinavia beskrev händelsen med att ”Louise Xin förändrar världen en klänning i taget.”

Louise föddes i Kina för 29 år sedan, och kom till Sverige som 10-åring. Hennes egen klädstil är experimentell och personlig, men tenderar att bli mer och mer minimalistisk ju fler extravaganta, fluffigt romantiska klänningar som hon gör.

Hör Louise Xin berätta om hur hennes uppvaknande gick till, och hur hon som självlärd designer gick vidare med sina insikter och fick världen att lyssna ända upp till Europaparlamentet. I mars år 2023 höll hon ett tal där, och skrev historia genom att anordna den första modevisningen någonsin i parlamentet för att uppmärksamma det moderna slaveri som pågår inom modeindustrin.

Och allt detta på bara några få år.

*De återkommande stilråden i slutet hoppades över i detta avsnitt, och Louise starka story får istället stå för sig själv.

Klicka på länken här för att lyssna på Louise! ⭐https://play.acast.com/s/inte-bara-klader/651477ff44a40e00112558c7

#19

7/9 -23

📣🎉 SÄSONGSTART! ⭐ Första gästen ut i tredje säsongen är Margareta Hallin, nyss fyllda 60, entreprenör och 50+influencer med instagramkontot 50something.se.

Med en följarskara på hela 85 500 personer skulle hon med råge fylla en arena som Ullevi, 10 500 följare skulle inte ens få plats! (Sedan avsnittet spelades in för några veckor sedan har 100 nya följare tillkommit så nu idag 7/9 är antalet istället 85 600!) Behovet av stilförebilder för kvinnor i andra halvlek är med andra ord stort.

På instagramkontot visar hon inspirerande outfits, främst från hennes vardag. Många av plaggen är Margaretas egenhändigt designade, som går att köpa eller sy själv med symönster hon säljer i sin webbshop där hon också erbjuder färganalyser och event.

Hennes klädstil är avspänd, bärbar och samtidigt modemässig och inspirerande, och favoriterna är blusar och klänningar.

Hör Margareta Hallin berätta om sin stilresa, om vägen från resebranschen fram till succékontot, och om hur hon går tillväga när hon bygger en outfit. Massor av handfasta tips och smart tänk utlovas, särskilt för 50+are. 👌

Klicka på länken här för att lyssna på Margareta! ⭐⇒ ​Inte Bara Kläder – Margareta Hallin | Inte Bara Kläder on Acast

#18

22/6 -23

⭐ Då har det blivit dags att sammanfatta Säsong 2 som handlat bl.a. om scenkostymer och manlig och kvinnlig klädsel, hundraåriga kostymer, prästkläder, shoppingmissbruk, livet som modell och en stickerskas tankar.

Stort tack alla ni som har medverkat; ❤️🙏❤️ Camilla, Ann, Annika, Embla, Martin, Anitha och Karlina!

Tack kära lyssnare för att ni följer med på den här resan. ❤️ Och tack för all er fina feedback! 😚

Jag vill också hälsa nytillkomna lyssnare varmt välkomna. Det är så roligt att så ni är så många som vill hänga med mig och mina gäster i djupdykningar om vad kläder gör för, och med oss.

I detta gräver vi vidare i Säsong 3 med nya, spännande gäster. Den drar igång efter sommaren, i augusti eller september. Stay tuned om exakt när på instagram och facebook @intebaraklader.

Glad midsommar och skön sommar! 🌸🏵️🌺

Vi hörs igen till hösten! 🧡

Klicka på länken här för att lyssna på säsongsavslutningen! ⭐⇒ ​Inte Bara Kläder – Säsongsavslutning, 2:a säs. – Inte Bara Kläder | Acast

#17

1/6 -23

Gäst i poddens 17:e avsnitt är Embla Trygg, född -94. Embla är ganska nyligen prästvigd, och har nu sitt första uppdrag som präst i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Ämbetet drogs hon till redan som ung, och ganska snart efter några kortare jobbutflykter påbörjade hon den långa utbildningen till präst.

I prästyrket bär man en rad olika klädesplagg som väljs utifrån tillfälle, som t.ex. vigsel, begravning, högmässa, dop, urnsättning eller församlingsarbete. Prästens plagg håller sig till ett visst antal färger, och många utav plaggen har en lång tradition bakåt. Allteftersom kvinnliga präster blivit vanligare har också kläderna utvecklats från de manliga förlagorna, och numera finns det många modeller och varianter att välja på för den som är kvinna i ämbetet.

