web analytics

MARIE TOSTAR-LINDNER

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och bli sin egen stylist. Att få uppleva hur en kund växer framför spegeln och se hur kundens personlighet framträder allt tydligare, genom rätt val av kläder och färger, är ett fascinerande förvandlingsnummer att beskåda. Nära 1000 kunder senare sedan starten, tycker jag fortfarande att det är lika spännande och glädjande att få vara med om. Varje gång.

Sedan 80-talets början har jag jobbat med kläder. En rad olika utbildningar i sömnad, textil och modedesign på Tillskärarakademin och S:t Göran, och många års arbete med teaterkostymer på Dramatens kostymateljé väckte mitt intresse för sambandet mellan olika personligheter och olika signaler vi sänder ut genom våra kläder, på scenen såväl som i det verkliga livet. Många olika kurser i måleri och färg, design, mode och scenografi har gett mig ett både tränat och känsligt öga för färg och form. Ett antal år som sömmerska med egen kundkrets, och perioder av arbete i olika modebutiker lärde mig också att bemöta olika personligheter med varierande behov. Tillsammans har de här erfarenheterna gett mig en gedigen inblick i hur kläder kan påverka både bäraren och omgivningen när det gäller stil, färger, snitt och mönster.

År 2005 startade jag företaget Tellclothes, som en av Sveriges första personal shoppers. Då var det inte många som kände till vad det var för något. Det har varit en rolig resa att få vara med från början och se hur konceptet stadigt vuxit sig starkt under åren. Som personlig stylist/färg & stilrådgivare fungerar jag som en katalysator under processens gång, då jag tillsammans med kunden vaskar fram just hans eller hennes individuella stil. Min specialitet är att plocka fram det personliga, det speciella och vackra hos varje person, och sy ihop allt detta till en fungerande helhet. Till största delen arbetar jag på uppdrag av privata kunder, men jag har också levererat personlig shopping till match-makingföretaget Lovesearch och Sickla köpkvarter. Under åren 2007-2010 var jag också tidningen Taras stilcoach på nätet. (Läs mer på min LinkedIn-profil)

Sedan hösten 2011 har jag släppt den personliga shoppingen, efter 6 framgångsrika år. Vid sidan av de populära färg & stilanalyserna har jag valt att gå ännu djupare in i garderoben. Nu kan du utöver garderobsrensning/garderobsplanering och färg & stilanalys, välja sko & accessoar-koll, mix & match-genomgång, och återkommande uppdatering av garderoben.

Vid sidan av skriver jag också bloggen 50+Mode för oss som vill fortsätta se bra ut även efter 50. Det finns ju ingen anledning att sluta bry sig om sitt yttre för en viss ålders skull. Men så här mitt i livet ställs vi inför nya frågeställningar, och de tar jag upp i bloggen. Jag delar med mig av tips och råd och inspiration för nya grepp, silhuetter och små detaljer som kan göra skillnad i en outfit.

Jag förespråkar långsiktighet med det vi köper, även om jag tycker att vi absolut också kan låta oss inspireras av trender. Allt för att känna sig inspirerad och för att kunna vidareutveckla sin stil så att det alltid känns fräscht och kul att klä sig.

Kläder är förstås inte allt, men vad vi väljer att bära kan påverka vårt välbefinnande mer än vad vi kanske anar.

 

Marie Tostar-Lindner
Personlig stylist