web analytics

INTE BARA KLÄDER

I podden ”Inte Bara Kläder – en podd om klädstil och identitet” frågar Tellclothes personliga stylist och 50+bloggare Marie Tostar-Lindner, kända och okända gäster varför de klär sig som de gör.

I både närgångna och uppsluppna samtal om klädernas betydelse från gästens uppväxt till idag, om att höra till, om att sticka ut eller smälta in, om att klä sig till ett större självförtroende, välbefinnande eller en tydligare identitet, blir det allt tydligare att kläder inte bara är kläder. Samspelet mellan yta och det som finns innanför varvas med stilråd, tips och trix hämtade från Maries långa erfarenhet i klädbranschen.

Inte Bara Kläder ges ut av Acast; https://shows.acast.com/inte-bara-klader

Podden finns förutom på Acast också på;

🎧 Spotify, 🎧 Podcaster (Apple), 🎧 Poddtoppen, 🎧 Podtail, 🎧 Google Podcasts (Android)

 

⭐ Nya avsnitt kommer ut var tredje torsdag!

⭐ Följ podden på Facebook, Instagram, eller där poddar ligger!

 

Här nedan kan du se gästerna i olika outfits genom livet!

⇓ 

 

#6

22/9 -22

Gäst i poddens 6:e avsnitt är Cay Bond, välkänd modejournalist, författare, och trendanalytiker. Med siktet inställt på framtiden har Cay arbetat runt om i världen och analyserat hur idéer, attityder, strömningar, ekonomi, politik och värderingar förändras i samhället, och hur det kan påverka uttryck i mode, kultur och design. Cay Bond startade modemagasinet Clic och ledde programmet Modemaffian. Hon har bevakat internationella modescener och skrivit böcker om mode, och jobbar nu också som föreläsare och curator.

De många åren i Paris har format hennes samhällssyn, såväl som hennes klädstil. I Frankrike har mode sedan långt tid tillbaka en framträdande plats i samhället, liksom litteratur, konst och andra uttrycksformer. Parfymbutikerna har sin självklara plats vid sidan av konstmuseerna, så att säga. Att kulturen så starkt kan, och bör hänga ihop med samhället i övrigt, är något som Cay tycker Sverige borde ta efter.

Hör Cay Bond berätta om hennes syn på kläder, om vikten av nedärvd kunskap och kultur, om det hårda arbete som krävs för att skapa mode, om hur vi kan shoppa med huvudet, och om framtidens mode och hållbara strategier. Och hur gör man egentligen för att få till den där franska, chica klädstilen, som någon så träffande beskrivit som ett under av ofållad nonchalans och elegans?

Klicka på länken här för att lyssna på Cay! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-cay-bond

#5

1/9 -22

Gäst i poddens 5:e avsnitt är Åsa Sannerheim, född -82, och utbildad färganalytiker på True Color International.

Som florist under många år lärde sig Åsa att skapa vackra färgkombinationer i buketter och arrangemang. När hon sedan drabbades av astma som gjorde det omöjligt att fortsätta arbeta med blommor, tog hon fasta på sin känsla för färg och utbildade sig till färganalytiker. Från att ha arbetat intuitivt med färgerna som florist dök hon nu djupare in i färgläran och lärde hon sig att arbeta estetiskt på ett logiskt sätt.

Hur viktiga är färgerna för garderoben? Hur viktiga är färgvalen för vårt utseende, för upplevelsen av oss själva, och andra? Har vi egentligen råd att gissa oss fram till vilka färger vi passar i, eller kan vi med medvetna färgval faktiskt bromsa vårt behov av att shoppa, för att vi då får en garderob som hänger bättre ihop, och som gör att vi nöjer oss med färre plagg? Och hur har färganalysen utvecklats sedan den lite stelbenta årstidsindelningen på 80-talet?

Hör Åsa Sannerheim berätta om det magiska i att kunna sätta färgerna, om hur de harmonierande färgvalen har fått henne att bli mer autentisk och tydlig inför sig själv, och andra.

Klicka på länken här för att lyssna på Åsa! ⭐⇒  https://play.acast.com/s/628536ee82c6d80013352f0e/630f842eb373f60012b649f8

#4

21/7 -22

Gäst i poddens 4:e avsnitt är Madeleine Lagercrantz, född -61. Hon jobbar i ett jämställdhetsprojekt där hon skriver för ett nyhetsbrev och producerar poddar.

Att höra till den adliga släkten Lagercrantz smällde inte särskilt högt bland skolkompisar och fria teatergrupper i 70-talets vänsterorienterade Sverige. Den, som det sågs, snobbiga bakgrunden blev något som Madeleine kom att skämmas för, när solidaritet och lika chanser för alla dominerade i samhället. Det vackra hemmet fyllt av släktklenoder och släktporträtt på väggarna stod dock i bjärt kontrast till den lantliga, fria uppväxt hon fick som dotter till en lantbrukare. På en snirklig väg genom olika uttryck i mode och musik hittade Madeleine så småningom fram till ett annorlunda sätt att klä sig, något som ledde till att hon till slut accepterade också sin adliga sida.