Privat klär sig Embla i en slags blandning av både kvinnligt och manligt kodad klädsel. Hon är klädroad, men lyckas alltid på något sätt, som hon uttrycker det, vara för uppklädd eller nerklädd.

Hör Embla Trygg berätta om prästklädernas historia, om hur och när de olika plaggen används. Och hur är det, får man eller bör man som präst ha på sig prästkragen jämt? Och hur reagerar omgivningen på prästattributen? Vad signalerar de olika färgerna i klädedräkten? Och vad är tillåtet att bära som präst egentligen, får man ha tatueringar, piercing eller rött läppstift?

Klicka på länken här för att lyssna på Embla! ⭐shows.acast.com/intebarakladeremblatrygg

#16

11/5 -23

Gäst i poddens 16:e avsnitt är Annika Hallin, skådespelare, som vi kunnat se i många olika roller på teaterscener, tv och på film, som t.ex. Graven, Män som hatar kvinnor, I taket lyser stjärnorna, Min lilla syster, Ett dockhem, Penelope och Natten är dagens mor.

Annika föddes -68 i en kreativ familj där det ständigt skapades, syddes och kreerades. Hennes klädintresse startade tidigt, men handlar inte mycket om mode och det senaste, utan mer om utsökta material, shyssta skärningar och detaljer.

I tidigare poddavsnitt har vi fått höra kostymörens tankar om rollkostymen och hur den växer fram. Här berättar Annika om skådespelarens syn på kostymen, hur den påverkar och integreras i spelet, djupt ner i byggandet av en karaktär. Men också om hur kläderna kan påverka livet utanför scenen, t.o.m. i en så vardaglig situation som en helt vanlig bilbesiktning.

Klicka på länken här för att lyssna på Annika! ⭐Inte Bara Kläder – Annika Hallin – Inte Bara Kläder | Acast

#15

20/4 -23

Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stockholms Stadsteater, och till teatrar runt om i Europa.

Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.

Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.

Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?

Klicka på länken här för att lyssna på Ann! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-ann-bonander-looft

#14

30/3 -23

Gäst i poddens 14:e avsnitt är Anitha Clemence, digital entreprenör, poddare och influencer, född -78.

Anithas stora modeintresse väcktes i mammas garderob och tog sedan vägen genom en rad ytterligheter; från funktionella plagg i den lilla bruksorten, till statusmärken i Kullavik, till alternativt mode i Strömstad där statusmärkena var ett absolut no-no, till resan till Paris som blev startskottet till hennes långa shoppingberoende.

Hennes uppvaknande kom i samband med FN:s stora klimatrapport 2020. Klimatångesten slog till och växte sig allt starkare och Anitha började ifrågasätta både sitt eget shoppingmönster och den konsumtionshets hon uppmanade följarna till, genom alla hennes retailsamarbeten som influencer.

Hör Anitha Clemence berätta om hur hon steg för steg gled in i ett shoppingmissbruk som sedan eskalerade för att till slut, alldeles nyligen, leda fram till ett 3 månaders totalt köpstopp, och en förändrad inställning till både den egna konsumtionen och andras. Nu uppmanar hon fler influencers till att ställa om, och här i podden tipsar hon om hur vi kan komma ur ett shoppingmissbruk och gå från en i det närmaste medvetslös shopping till medveten.

Klicka på länken här för att lyssna på Anitha! ⭐inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-anitha-clemence

#13

9/3 -23

A little unusual this time, this entire episode is in English.

The guest of my 13th episode of the podcast is Karlina Caune, a top model who went straight from miltary training in the woods to the catwalks of the world. Karlina was born in Latvia in 1993, moved to NY at the age of 16 and now resides in Stockholm, Sweden with her husband and 2 children.

In her 13 years as a model, she has seen the fashion industry go from 2 collections a year to 10. Today’s fast fashion doesn’t sit well with the values she has held since childhood, to take care of and cherish what we have. Out of those often forgotten values, her lifestyle brand Karlina’s was born. Hear Karlina Caune talk about the full circle of inherited clothes, magical creative moments at the epicenter of the fashion world, the unsustainable production of the fashion industry and the perfect fashion shot vs. reality. And just how glamorous is life as a model? And how do you look your best on camera?

Click the link to listen to Karlina! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Karlina Caune

 

#12

16/2 -23

Gäst i poddens 12:e avsnitt är Camilla Thulin, designer, stylist, kostymör och författarinna till flera stilböcker. En festdrottning, känd för sina glamorösa scenkostymer, som inte heller sparar på krutet när hon själv ska klä upp sig till fest.

Med en bred kreativ spännvidd har Camilla designat bh’s och andra underkläder för Mary of Sweden, hon har stylat politiker, scenpersonligheter och artister som t.ex. Army of Lovers. Hon skapar scenkostymer till olika rollkaraktärer inom teater, opera, musikaler och film, och hon klär affärskvinnor, och delar av den svenska kungafamiljen.

Hon säger att hon klär sig som en kvinna och tänker som en man, och ser inget motsatsförhållande i att klä sig kvinnligt och samtidigt verka professionellt. Med de figursmickrande konfektionsplaggen Camilla skapar under eget namn hyllar hon kvinnokroppen. Själv bär hon alltid klänning, och den tidlösa vintage-klädstilen med förebilder från filmens glansdagar hittade hon tidigt, en stil hon sedan hållit fast vid. Hör Camilla Thulin berätta om fördelen med att uttrycka sig kvinnligt med kläderna, om att en siffra bara är en siffra, och om skillnaden mellan hur vi ser på manlig och kvinnlig klädsel. Vi får också höra henne avslöja hur det går det till när en nobelklänning skapas, som nu senast till kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2022.

Klicka på länken här för att lyssna på Camilla! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Camilla Thulin – Inte Bara Kläder | Acast

#11

26/1 -23

Första gästen ut i säsong 2 beskriver sig själv som ett kostymdrama på ytan, en punkare i hjärtat och lärare ut i fingerspetsarna.

Martin Fernström, född 1980, är en guldäpplebelönad lärare i svenska och matematik som också varit programledare på UR i program som Pluggkoden och Lärarmentorerna. Sedan en tid tillbaka har han landat i en lite annorlunda klädstil som har ett eget Ig-konto som kallas @yeoldeprofessor.

Resan dit började med en väldigt liten TV på pojkrummet. Med dom nya idéerna till kläder och uttryck som han fick genom den skaffade han sig en slags rustning som gjorde honom oantastlig, och från att vara mobbad blev han istället den som satte dagordningen. Hör Martin Fernström berätta om hur en rad olika, yttre manifestationer hjälpt honom att komma åt nya sidor hos sig själv, och så småningom under höga kragar och hundraåriga kostymer, bli till den han är idag.

Klicka på länken här för att lyssna på Martin! ⭐⇒  IBK – Martin Fernström – Inte Bara Kläder | Acasthttps://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-martin-fernstrom

#10

15/12 -22

Tack för den här säsongen! 💖 Sedan premiären den 19 maj i år har 9 avsnitt kommit ut och det är dags att sammanfatta säsong 1. Häng med på ett ”audio-party” och ”mingla” med säsongens alla gäster i en glittrande bonanza av olika röster om vad kläder kan vara, vad de kan stå för och vad de kan ge oss.

Att det täta samspelet mellan yta och det som finns innanför visar att kläder inte bara är kläder ska vi också fortsätta att gräva i nästa säsong tillsammans med många nya, spännande gäster. Säsongsstart sker i början av nästa år, troligtvis i slutet av januari.

Stort tack alla ni gäster som har medverkat, Susanne, Thomas, Lotta, Annica, Cay, Sophie, Madeleine, Hulda och Åsa! 💖🙏

Och tack alla ni kära lyssnare som skickat kärlek och pepp! 💞🙏 Det gläder mig nå’t enormt att något som jag tycker är så vansinnigt roligt att göra också kan ge er något.

Vi hörs nästa år! Stay tuned om exakt när på @intebaraklader på instagram och facebook.

God Jul och Gott Nytt År! 💝🎄🎉✨

Klicka på länken här för att lyssna på säsongsavslutningen! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Säsongsavslutning 1:a säsongen – Inte Bara Kläder | Acast

#9

24/11 -22

Gäst i poddens 9:e avsnitt är Lotta Lewenhaupt, välkänd modejournalist, författare, redaktör och stylist. En passionerad modekännare, ett gående uppslagsverk på två jeansklädda ben, och gärna då i ett par Levi’s 501:or.