Kan kläder hjälpa oss att bejaka undanskuffade sidor hos oss själva? Som ett slags läkande redskap på vägen till en större självacceptans och självrespekt?

Hör Madeleine Lagercrantz berätta om hur kläderna från 1700-talet hjälpte henne att sluta fred med hennes adliga börd.

Klicka på länken här för att lyssna på Madeleine! ⭐⇒  https://open.acast.com/public/streams/628536ee82c6d80013352f0e/episodes/62d8286b20bbbc0012570b6f.mp3

#3

30/6 -22

Gäst i det 3:e avsnittet är Thomas Sjöberg, journalist och författare av närgångna och känsligt tecknade personporträtt av kända svenskar som t.ex. Ingvar Kamprad, Ingmar Bergman och Berth Milton. Hans uppmärksammade bok ”Den motvillige monarken” är en av de mest omtalade svenska böckerna i modern tid. Thomas arbetar idag även som programutvecklare för teve och streamingtjänster och som medproducent till olika podcasts, som t.ex. ”Kungaskandalen” där vi nu kan få höra allt om arbetet bakom boken som fick kungahuset att skaka för 10 år sedan.

Som en av Sveriges mest kontroversielle författare där ingen tycks gå säker, är det lätt att tro att Thomas 1958 föddes med en oräddhet lika stor som hans nuvarande skosamling. Men modet att sticka ut hakan har inte alltid funnits där. När grabbarna på skolgården var skrämmande och elaka hängde Thomas hellre med 4 världsberömda låtsasbrorsor hemma i pojkrummet. Med en sådan start, hur kunde han sedan bli så modig? Något som dessutom manifesteras i en ganska så excentrisk klädstil.

Hör Thomas Sjöberg i en intervju om tidiga influenser, om att klä sig av respekt, om kråsskjortor, klädglädje, cowboyboots och påfåglar, där det blir allt tydligare att kläder inte bara är kläder.

Klicka på länken här för att lyssna på Thomas! ⭐⇒ https://play.acast.com/s/inte-bara-klader/inte-bara-klader-thomas-sjoberg

#2

9/6 -22

Gäst i det 2:a avsnittet av Inte Bara Kläder är Sophie Tillquist, född -72, stylist och operativ chef på ReRobe, ett exklusivare secondhand-koncept. Med marknadsföring och ekonomi i botten har Sophie jobbat som bl.a. Ordning & Redas butikschef i London, som inköpare på Twilfit och som butikschef på Aesop. I New York utbildade hon sig till stylist. Efter en identitetskris hon genomgick när hon blev mamma tänkte Sophie att kanske fler mammor kunde känna igen sig i en sådan förvandlingskris, och riktade då in sin stylingtjänst till mammor som ska tillbaka in i arbetslivet med sin nya mammakropp.

Efter 4 år i New York flyttade Sophie hem till Stockholm igen och riktade in sin styling mer på hållbarhet. Då modeindustrin står för 10% av våra koldioxidutsläpp, mer än både flygtrafik och sjöfart tillsammans, är det klokt att lära sig styla med det vi redan har. Vi inte bara maximerar vår garderob utan är samtidigt också snällare mot Moder Jord om vi inte ständigt behöver köpa nytt.

Hör Sophie Tillquist i ett samtal om kicken att hitta det unika och om vikten av att vara ensam om ett plagg, om varför vi ska vänja oss vid stringtrosor, om drömmar som vi väver in i våra nya inköp, om ohälsosam shopping, köpstopp och hållbarhet.

Klicka på länken här för att lyssna på Sophie! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-sophie-tillquist

#1

19/5 -22

I poddens första avsnitt är Annica Liljeblad gäst, skådespelaren som för många är mest känd som den modiga 50+aren som förverkligat sin barndomsdröm sent i livet. I en ålder då det är vanligare att börja ge upp sina barndomsdrömmar än att äntligen ta dom på allvar är Annica ett slående bevis på att aldrig är försent att byta karriär.

Efter en livskris mitt i livet bestämde hon sig för att vid 52-års ålder sadla om till sitt nya yrke, och blev till skeptikernas stora förvåning ganska raskt A shooting star. Vi har sett Annica i bl.a. Partisan, Solsidan och Fartblinda här hemma, och hennes medverkan som Sonja i den Oscarsnominerade filmen The Square förde henne ut i världen. 2019 flyttade hon till Los Angeles och har sedan dess hunnit medverka i en rad filmer, bl.a. Violet, Swedish Erotica och Black Beauty, och nu står hon på tröskeln till att spela in sin första huvudroll i Hollywood.

Hör Annica Liljeblad i ett samtal om vad kläder betyder kläder för henne i det privata, om vad kostymen betyder för rollens gestaltning, om kläders signaler, om den skandinaviska stilen kontra de amerikanska kvinnornas klädstil, och funderingar över kläder och ålder. Och varför blir en hatt hängande på kroken här hemma när den känns självklar att sätta på när det är dags för en utlandsresa?

Klicka på länken här för att lyssna på Annica! ⭐⇒  https://shows.acast.com/inte-bara-klader/episodes/inte-bara-klader-annica-liljeblad