Lotta var först inne på att bli porträttmålare eller art director, men hamnade istället i tidningsbranschen, och så småningom också i modebranschen. Som Sveriges första modekrönikör öppnade hon fönstret till modevärlden på 70-talet. I nästan 20 år rapporterade hon det allra senaste från världens modescener i sin spalt i Damernas Värld. Lotta har upplyst och utbildat oss i stil och modehistoria under åren med böcker och föreläsningar, och har dessutom varit med om att skapa inredningsmagasinet Elle Interiör. 2011 inledde hon sitt ”fria” liv som frilansskribent och författare, och delar gärna med sig av sin skatt av kunskaper till den som behöver.

Den minimalistiska klädstilen hittade hon tidigt, och den svarta polon som hon har hållit fast vid sedan dess har blivit hennes starkaste signum. En klassiker är ju faktiskt alltid en klassiker. Hör Lotta Lewenhaupt i ett samtal om den svarta färgen, om svarta plagg i modehistorien, och om hållbarhet i garderoben. Och vilka är egentligen dom värsta stilfadäserna som vi gör? Och vilket är det ultimata plagget, för både kvinnor och män?

Klicka på länken här för att lyssna på Lotta! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-lotta-lewenhaupt

#8

3/11 -22

Gäst i poddens 8:e avsnitt är Hulda Andersson född -76. Hulda är modejournalist och stylist, och känd från SVT/Go’kvälls ”Gör om mig-program”. Ända sedan barnsben har hon älskat kläder, och hennes klädstil är både uttrycksfull och färgstark. Som stylist hjälper hon kunder att hitta sin klädglädje, och hennes signum har blivit just färgstark styling.

Efter många år av smärta och svårigheter att få en diagnos fick Hulda sin endometrios-diagnos som 31-åring. Hon har skrivit boken ”Endometrios: mensvärken från helvetet”, som utkom 2017, för att sprida kunskap om sjukdomen, så att andra kvinnor förhoppningsvis kan få hjälp tidigare än vad hon fick.

Kanske är det då inte så konstigt att färg blivit så viktigt för henne, och att det också format hennes stil. Hulda säger själv att hon blir glad av färg, att hon behöver den injektionen. Att färg kan ge kraft, lugna, respektive pigga upp hävdar också forskare, och s.k. dopamine dressing är ett välkänt begrepp i modesammanhang.

Hör Hulda i ett samtal om kläders inverkan på oss människor, om färgglädje och klädglädje, om vikten av att tänka självständigt, lyssna inåt och att shoppa ensam, om svarta byxor … och om hennes kärlek till kimonos!

Klicka på länken här för att lyssna på Hulda! ⭐⇒  Inte Bara Kläder – Hulda Andersson – Inte Bara Kläder | Acast

#7

13/10 -22

Gäst i poddens 7:e avsnitt är Susanne Ljung, prisbelönt journalist och programledare. Susanne har skrivit om musik, mode, film och resor sedan 80-talets början. Hon associeras främst med stil, men började sin karriär genom att skriva om musik, något som varit hennes stora intresse sedan unga år. Via musiktidningen Schlager gick hon sedan vidare som frilansande skribent för Expressen, Vecko-Revyn och Slitz mm, och i slutet av 90-talet och fyra år framåt var hon chefredaktör för Damernas Värld.

Som programledare för det populära radioprogrammet Stil, som sänds i Sveriges Radio P1 varje fredag sedan 15 år tillbaka, gräver hon djupt i det ytliga, just som programförklaringen beskriver. Alltid lika påläst allmänbildar hon oss lyssnare med olika ämnen, kulturyttringar, personer och strömningar på temat stil, och många gånger handlar inslagen också om saker som vi inte haft en aning om att vi velat få kunskap om.

Sin egen klädstil hittade Susanne tidigt. En stilren, tidlös och mycket konsekvent stil med många svarta plagg, något som smälter särskilt väl in i New York där hon bor, förutom i Stockholm.

Hör Susanne Ljung i ett samtal om stil, om varför det för en del inte är något självklart spörsmål, om vad stil egentligen är och hur vi kan göra för att hitta vår egen, och om att stil inte enbart handlar om ytan utan också om vår relation med omvärlden.

Klicka på länken här för att lyssna på Susanne! ⭐⇒  Inte bara kläder – Susanne Ljung – Inte Bara Kläder | Acast

#6

22/9 -22

Gäst i poddens 6:e avsnitt är Cay Bond, välkänd modejournalist, författare, och trendanalytiker. Med siktet inställt på framtiden har Cay arbetat runt om i världen och analyserat hur idéer, attityder, strömningar, ekonomi, politik och värderingar förändras i samhället, och hur det kan påverka uttryck i mode, kultur och design. Cay Bond startade modemagasinet Clic och ledde programmet Modemaffian. Hon har bevakat internationella modescener och skrivit böcker om mode, och jobbar nu också som föreläsare och curator.

De många åren i Paris har format hennes samhällssyn, såväl som hennes klädstil. I Frankrike har mode sedan långt tid tillbaka en framträdande plats i samhället, liksom litteratur, konst och andra uttrycksformer. Parfymbutikerna har sin självklara plats vid sidan av konstmuseerna, så att säga. Att kulturen så starkt kan, och bör hänga ihop med samhället i övrigt, är något som Cay tycker Sverige borde ta efter.

Hör Cay Bond berätta om hennes syn på kläder, om vikten av nedärvd kunskap och kultur, om det hårda arbete som krävs för att skapa mode, om hur vi kan shoppa med huvudet, och om framtidens mode och hållbara strategier. Och hur gör man egentligen för att få till den där franska, chica klädstilen, som någon så träffande beskrivit som ett under av ofållad nonchalans och elegans?

Klicka på länken här för att lyssna på Cay! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-cay-bond

#5

1/9 -22

Gäst i poddens 5:e avsnitt är Åsa Sannerheim, född -82, och utbildad färganalytiker på True Color International.

Som florist under många år lärde sig Åsa att skapa vackra färgkombinationer i buketter och arrangemang. När hon sedan drabbades av astma som gjorde det omöjligt att fortsätta arbeta med blommor, tog hon fasta på sin känsla för färg och utbildade sig till färganalytiker. Från att ha arbetat intuitivt med färgerna som florist dök hon nu djupare in i färgläran och lärde hon sig att arbeta estetiskt på ett logiskt sätt.

Hur viktiga är färgerna för garderoben? Hur viktiga är färgvalen för vårt utseende, för upplevelsen av oss själva, och andra? Har vi egentligen råd att gissa oss fram till vilka färger vi passar i, eller kan vi med medvetna färgval faktiskt bromsa vårt behov av att shoppa, för att vi då får en garderob som hänger bättre ihop, och som gör att vi nöjer oss med färre plagg? Och hur har färganalysen utvecklats sedan den lite stelbenta årstidsindelningen på 80-talet? Hör Åsa Sannerheim berätta om det magiska i att kunna sätta färgerna, om hur de harmonierande färgvalen har fått henne att bli mer autentisk och tydlig inför sig själv, och andra.

Klicka på länken här för att lyssna på Åsa! ⭐⇒  https://play.acast.com/s/628536ee82c6d80013352f0e/630f842eb373f60012b649f8

#4

21/7 -22

Gäst i poddens 4:e avsnitt är Madeleine Lagercrantz, född -61. Hon jobbar i ett jämställdhetsprojekt där hon skriver för ett nyhetsbrev och producerar poddar.

Att höra till den adliga släkten Lagercrantz smällde inte särskilt högt bland skolkompisar och fria teatergrupper i 70-talets vänsterorienterade Sverige. Den, som det sågs, snobbiga bakgrunden blev något som Madeleine kom att skämmas för, när solidaritet och lika chanser för alla dominerade i samhället. Det vackra hemmet fyllt av släktklenoder och släktporträtt på väggarna stod dock i bjärt kontrast till den lantliga, fria uppväxt hon fick som dotter till en lantbrukare. På en snirklig väg genom olika uttryck i mode och musik hittade Madeleine så småningom fram till ett annorlunda sätt att klä sig, något som ledde till att hon till slut accepterade också sin adliga sida.

Kan kläder hjälpa oss att bejaka undanskuffade sidor hos oss själva? Som ett slags läkande redskap på vägen till en större självacceptans och självrespekt? Hör Madeleine Lagercrantz berätta om hur kläderna från 1700-talet hjälpte henne att sluta fred med hennes adliga börd.

Klicka på länken här för att lyssna på Madeleine! ⭐⇒  https://open.acast.com/public/streams/628536ee82c6d80013352f0e/episodes/62d8286b20bbbc0012570b6f.mp3

#3

30/6 -22

Gäst i det 3:e avsnittet är Thomas Sjöberg, journalist och författare av närgångna och känsligt tecknade personporträtt av kända svenskar som t.ex. Ingvar Kamprad, Ingmar Bergman och Berth Milton. Hans uppmärksammade bok ”Den motvillige monarken” är en av de mest omtalade svenska böckerna i modern tid. Thomas arbetar idag även som programutvecklare för teve och streamingtjänster och som medproducent till olika podcasts, som t.ex. ”Kungaskandalen” där vi nu kan få höra allt om arbetet bakom boken som fick kungahuset att skaka för 10 år sedan.

Som en av Sveriges mest kontroversielle författare där ingen tycks gå säker, är det lätt att tro att Thomas 1958 föddes med en oräddhet lika stor som hans nuvarande skosamling. Men modet att sticka ut hakan har inte alltid funnits där. När grabbarna på skolgården var skrämmande och elaka hängde Thomas hellre med fyra världsberömda låtsasbrorsor hemma i pojkrummet. Med en sådan start, hur kunde han sedan bli så modig? Något som dessutom manifesteras i en ganska så excentrisk klädstil. Hör Thomas Sjöberg i en intervju om tidiga influenser, om att klä sig av respekt, om kråsskjortor, klädglädje, cowboyboots och påfåglar, där det blir allt tydligare att kläder inte bara är kläder.

Klicka på länken här för att lyssna på Thomas! ⭐⇒ https://play.acast.com/s/inte-bara-klader/inte-bara-klader-thomas-sjoberg

#2

9/6 -22

Gäst i det 2:a avsnittet av Inte Bara Kläder är Sophie Tillquist, född -72, stylist och operativ chef på ReRobe, ett exklusivare secondhand-koncept. Med marknadsföring och ekonomi i botten har Sophie jobbat som bl.a. Ordning & Redas butikschef i London, som inköpare på Twilfit och som butikschef på Aesop. I New York utbildade hon sig till stylist. Efter en identitetskris hon genomgick när hon blev mamma tänkte Sophie att kanske fler mammor kunde känna igen sig i en sådan förvandlingskris, och riktade då in sin stylingtjänst till mammor som ska tillbaka in i arbetslivet med sin nya mammakropp.

Efter 4 år i New York flyttade Sophie hem till Stockholm igen och riktade in sin styling mer på hållbarhet. Då modeindustrin står för 10% av våra koldioxidutsläpp, mer än både flygtrafik och sjöfart tillsammans, är det klokt att lära sig styla med det vi redan har. Vi inte bara maximerar vår garderob utan är samtidigt också snällare mot Moder Jord om vi inte ständigt behöver köpa nytt.

Hör Sophie Tillquist i ett samtal om kicken att hitta det unika och om vikten av att vara ensam om ett plagg, om varför vi ska vänja oss vid stringtrosor, om drömmar som vi väver in i våra nya inköp, om ohälsosam shopping, köpstopp och hållbarhet.

Klicka på länken här för att lyssna på Sophie! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-sophie-tillquist

#1

19/5 -22

I poddens första avsnitt är Annica Liljeblad gäst, skådespelaren som för många är mest känd som den modiga 50+aren som förverkligat sin barndomsdröm sent i livet. I en ålder då det är vanligare att börja ge upp sina barndomsdrömmar än att äntligen ta dom på allvar är Annica ett slående bevis på att aldrig är försent att byta karriär.

Efter en livskris mitt i livet bestämde hon sig för att vid 52-års ålder sadla om till sitt nya yrke, och blev till skeptikernas stora förvåning ganska raskt A shooting star. Vi har sett Annica i bl.a. Partisan, Solsidan och Fartblinda här hemma, och hennes medverkan som Sonja i den Oscarsnominerade filmen The Square förde henne ut i världen. 2019 flyttade hon till Los Angeles och har sedan dess hunnit medverka i en rad filmer, bl.a. Violet, Swedish Erotica och Black Beauty, och nu står hon på tröskeln till att spela in sin första huvudroll i Hollywood.

Hör Annica Liljeblad i ett samtal om vad kläder betyder kläder för henne i det privata, om vad kostymen betyder för rollens gestaltning, om kläders signaler, om den skandinaviska stilen kontra de amerikanska kvinnornas klädstil, och funderingar över kläder och ålder. Och varför blir en hatt hängande på kroken här hemma när den känns självklar att sätta på när det är dags för en utlandsresa?

Klicka på länken här för att lyssna på Annica! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-annica-liljeblad